Ηχηρό ράπισμα για τον Ρέντσι

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ BREXIT, ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΣΑΘΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ηχηρό ράπισμα για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, που υποβάλλει τη Δευτέρα την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, στο οποίο οι γείτονές μας τάχθηκαν συντριπτικά κατά του ευρώ.

Σε μια ψηφοφορία που έκρινε όχι μόνο το μέλλον του Ρέντσι αλλά και του ίδιου του ευρώ, ο ιταλικός λαός ύψωσε το ανάστημά του και βροντοφώναξε «ΟΧΙ» στην γερμανοκρατούμενη Ευρωζώνη της λιτότητας.

Το αποτέλεσμα αυτό φέρνει χιονοστιβάδα εξελίξεων καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οριστικό τέλος της τυραννίας των Μέρκελ και Σόιμπλε.

Η αρχή έγινε με το Brexit, που έβαλε βόμβα στα σαθρά θεμέλια της Ε.Ε., ενώ οι Ιταλοί ήρθαν χθες να πυροδοτήσουν αυτή την βόμβα, κατακρημνίζοντας το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ένα οικοδόμημα που χτίστηκε εξαρχής για να εξαθλιωθούν οι λαοί της Ευρώπης και να πλουτίσουν οι Γερμανοί.

Τώρα πια, υπάρχει ελπίδα να τελειώσουν όλα αυτά και να γλιτώσει η Ελλάδα από τα μνημόνια και την ατελείωτη ύφεση στην οποία την έχουν καταδικάσει, οι ίδιοι που ήθελαν διακαώς το «ΝΑΙ» στο ιταλικό δημοψήφισμα.

Τεράστιο προβάδισμα

Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες exit polls της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης Rai έδιναν τεράστιο προβάδισμα του «ΟΧΙ» στην συνταγματική μεταρρύθμιση με ποσοστό 59,1% έναντι του «ΝΑΙ» με 40,9%, με τη διαφορά να αγγίζει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων Emg Acqua και Τecne το «OΧΙ» απάντησε ότι ψήφισε από το 55% – 59% ενώ το «ΝΑΙ» δήλωσε πως ψήφισε από το 41% – 45 % του στατιστικού δείγματος.

Ξεκάθαρη εικόνα για το τελικό αποτελέσματα αναμένονταν μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, όμως όλες οι εκτιμήσεις προδιέγραφαν βαριά ήττα του Ρέντσι αλλά και της Ευρωζώνης – κατά κύριο λόγο της Γερμανίας –  που είχε σπεύσει να στηρίξει ανοιχτά και ένθερμα το «ΝΑΙ».

Το ποσοστό συμμετοχής των Ιταλών στη διαδικασία έφτασε στο 69,1%, το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό για δημοψήφισμα, απόρροια και της έκκλησης των αρχηγών όλων των κομμάτων για μαζική προσέλευση των πολιτών.

Περισσότεροι από 47 εκατομμύρια πολίτες σε 8.000 δήμους της γειτονικής χώρας κλήθηκαν να αποφασίσουν για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, την έγκριση των οποίων είχε ζητήσει ο Ρέντσι, που περιλαμβάνουν τον περιορισμό, τόσο του αριθμού των μελών της Γερουσίας, όσο και των εξουσιών της, αλλά και μεταφορά εξουσιών από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στην κεντρική κυβέρνηση.

Για την ακρίβεια, το δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή και η Γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από 100 γερουσιαστές, εκ των οποίων οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας.

Παραιτείται ο Ρέντσι

Την πλήρη πολιτική ευθύνη για την μεγαλοπρεπή ήττα του «ΝΑΙ» ανέλαβε ο Ματέο Ρέντσι, που σε διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

«Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική. Το ΟΧΙ κέρδισε ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν του «ΟΧΙ». Αυτό το στρατόπεδο αναλαμβάνει ευθύνες. Πρέπει να κάνουν πρόταση αναθεώρησης του εκλογικού νόμου» ήταν τα πρώτα λόγια του ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε «Εγώ έχασα, όχι το ΝΑΙ […] Εγώ προσωπικά έχασα. Έχασα και το λέω δυνατά, αν και με δυσκολία, γιατί δεν είμαι μηχανή. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη, αν και έκανα ότι μπορούσα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που η δημόσια πολιτική να μην αλλάζει» πρόσθεσε.

Και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο «Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε τους ηγέτες, που μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους όμως εγώ δεν μπορώ. Αύριο  θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα δώσω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα».

«Τελειώνει» η Ευρωζώνη

Η σημασία του δημοψηφίσματος είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αλλαγές στο Ιταλικό Σύνταγμα, αφού το αποτέλεσμά του φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση που ο ιταλικός λαός έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ρέντσι, τότε ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αναδεικνυόταν σε κυρίαρχο παίκτη του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Η επιβλητική νίκη του «ΟΧΙ», όμως, οδήγησε σε παραίτηση τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό και ήρθε να προστεθεί στην επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα και σε μία σειρά φυγοκέντρων τάσεων που εμφανίζονται στην Ε.Ε.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι πέρα από την καθαυτή μεταρρύθμιση και τα ζητήματα που τίθενται, το δημοψήφισμα έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάρος, καθώς αν η αποχώρηση του Ρέντσι από το αξίωμα του, θα φέρνει πολιτική και οικονομική αναταραχή στη χώρα.

Η παραίτηση του ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και να ανοίξει τον δρόμο για την άνοδο του Μπέμπε Γκρίλο στην εξουσία, που έχει ήδη ζητήσει δημοψήφισμα για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν ήδη το τέλος της Ε.Ε. και του ενιαίου νομίσματος.

Η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Νομισματικής Ένωσης και τυχόν κλυδωνισμοί δεν αποκλείεται να έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση των γειτόνων, λόγω μεγέθους της οικονομίας, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ούτε ένα πακέτο στήριξης, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Για αυτό θεωρείται πολύ πιθανή η έξοδο της από το ευρώ, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει σε κατάρρευση του νομίσματος.

Ενδεικτική ήταν η εκτίμηση των Financial Times, ότι το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου αποτελεί «κλειδί για το μέλλον του ευρώ».

Βουτιά για το Ευρώ

Άμεση βουτιά στις αγορές συναλλάγματος, για το Ευρώ, όταν κυκλοφόρησαν τα exit polls για το δημοψήφισμα. Το ευρώ έχει μειωθεί κατά ένα σεντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ή σχεδόν 1%, σε  1,05363 δολάρια.  Από το υψηλό 52 εβδομάδων, 1,15271 στο χαμηλό των 1,05421, τώρα το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο και συνεχίζει πτωτικά, όσο οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το Ιταλικό «Όχι». Τώρα το Ευρώ, είναι σε χαμηλό -4.25% σε επίπεδο  μήνα.

Όπως έγραψε ο  Graeme Wearden του Guardian σχετικά με την αντίδραση του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης στην είδηση της πιθανής ήττας στο δημοψήφισμα για τον  ιταλό πρωθυπουργό.

“Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια νίκη του «Όχι» θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ιταλίας, και υπονομεύει τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της χώρας, η οποία μαστίζεται από την αδυναμία ανάπτυξης για τα τελευταία 15 χρόνια”.

EURUSD   Ευρώ / Δολάριο  1,05467     01:00:53

EURAUD   Ευρώ / Δολάριο Αυστραλίας          1,42097     00:44:23

EURCAD   Ευρώ / Δολάριο Καναδά       1,40810     00:44:43

EURCHF   Ευρώ / Ελβετικό Φράγκο     1,07208     00:45:03

EURGBP   Ευρώ / Στερλίνα 0,83411     00:44:33

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

 

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...