Η αναβολή έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ εγκυμονεί κινδύνους

Η αναβολή έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ εγκυμονεί κινδύνους
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο απερχόμενος Αυστριακός αντικαγκελάριος.

Προειδοποιήσεις πως μια επ΄αόριστον αναβολή τής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΠΓΔΜ «εγκυμονεί κίνδυνο παράλυσης της μεταρρυθμιστικής της πορείας και μπορεί να έχει ασφαλώς συνέπειες για τη σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που δεν συμφέρει τους γείτονές της- μέλη της ΕΕ» (σ.σ. υπονοώντας προφανώς την Ελλάδα), απηύθυνε ο (απερχόμενος) Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε δηλώσεις του με αφορμή τις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, «η Αυστρία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ταχύτερη δυνατή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια, όπως προτείνεται ήδη για πέμπτη φορά στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, θα πρέπει να ανταμειφθεί η υλοποίηση (σ.σ. από την ΠΓΔΜ) των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί από την ΕΕ, η οποία από την πλευρά της, σε ανταπόδοση, θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Ο ίδιος επισήμανε στις δηλώσεις του πως μια εμβάθυνση της ΕΕ και η διεύρυνσή της στα Δυτικά Βαλκάνια συμβαδίζουν και είναι προς συμφέρον της ΕΕ -και ειδικότερα της Αυστρίας- να ληφθούν, σήμερα ήδη, τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες που γειτνιάζουν με εκείνες των Βαλκανίων.

Χαιρετίζοντας τη σύσταση που κάνει η Επιτροπή να τεθούν, μελλοντικά, στο επίκεντρο της διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πέραν του κράτους Δικαίου, ο κ. Σπίντελεγκερ τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μια περιοχή ανάπτυξης από την πολιτική σταθεροποίηση της οποίας και από την οικονομική της άνθιση θα επωφεληθεί ασφαλώς και η αυστριακή οικονομία.

Σημειώνεται πως η Αυστρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ΠΓΔΜ, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότερες από 50 επιχειρήσεις με αυστριακή συμμετοχή, ενώ πάνω από άλλες 20 επιχειρήσεις είναι καθαρά αυστριακής ιδιοκτησίας.

ΕΘΝΙΚΑ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...