Η κοινωνία μας έχει έρθει αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της σύγχρονης περιόδου κρίση δημόσιας υγείας. Στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης βρίσκονται φυσικά όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας.

Υπάρχουν όμως και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει να στηρίξουν τη συλλογική προσπάθεια και αυτοί δουλεύουν ακατάπαυστα σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα τροφίμων, σε κούριερ, σε τράπεζες και όπου αλλού, οι οποίοι όχι μόνο δεν «μένουν σπίτι», αλλά μένουν απροστάτευτοι χωρίς να τους παρέχονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας από τους εργοδότες.

Το ΕΚΝΔ έχει δεχτεί σοβαρές καταγγελίες για επιχειρήσεις, οι οποίες είτε δεν παρέχουν τα απαιτούμενα μέσα προφύλαξης, είτε παρέχουν πλημμελή μέτρα, είτε ακόμη υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε υπερεργασία. Επίσης, υπάρχουν εργοδότες σε επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας, όπως τα σούπερ μάρκετ, οι οποίες δεν έχουν φροντίσει να ενημερώσουν για τις προβλεπόμενες διαδικασίες προφύλαξης, αλλά και για τη σωστή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και αυξάνοντας την πιθανότητα διασποράς του COVID-19.

Καλούμε τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ) να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους και να εφαρμόσουν με αυστηρότητα τη νομοθεσία και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Το ΕΚΝΔ συμπαρίσταται σε όλους τους εργαζόμενους και παραμένει ανοιχτό για την υποδοχή καταγγελιών.

Η καραντίνα αφορά τις επαφές και όχι τα εργασιακά δικαιώματα όσων παλεύουν με κίνδυνο της υγείας τους να συμβάλλουν να μείνει όρθια η κοινωνία μας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...