Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δείξτε μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

Δείξτε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ζήτησε από τους θεσμούς, ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ! Με την χώρα να βρίσκεται στον όγδοο χρόνο της ύφεσης και τον έβδομο των μνημονίων, ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του, πληρώνοντας με αιματηρές θυσίες τα λάθη των δανειστών. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. βλέποντας το μεγάλο κόστος που έχουν πληρώσει οι Έλληνες και την πρόσθετη επιβάρυνση που έχει φέρει το προσφυγικό, παρενέβη και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Μετά την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τα μέτρα και τα αντίμετρα του προγράμματος, το «μπαλάκι» έχει περάσει σε ΔΝΤ και Βερολίνο που πρέπει να συμφωνήσουν για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία των θεσμών θεωρείται απαραίτητη για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, στις 22 Μαΐου και μία διαφωνία ανάμεσα σε Σόϊμπλε – Λαγκάρντ, θα μπορούσε να βάλει ολόκληρη την Ευρώπη σε περιπέτειες!

Με τις εξελίξεις να τρέχουν με ιλιγγιώδης ρυθμούς και το παρασκηνιακό παζάρι μεταξύ των θεσμών, να μην έχει αποφέρει ακόμα καρπούς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  απεύθυνε κάλεσμα για μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «ο  μεγαλύτερος απών στην Ευρώπη είναι η αλληλεγγύη». Κατά την ομιλία του σε συνέδριο για την «Κατάσταση της Ένωσης» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στο Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία δεν είναι υπεύθυνες για τη γεωγραφική τους θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη».

Σκληρή κριτική, άσκησε στις χώρες που δεν σέβονται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι  «Αν η Ευρώπη αρχίσει να μη σέβεται τους δικούς της κανόνες και τις Συνθήκες, τότε θα χάσουμε. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα και με νόμους την ιδέα που έχουμε για την Ευρώπη και για τον άνθρωπο. Αυτοί που λένε είναι δικό σας πρόβλημα, δεν δεχόμαστε έγχρωμους στο έδαφός μας, δεν δεχόμαστε μη χριστιανούς, δεν έχουν καταλάβει τίποτα για την Ευρώπη».

Χαρακτηρίζοντας το Brexit «τραγωδία», ότι τη στιγμή που η ανάπτυξη, έστω ισχνή, επέστρεψε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα ποσοστά απασχόλησης είναι στο υψηλότερο ιστορικά σημείο και η ανεργία πέφτει, «οι φίλοι μας οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Τόνισε, ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούνται οι «πραγματικές διαστάσεις» του Brexit και πως θα πρέπει να γίνει μια «δίκαιη διαπραγμάτευση» με τη Μ. Βρετανία.  Δεν είναι η ΕΕ που εγκατέλειψε τη Μ. Βρετανία, αλλά το αντίστροφο, και αυτό είναι κάτι που θα γίνει πιο αισθητό τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο ίδιος.

«Αυτό που με θλίβει κάθε φορά που κάποιος μιλάει για την Ευρώπη είναι ότι δεν μιλάμε ποτέ για τις επιτυχίες της, αλλά μόνο για τα λάθη της και τις αδυναμίες της» τόνισε στη συνέχεια ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Στον αντίποδα, αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ευρώπης μίλησε για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τόνισε ότι «αντίθετα από αυτό που λένε μερικοί, η διεύρυνση δεν ήταν ούτε λάθος, ούτε πρώιμη, αλλά ήταν ένα χρέος της ιστορίας, καθώς η Ευρώπη έπρεπε να πιάσει τον παλμό των όσων συνέβαιναν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτή τη διεύρυνση. Η συμφιλίωση της ιστορίας και της γεωγραφίας, η επανένωση της Ευρώπης, για πρώτη φορά στην ιστορία της ηπείρου με ειρηνικά μέσα, καθώς και η δημιουργία μιας πιο μεγάλης εσωτερικής αγοράς είναι μια πραγματική επιτυχία», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Σχετικά με το ενιαίο νόμισμα, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ τόνισε ότι «σήμερα, όπως και χθες, το ευρώ προστατεύει την Ευρώπη από εξωγενείς κραδασμούς και σοκ». Τόνισε ότι το ευρώ είναι το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο και προσέθεσε: «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε το ευρώ τη στιγμή της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήρθε από το εξωτερικό, και την οποία κρίση έπρεπε να μετριάσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Το ευρώ μας προστάτεψε γιατί αν έπρεπε να επαναπαυθούμε μόνο σε εθνικές μέριμνες και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μετριάσουμε με τον ίδιο τρόπο την κρίση».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, επεσήμανε ότι η Ευρώπη είναι μια μικρή ήπειρος, με δυνητικά φθίνουσα οικονομία και μικρό πληθυσμό, απέναντι σε μεγάλους γείτονες με μεγάλα προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σε δέκα χρόνια θα αντιπροσωπεύει μόλις το 15%.

Πληθυσμιακά, από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, στις  αρχές του 20ου  αιώνα στο τέλος του 21ου αιώνα θα αντιστοιχεί μόνο στο 4%. «Αυτοί που πιστεύουν ότι αυτά τα δεδομένα, που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, μας επιτρέπουν να χωριστούμε σε εθνικές κατηγορίες, αντί να ενωθούμε περισσότερο για να έχουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέλλον, απατώνται οικτρά. Οι καιροί μας απαιτούν μεγάλα οικοδομήματα και όχι μικρές οντότητες», δήλωσε Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/282445-Zan-Klont-Gioynker-Deixte-megalytere-alleleggye-pros-ten-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...