Η Βαγδάτη ζητά το σχέδιο αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων

Η Βαγδάτη ζητά το σχέδιο αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων
Η Βαγδάτη ζητά το σχέδιο αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων


10/01/2020 – 13:14

Ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας από τις επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ιράν στο έδαφος του Ιράκ βλέπει την “παραβίαση εθνικής κυριαρχίας” 

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντέλ Αμπντούλ-Μάχντι, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να αποφασίσει τον μηχανισμό αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Όπως ανακοινώθηκε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία του Μάικ Πομπέο το βράδυ της Πέμπτης, ο Αντέλ Αμπντούλ-Μάχντι ζήτησε να αποσταλεί στη Βαγδάτη ομάδα η οποία θα διαμορφώσει το σχέδιο αποχώρησης των Αμερικανών από τη χώρα, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης με αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι απορρίπτει όλες τις κατηγορίες για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, τόσο όσον αφορά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί όσο και αυτές που αποδίδονται στις ιρανικές δυνάμεις που έπληξαν αμερικανικούς στόχους στο έδαφός του.

Ο Σιστάνι καταδικάζει

Από την πλευρά του, πάντως, ο μεγάλος αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, ο ανώτατος σιίτης θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράκ, καταδίκασε τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ιρανικές επιχειρήσεις στο έδαφος της χώρας του τονίζοντας ότι μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλα προβλήματα στην περιοχή και να υποβαθμίσουν τις συνθήκες ασφαλείας στη χώρα.

Επισήμανε δε ότι ο ίδιος θεωρεί τα γεγονότα των τελευταίων ημερών -δολοφονία Σουλεϊμανί και ιρανικά πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων- «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ» και τόνισε ότι δεν μπορούν ξένες δυνάμεις να «κρίνουν το μέλλον της χώρας».

Βρετανική ταξιδιωτική οδηγία

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Βρετανίας στο Ιράν, μέσω Twitter εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, στην οποία αναφέρει ότι συμβουλεύει όλους τους Βρετανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στο Ιράν.

Επίσης, τονίζει ότι όσοι Βρετανοί βρίσκονται στο Ιράν, θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραμονή τους και να προγραμματίσουν την αναχώρησή τους.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...