Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, έγινε 18 ετών!

Ο συμπατριώτης μας Αγρινιώτης φωτογράφος και βετεράνος ρεπόρτερ, Γιάννης Γιαννακόπουλος, επ΄ αφορμή συμπλήρωσης 18 ετών από την λειτουργία της Γέφυρας ¨Χ. Τρικούπης¨ μας θυμίζει μέσα από φωτογραφίες αρχείου, τα κατασκευαστικά έργα που γίνονταν το 2004, λίγο πριν ολοκληρωθεί το σπουδαίο έργο.

Γράφει ο Γ. Γιαννακόπουλος στο facebook: «Χρησιμοποιώ την ονομασία “Ονειροδρόμιο” από  το έργο που φιλοτέχνησε για την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ο χαράκτης Απόστολος Κούστας και που εκτίθεται στο μουσείο του μεγάλου αυτού έργου στο Αντίρριο.

Με την επέτειο της ενηλικίωσης της γέφυρας (18 χρόνια λειτουργίας) κάνω την παρούσα ανάρτηση με μία αναδρομή στο 2004 με φωτογραφικό υλικό, ένα τρίμηνο πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής, που ήταν και το τελευταίο μου και το οποίο έγινε με την βοήθεια του φίλου μου Βασίλη Ευθυμίου που εργάζονταν τότε στο γραφείο τύπου της Γέφυρας. Είχα την τύχη να ανέβω στην κορυφή των πυλώνων και να θαυμάσω την γύρω περιοχή.

Με τα εγκαίνια της γέφυρας και την καύση των πυροτεχνημάτων θεώρησα ότι καλύτερη και συμβολική θέση ήταν το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας. Εκεί συνάντησα και μία οικογένεια που ανηφόρισε για τον ίδιο λόγο… Το θέαμα μοναδικό σαν μία ιδιαίτερη θεατρική παράσταση», καταλήγει το σχόλιο του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Να σας θυμίσουμε ότι, πριν 18 χρόνια έγιναν τα εγκαίνια της Γέφυρας «Ρίου-Αντιρρίου», λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το σπουδαίο αυτό έργο τέθηκε αμέσως σε λειτουργία το 2004 και συνδέει έκτοτε την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω, με την Ιόνια Οδό, θα λέγαμε ευρύτερα με την υπόλοιπη Ευρώπης.

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ή, επίσημα, Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» είναι καλωδιωτή γέφυρα που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και το μήκος της ανέρχεται στα 2.252 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.883 μέτρα. 

Κλείνοντας, ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος γράφει σχετικά: «Τέλος, παραθέτω το χρονικό της δημιουργίας του έργου του Απόστολου Κούστα. Μου είχε κάνει την σχετική αναφορά ο αείμνηστος Αρχιμηχανικός του μεγάλου έργου, Ασκληπιός Δημόγλου, στη μνήμη του οποίου αφιερώνω και την ανάρτηση.

«Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ένας φάρος πολιτισμού».

Δείτε το βίντεο:

kalyvia.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...