Κύριε Πρόεδρε,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πολλές φορές και για πολλούς μήνες οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας ανησυχώντας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση εξέλιξης του έργου καθώς περνούσαν οι μήνες και τα χρόνια και το συμβατικό αντικείμενο έχει υλοποιηθεί σε πολύ μικρό ποσοστό, ζητούσαμε να έρθει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στις 24/6/22 συγκαλέσατε το Δημοτικό Συμβούλιο με μόλις 4 έγγραφα με βάση τα οποία καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σήμερα 30/6/22 να αποφασίσουν για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» δηλαδή του συντριπτικά μεγαλύτερου και ουσιαστικότερου μέρους του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

κ. Πόεδρε,

Καλούμαστε σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουμε μια πάρα πολύ σοβαρή απόφαση με πολλές νομικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές συνέπειες για τους εαυτούς μας και το Δήμο. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι με την απόφαση αυτή θα επιβάλλουμε στους πολίτες να πίνουν νερό από αμιαντοσωλήνα για πολλά ακόμα χρόνια και στις θάλασσές μας να υφίστανται τις συνέπειες από το παντορροϊκό σύστημα αποχέτευσης, με ότι αυτά συνεπάγονται για την υγεία τους και την ανάπτυξη της πόλης μας.

Για τους λόγους που θα σας εκθέσω αμέσως ζητώ την αναβολή του θέματος. Μόλις οι παρακάτω λόγοι εκλείψουν και ελπίζω άμεσα, τότε να έρθει πάλι το θέμα και να πάρουμε τη σωστότερη απόφαση. Στο χέρι της Δημοτικής αρχής είναι οι λόγοι να εκλείψουν άμεσα, έστω σε μερικές ημέρες και να μην καθυστερήσουμε καθόλου στην λήψη απόφασης. Δεν θέλουμε καμία καθυστέρηση και γι’ αυτό πιέζουμε με κάθε τρόπο την Δημοτική Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της να προχωρήσει γρήγορα, αλλά μέχρι τώρα μάταια.

Η συζήτηση και το θέμα λοιπόν έχουν μπει στο Συμβούλιό μας με τρόπο που πολύ πιθανά θα οδηγήσουν ή σε ακύρωση της απόφασης ή ακόμα χειρότερα σε νομικές περιπέτειες για όσους Συμβούλους συμμετέχουν στην λήψη απόφασης.

Συγκεκριμένα:

α) Δεν υπάρχει έγγραφο εισήγησης της Διευθύνουσας την Τεχνική Υπηρεσία προς το Δημοτικό Συμβούλιο για οποιοδήποτε Τεχνικό θέμα. Παρά μόνον μας διαβιβάζει με το υπ’ αρίθμ. 11374/21-6-22, ένα έγγραφο που συνέταξαν κάποιοι άλλοι. Αυτό δεν αποτελεί εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί το Συμβούλιό μας και να λάβει απόφαση για άκρως τεχνικά ζητήματα.

Το δε έγγραφο που μας διαβιβάζει δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου παρά μόνο ημερομηνία 7/6/22, έχει τίτλο “Παρατηρήσεις – επισημάνσεις για το έργο”, δεν αναφέρει αν και από ποιόν ζητήθηκε και δεν γράφει σε ποιόν απευθύνεται και δεν προκύπτει από πουθενά πως έφτασε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί εισήγηση και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν υπογράφεται από τον Κύριο Κότσαλο Χημικό Μηχανικό, τον Κύριο Κυρίτση που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα (ίσως και χρόνια) εξ όσων γνωρίζω είναι σε άδεια άνευ αποδοχών από τη ΔΕΥΑΝ και δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να υπογράφει νομίμως και τον κύριο Χειμαριό που δεν γνωρίζω να έχει κάποιου είδους συμβατική σχέση με τη ΔΕΥΑΝ και που και οι ίδιοι άλλωστε δεν δίνουν τίτλο, “Εισήγηση” στο έγγραφό τους.

β) Η ίδια η Διευθύντρια της Τεχνικής μας Υπηρεσίας απουσιάζει από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

γ) Δεν υπάρχει η γνωμοδότηση του μελετητή του έργου που προβλέπεται από το άρθρο 144 του Νόμου 4412 για κάθε αλλαγή επί της αρχικής μελέτης, πόσο μάλλον για μια τόσο σοβαρή τροποποίηση.

δ) δεν παρίσταται ο μελετητής πράγμα που έπρεπε να το ζητήσετε από μόνος σας, πρότι εμείς με σχετικό έγγραφό μας σας ζητήσαμε να κάνετε.

ε) Σύμφωνα δε με το άρθρο 156 του νόμου 4412 παράγραφοι 1α και 1ε:

1. α) Το έργο εκτελείται, σύμφωνα με τη σύμβαση και τα τεύχη και σχέδια που τη συνοδεύουν.

ε) Η εκτέλεση του έργου με τις αναγκαίες τροποποιήσεις είναι υποχρεωτική για τον ανάδοχο του έργου και, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, απαιτείται γνώμη του οικείου τεχνικού συμβουλίου. Ούτε τέτοια υπάρχει στα ελάχιστα έγγραφα που μας επισυνάψατε με την πρόσκληση.

στ) Τα έγγραφα που σας ζητήσαμε για την καλύτερη προετοιμασία μας για το Συμβούλιο δεν τα έχω λάβει τουλάχιστον εγώ παρά μόνο ένα μικρό τμήμα τους (αυτό των αποφάσεων των οργάνων) την Τετάρτη 29/6/22 μετά τις 9 το βράδυ. Τα υπόλοιπα αγνοούνται.

Για αυτούς τους λόγους εισηγούμαι την αναβολή του θέματος στην βάση της εντελώς πρόχειρης προετοιμασίας του και των ουσιωδών ελλείψεων, με ευθύνη του Δημάρχου και δική σας κ. Πρόεδρε και θέλω να τεθεί σε ψηφοφορία αφού πρώτα ακούσω την άποψη επί των θεμάτων που έθεσα της Δημοτικής Αρχής και έπειτα και των υπόλοιπων συναδέλφων μου από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Με τιμή,

Γιώργος Γούλας

Δημοτικός Σύμβουλος

Επ. Δημοτικής Παράταξης Ανανέωσης και Δημιουργία.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...