Η αστυνομία της Κωνσταντινουπόλεως κατάσχεσε 14.000 αρχαία έργα τέχνης από αρχαιοκάπηλους! Η αρχαιοκαπηλία οργιάζει στην Τουρκία!

Η αστυνομία της Κωνσταντινουπόλεως κατάσχεσε 14.000 αρχαία έργα τέχνης από αρχαιοκάπηλους! Η αρχαιοκαπηλία οργιάζει στην Τουρκία!

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης

 

Ομάδες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαίων στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη κατάσχεση ιστορικών αντικειμένων, στην ιστορία της χώρας, με επιδρομές σε 12 τουρκικές επαρχίες, ανακτώντας 14.000 ιστορικά αντικείμενα!

Η επιχείρηση διεξήχθη στις 11 Οκτωβρίου στις επαρχίες Κωνσταντινούπολης, Ακροϊνού, Αττάλειας, Μούγλας, Kırklareli, Γκαζιαντέπ, Μπατσίν, Νίγδης, Νεάπολης/Νεβσέχιρ, Προύσας, Ακσαράι και Ικονίου.

Εκτός από τα ιστορικά αντικείμενα, η αστυνομία κατέσχεσε 450.000 ευρώ, 33.300 δολάρια και 276.000 λίρες Τουρκίας.

Ετέθησαν υπό κράτηση 27 ύποπτοι, 8 από τους οποίους παραπέμφθησαν στο δικαστήριο και συνελήφθησαν, 13 υπό δικαστική έρευνα και 6 ελευθερώθηκαν εν αναμονή δίκης.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα (από περιόδους ελληνικές, ρωμαϊκές, βυζαντινές και οθωμανικές περιόδους) περιελάμβαναν λυχνίες από τερακότα και χαλκό, γλυπτά από τερακότα και χάλκινα, ειδώλια ζώων, στήλες, αγάλματα θεών (συμπεριλαμβανομένου και του θεού του πολέμου Άρη, των Ελλήνων), ανθρώπινα ειδώλια, απολιθώματα ψαριών (15.000.000 χρόνων), πέτρινοι πέλεκεις νεολιθικής περιόδου, κ.ά.

Χιλιάδες επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων γίνονται στην Τουρκία κάθε χρόνο, για να σταματήσουν την παράνομη πώληση ιστορικών αντικειμένων και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά. Το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα που φιλοξενεί περίπου 3.000 αρχαίες πόλεις από 42 πολιτισμούς και η τουριστική βιομηχανία βασίζεται σε αυτήν την πλούσια ιστορική κληρονομιά για να προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

ΠΗΓΗ: DAILY SABAH, 19.10.2018.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345969-E-astynomia-tes-Konstantinoypoleos-kataschese-14-000-archaia-erga-technes-apo-archaiokapeloys-E-archaiokapelia-orgiazei-sten-Toyrkia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...