«Η Αττική πολύ κοντά στο lockdown» – «Θα ζήσουμε εικόνες Ιταλίας εάν δε συμμορφωθούμε»

«Η Αττική πολύ κοντά στο lockdown» – «Θα ζήσουμε εικόνες Ιταλίας εάν δε συμμορφωθούμε»
«Η Αττική πολύ κοντά στο lockdown» – «Θα ζήσουμε εικόνες Ιταλίας εάν δε συμμορφωθούμε»

Ο Νίκος Σύψας παραδέχτηκε ότι η Αττική βρίσκεται πολύ κοντά στο lockdown, μετά και τα νέα δεδομένα με 174 από τα 453 νέα κρούσματα να καταγράφονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια της χώρας. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και και μέλος της κυβερνητικής επιτροπής μίλησε με σκληρά λόγια στο κεντρικό δελτίο του «Ant1», υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν κάνουν οι πολίτες ότι πρέπει, τότε είναι πιθανό στην Ελλάδα σύντομα, να ζήσουμε εικόνες Ιταλίας, «εικόνες Μπέργκαμο», όπως είπε χαρακτηριστικά…

Έσπευσε, βέβαια, να προσθέσει ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την οικονομία, συνολικά και γι’ αυτό εξέφρασε την ευχή κάτι τέτοιο να μην συμβεί…

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε, μάλιστα, και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου». Προειδοποίησε δε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown». Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε. Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο – όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας. «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία», υπογράμμισε ακόμα.. Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επανέλαβε την ανάγκη χρήσης μάσκας και τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα κινηθεί η διαδικασία παραγωγής εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική εφαρμόζονται από τη Δευτέρα (21/09) νέα μέτρα για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού. Μέτρα που έγιναν γνωστά την Παρασκευή (18/09) από την Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας (21/09) έγινε γνωστό ότι ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 346 νεκρούς και ο ένας ήταν 25 ετών. Πρόκειται για νεαρό αλλοδαπό, ο οποίος έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα (λευχαιμία). Κατέληξε και μία ηλικιωμένη γυναίκα 90 ετών. Και οι δύο νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Νοσοκομείο αναφοράς και το «Ιπποκράτειο»

Στο μεταξύ το «Ιπποκράτειο» από σήμερα προστίθεται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid. Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς από τις 75 ΜΕΘ Covid της Αττικής απομένουν ελεύθερες μόνο 12. Όπως ανακοινώθηκε, 40 ακόμη ΜΕΘ Covid προστίθενται μέχρι την Τετάρτη στην Αττική.

«Η μεγάλη κάλυψη αυτών των μονάδων αποτελεί πολύ κακό ποιοτικό στοιχείο», σχολίασε ο κ. Σύψας.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε μετανάστες – μεγάλο ποσοστό αυτών που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε ΜΕΘ στην Αττική είναι μετανάστες.

«Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες». Έφερε ως παράδειγμα το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πολλά άτομα που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των μεταναστών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, είπε ο κ. Σύψας.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...