Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βγει στις αγορές λένε οι επενδυτές!

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βγει στις αγορές λένε οι επενδυτές!

Η «σωστή» απόδοση και οι «κλειδοκράτορες» των αγορών

Ζωτική σημασία για την Ελληνική Οικονομία, θα έχει μία πετυχημένη, έστω και δοκιμαστική, επιστροφή στις αγορές, λένε αναλυτές από τους κολοσσούς των επενδυτικών κεφαλαίων και τις «δεξαμενές σκέψεις» (think tanks). 

Μπορεί οι κινήσεις του ΔΝΤ να έχουν βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο μεγάλων εκδόσεων, αλλά οι ανταλλαγές ομολόγων,  το «ρολάρισμα» παλαιότερων τίτλων με έναν νέο,  θα βοηθούσε να εκτιμηθεί από την αγορά, το εάν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε μία έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς να χρειάζεται άλλα δάνεια από τους θεσμούς (ΔΝΤ, ESM). Μάλιστα η έξοδος στις αγορές, παρά τις ενστάσεις ΕΚΤ και Ταμείου, θεωρείται από πολλούς αναλυτές, ως ο βέλτιστος τρόπος δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» (αποθέματος μετρητών), που θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα, μετά τον Αύγουστο του 2018. 

Ποιοι θέλουν να κρατήσουν την χώρα μακριά από τις αγορές και γιατί!

Όπως φάνηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το ΔΝΤ κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βάλει «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης, να επιστρέψει η χώρα στις αγορές. Όμως γιατί;

Η απάντηση είναι η ίδια με το γιατί δεν μπήκε το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του  3ου προγράμματος από την αρχή.  Το Ταμείο δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο και ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην ομάδα κρατών που αρνούνται να το μειώσουν, με πρώτη τη Γερμανία.

Αν η Ελλάδα προχωρούσε τώρα σε μία επιτυχημένη έκδοση ομολόγων και γινόταν αποδεκτή από τις αγορές, αυτό θα σημαίνει ότι το τρίτο πρόγραμμα «δούλεψε» και ότι η χώρα έχει πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια για να το ολοκληρώσει, καλύπτοντας και τις  υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.

Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει και το Βερολίνο, που θα χρησιμοποιούσε αυτή την εξέλιξη, ως απόδειξη επιτυχίας της πολιτικής που ακολούθησε και ως «όπλο» στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όμως αυτό θα σήμαινε  ότι αφού η Ελλάδα τα καταφέρνει, τότε δεν υπάρχει λόγος να κουρευτεί και το χρέος. Για αυτό και οι Ευρωπαίοι επέμεναν να υπάρχει σε όλες τις συμφωνίες του Eurogroup, η διατύπωση, «αν χρειαστεί», όποτε γινόταν αναφορά στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Η «σωστή» απόδοση και οι «κλειδοκράτορες» των αγορών

Τώρα, βρισκόμαστε μετά την αναβολή της έκδοσης ομολόγου την περασμένη εβδομάδα, η οποία αν και τάραξε τα νερά των αγορών, δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους επενδυτές. Το «κλειδί» είναι το ύψος της απόδοσης ενός νέου ελληνικού τίτλου. Αν είναι μεγάλη (πάνω από το 4,95% του ομολόγου Σαμαρά  τον Απρίλιο του 2014), τότε είναι μάλλον ασύμφορη. Αν όμως λόγω και των θετικών εξελίξεων στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω και της μεγάλης ζήτησης από τους επενδυτές, είναι σημαντικά μικρότερη, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, κοντά στο 4,5-4,7%, τότε μπορεί να φέρει πολλαπλά κέρδη. Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης είναι το 10ετές το οποίο πρέπει να πέσει κάτω από το 5%. Την περασμένη εβδομάδα, έφτασε πολύ κοντά στο 5,1%, ωστόσο μετά ανέβηκε και πάλι στο 5,3% λόγω των εξελίξεων.

Τα τρία μεγάλα κέρδη από μία καλοκαιρινή έκδοση

Το πρώτο, είναι το αυτονόητο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να  φτιάξει αποθεματικό περίπου 9- 10 δις ευρώ για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των μηνών μετά τη λήξη του προγράμματος. Για τους επόμενους, περίπου 10 μήνες θα χρειαστούν κατ΄ελάχιστο 9 δις ευρώ, ενώ αν ακολουθήσουμε και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, μόνο 10 δις ακόμα θα χρειαστούν και οι τράπεζες. Ένα μέρος του ποσού, θα καλυφθεί από μείωση των εξόδων και από τα χρήματα του προγράμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση για να μαζευτεί το ποσό, θα πρέπει να υπάρχει και συγκέντρωση χρημάτων από τις αγορές.

Εκτός από «μαξιλάρι», υπάρχει και το θέμα της πολιτικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί, έχουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ανεβάσει το θέμα της επιστροφής στις αγορές και η εξέλιξη του, κρύβει πολιτικό κόστος ή κέρδος για όλους τους εμπλεκόμενους. Σε αυτή τη βάση εκτιμάται από ξένους αναλυτές ότι θα γίνει μία κίνηση ακόμα και αν είναι περιορισμένη.

Το τρίτο σημείο, είναι ότι ήδη έχουν μαζευτεί οι «κλειδοκράτορες» των αγορών, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και funds, που μυρίστηκαν κέρδος και τώρα που βλέπουν ότι υπάρχει πιθανότητα να καθυστερήσει η έκδοση, πιέζουν για να το αποτρέψουν και η Αθήνα να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου το αργότερο μέσα στον Αύγουστο.

Ως πότε μπορεί να περιμένει η Ελλάδα;

Η Νίκολα Τζέιμς, στέλεχος της DBRS δήλωσε σχετικά στο Κεφάλαιο, ότι «ένας βασικός οδηγός αξιολόγησης για την DBRS είναι μια σαφέστερη άποψη για την εξωτερική χρηματοδότηση της Ελλάδας πέρα από το τρέχον πρόγραμμα».  Όπως προσέθεσε στη συνέχεια, εάν η όρεξη των επενδυτών οδηγήσει στην επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων τις επόμενες ημέρες, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό θετικό σημάδι. Παρά τα θετικά και τα αρνητικά της έκδοσης ενός ομολόγου τώρα, άλλοι αναλυτές, αναρωτιούνται ως πότε μπορεί να περιμένει η Ελλάδα;

Το χρηματιστήριο «βλέπει» τις 1.000 μονάδες μετά την επιστροφή στις αγορές!

Εκτός από όλα τα «λογιστικά κέρδη» που μπορεί να φέρει μία ελληνική επιστροφή στις αγορές χρήματος, υπάρχει και το κέρδος της ψυχολογίας της αγοράς.  Οι τρέιντερς αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του εγχειρήματος, και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να αποφέρει στην οικονομία, όμως ακόμα περισσότερο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, περιμένει σημαντική ενίσχυση από την βελτίωση του κλίματος. Από την μέγγενη των μνημονίων, στο ναδίρ των Capital Controls και τώρα στην επιστροφή στην κανονικότητα. Μία τέτοια κίνηση σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, θα έδινε μεγάλη «ανάσα» στα εγχώρια επενδυτικά προϊόντα και θα ανέβαζε τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου σε νέα ρεκόρ. Πολλοί δεν διστάζουν να προβλέψουν ακόμα και άνοδο πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/293935-E-Ellada-mporei-kai-prepei-na-bgei-stis-agores-lene-oi-ependytes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...