Η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες!

Αν ήθελαν οι δανειστές να υπάρξει συμφωνία, η  αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης!

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά ότι στην συνέχεια της διαπραγμάτευσης, οι ακραίες φωνές θα απομονωθούν, όπως έγινε και σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, αλλά αυτή την φορά δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Ο ίδιος, παραδέχεται ότι δεν είναι θεμιτό να διατηρηθεί για κάποια χρόνια ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, τόνισε ότι τα όσα ακούγονται για «εικονική» υπέρβαση των στόχων στον προϋπολογισμό, στερούνται σοβαρότητας.

Συγκεκριμένα, για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι, «πρέπει να δούμε, αφενός εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και αφετέρου εάν είναι θεμιτό. Ας υποθέσουμε ότι είναι εφικτό.

Πράγματι, έχουμε ήδη δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018. Θεωρητικά, εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το πλεόνασμα μπορεί να διατηρηθεί για κάποια χρόνια».

Αθέμιτος ο στόχος του 3,5%

Δύο είναι οι λόγοι που έδωσε ο κ. Κουτεντάκης, πρώτον, διότι τέτοια πλεονάσματα δεν έχουν διατηρηθεί για καιρό σε καμία οικονομία στην ιστορία, άρα δύσκολα θα αποτελέσουν αξιόπιστη δέσμευση και δεύτερον, γιατί η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά.

Εάν το ζητούμενο είναι να την αποκαταστήσουμε, θα χρειαστεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική δραστηριότητα.

Οι δανειστές δεν θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση!

Η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, είναι ότι  «η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες εάν υπήρχε καλή πρόθεση από την πλευρά των θεσμών».  Ο ίδιος, εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι «κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη είτε δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είτε θεωρούν ότι κερδίζουν πολιτικά από την καθυστέρησή της». Όμως ο ίδιος, θεωρεί ότι  οι ακραίες φωνές θα απομονωθούν τελικά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Καμία ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου!

Με τους δανειστές να έχουν επιστρέψει στον εκβιασμό, ασκώντας οικονομικές πιέσεις για να περάσουν οι απαιτήσεις τους στην β΄ αξιολόγηση,  από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τονίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου».

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος παραδέχεται, «ότι μια μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα, που μπορούμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...