Η αξία του χρυσού εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας

Η αξία του χρυσού εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας

Δεδομένης της ευρύτερης μακροοικονομικής συγκυρίας ο χρυσός έχει αποδειχθεί πολύτιμος για τους επενδυτές. Παραμένει ένα από τα κορυφαία επενδυτικά αγαθά σε όρους απόδοσης από την αρχή του έτους ως σήμερα ιδίως για όσους δεν επενδύουν σε δολάριο. Ταυτόχρονα τα έχει πάει πολύ καλύτερα απ’ ότι θα ανέμενε κανείς λόγω της πορείας του δολαρίου και των πραγματικών επιτοκίων.

Επιπρόσθετα σε όρους απόδοσης ως επενδυτικό αγαθό τα τελευταία 3 χρόνια λειτούργησε προστατευτικά ως προς τα διαθέσιμα κεφάλαια και λειτούργησε ως πηγή ρευστότητας. Επίσης η τιμή χρυσού τα πήγε πολύ καλά και σε σύγκριση με άλλα νομίσματα. Ο χρυσός είναι παγκόσμιο επενδυτικό αγαθό και ως τέτοιο, είναι χρήσιμο να συνυπολογίζουμε πώς τα πήγε η ισοτιμία χρυσού και εθνικών νομισμάτων. Για όσους δεν επενδύουν σε δολάριο, η επιτυχής πορεία του χρυσού κυμάνθηκε μεταξύ του 2% και 17% καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Ο χρυσός ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

 Ένα κοινώς χρησιμοποιούμενο μοντέλο βασισμένο αποκλειστικά στην πορεία του δολαρίου και των πραγματικών επιτοκίων υποδεικνύει, ότι ο χρυσός και τα παράγωγά του αντίστοιχα, όπως η χρυσή λίρα, θα έπρεπε να βρίσκονται κατά 21% χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη των αναλυτών και των διαγραμμάτων. Ωστόσο οι ειδικοί ουκ ολίγες φορές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όταν κάποιος εμπιστεύεται τόσο απλοϊκές προσεγγίσεις. Γιατί; Αφενός το ισοζύγιο χρυσού- δολαρίου δεν είναι πάντα αρνητικό. Έχουμε να ανατρέπεται σε θετικό τους τελευταίους μήνες, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν. Κατά δευτέρας εάν η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων συνεπάγεται και βελτίωση του κόστους ευκαιρίας ή αντανακλά την επικείμενη αύξηση της ανάπτυξης, μπορεί να κάνει λιγότερο ελκυστικό τον χρυσό ως επενδυτικό μέσο. Κανένα από τα δύο δε φαίνεται να συμβαίνει προς στιγμήν. Οι προσδοκίες ανάπτυξης μειώνονται και το κόστος ευκαιρίας -ιδωμένο σε ρεαλιστική βάση- παρουσιάζει ιστορικό χαμηλό.

Ρεκόρ αγοράς χρυσού πριν το 2022

Πριν το 2022 οι επενδυτές αγόρασαν χρυσό σε ποσότητες ρεκόρ. Μάλιστα το 2020 η αγορά χρυσού εκτοξεύθηκε στα ύψη. Ακόμη και πριν την πολιορκία του κόσμου από τον COVID, ο κόσμος έρρεε μαζικά προς τον χρυσό. Επομένως στην ερώτηση σχετικά με το αν η πορεία του χρυσού το 2022 είναι θετική ή αρνητική, η απάντηση είναι, ότι έκανε αυτό για το οποίο προορίζονταν: Προστάτευσε τα κεφάλαια εν μέσω κρίσης.

Ο χρυσός αποτελεί ασφάλιστρο ρευστότητας και σε ένα περιβάλλον, όπου όλοι πουλάνε τα πάντα, κάποιοι επενδυτές πουλάνε ό,τι μπορούνε, όπως  για παράδειγμα τις χρυσές λίρες, για να εξαργυρώσουν το αρχικό κεφάλαιο και για να μην πέσουν κάτω από το ελάχιστο περιθώριο. Δεδομένης της προειδοποιητικής λειτουργίας του χρυσού, που συνήθως κινείται σε ιστορικά υψηλά, όταν η οικονομία τελεί υπό συνθήκες τέτοιες, όπου όλοι πωλούν, «θέτει εαυτόν» στην εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, δηλαδή να λειτουργήσει ως ασφάλιστρο της περιουσίας μέσω της ρευστοποίησης. Είδαμε αυτό το φαινόμενο το 2008 καθώς ο χρυσός ξεπούλησε τον Μάρτιο του ίδιου έτους, αλλά έκανε δυναμική επάνοδο τον Οκτώβρη του ίδιου έτους. Με αυξανόμενη όρεξη και ανάγκη για αποδόσεις οι επενδυτές, που βρίσκονται δέσμιοι των δύσκολων προς ρευστοποίηση επενδυτικών αγαθών σε μακροχρόνιο επίπεδο, κατέχοντας χρυσό αισθάνονται ασφάλεια.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της FED μειώνουν την αξία του χρυσού;

Στην πρόσφατη συνάντηση της 4ης Μαΐου η FED αποφάσισε την κατά 5% αύξηση του επιτοκίου και υπέδειξε, ότι οι πιθανές επερχόμενες αυξήσεις αποκλείεται να ξεπεράσουν την κλίμακα του 5%. Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά αυτό θα συμβεί κλιμακωτά, σε αντίθεση με αυτό που αναμένονταν. Δεδομένου του επιπέδου του πληθωρισμού είναι πιθανόν τα πραγματικά επιτόκια να παραμείνουν αρνητικά. Η ανάλυση της απόδοσης του χρυσού με άξονα διάφορα σενάρια για τα  επιτόκια των ΗΠΑ έδειξε ότι: Ο χρυσός θριαμβεύει, όταν τα επιτόκια είναι αρνητικά, αλλά και πάλι όταν είναι της τάξης του 0%-4% δεν αναχαιτίζουν την ανοδική του πορεία.

Ο χρυσός είναι καλύτερος στη μείωση κινδύνων για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε περιόδους, όπου τα πραγματικά επιτόκια κυμαίνονται σε μεσαία επίπεδα. Επιπρόσθετα και η τιμή του χρυσού και η τιμή χρυσής λίρας επωφελείται από συνθήκες χαμηλής μεταβλητότητας και από τη θετική συσχέτιση με κεφάλαια, που προέρχονται από περιόδους με αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Η FED μαζί με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες στην προσπάθειά της να ελέγξει τον πληθωρισμό τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις. Αν η οικονομία αντεπεξέρχονταν καλύτερα στην προοπτική υψηλότερων επιτοκίων, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για τον χρυσό. Έτσι το ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού αυξάνει λειτουργεί επιβοηθητικά για την αξία του πολύτιμου μετάλλου.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...