Η Ελλάδα θα εκδώσει δύο ομολόγα ακόμα, πριν βγούμε από το μνημόνιο!

Η Ελλάδα θα εκδώσει δύο ομολόγα ακόμα, πριν βγούμε από το μνημόνιο!

Εξασφάλιση, σταθερής γραμμής χρηματοδότησης από τις αγορές, πριν την ολοκλήρωση  του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, θέλει η κυβέρνηση και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να γίνουν τουλάχιστον δύο ακόμα εκδόσεις ομολόγων.  Αν και το πενταετές του Ιουλίου, έχει κριθεί από το οικονομικό επιτελείο  ως επιτυχία, οι επόμενες εκδώσεις δεν θα γίνουν άμεσα, καθώς υπάρχουν όρια τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά  και άλλα «ραντεβού» τα οποία προηγούνται.

 

 Το όριο, είναι το «ταβάνι» στο χρέος που έχει βάλει το ΔΝΤ στα 325 δις ευρώ. Ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί όσο είμαστε μέσα στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις μεγάλες εκδόσεις ομολόγων, δεδομένου ότι δανείζεσαι από την αγορά, αυξάνει το χρέος σου. Επίσης δεν μπορείς να κάνεις συνέχεια ανταλλαγές ομολόγων, όπως  έγινε με τη μισή έκδοση της 25ης Ιουλίου (1,5 από τα 3 δις ευρώ).

 

Τα ραντεβού, είναι αυτά με τους δανειστές, το φθινόπωρο για την Τρίτη αξιολόγηση. Αν κλείσει ομαλά και πριν από τον Φεβρουάριο, τότε θα είναι μπόνους για την επόμενη έξοδο στις αγορές, καθώς θα ενισχύουν την εικόνα σταθερότητας της ελληνικής Οικονομίας και θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων. Αν υπάρξει σύγκρουση, τότε τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν…

 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έκδοση δύο ακόμα ομολόγων πριν λήξει το μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει μετά την πρώτη έξοδο, ότι «Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι για να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές, θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους».

 

Τώρα αυτό φαίνεται να υποστηρίζεται και από νέες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που θέλουν να έχουν πρώτα γνωστοποιηθεί τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία για το 2017, κάτι που θα γίνει το α’  τρίμηνο του 2018 και μετά, αναλόγως του αποτελέσματος, τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, είναι πολύ πιθανή η δεύτερη έκδοση ομολόγου. Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι και η επόμενη έκδοση θα προβλέπει ανταλλαγή ομολόγων. Συγκεκριμένα τα υπόλοιπα του 2014 (λήξη 2019) αξίας 2,5 δις ευρώ.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/294899-E-Ellada-tha-ekdosei-dyo-omologa-akoma-prin-bgoyme-apo-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...