Σήμερα Η Ελλάδα είναι  μια φινλανδοποιημένη αποικία μαζικού τουρισμού, πρωτοπόρος στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και την υπογεννητικότητα, όαση για τις «πράσινες» πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά πατίνια.  Μπιτσόμπαρα και φωτοβολταϊκά στα χωράφια.    Μιά χώρα  χώρα που παράγει πλέον περισσότερους σέφ και…τατουατζήδες από καλλιεργητές γης. Και κατά τα άλλα «μαστίζεται» από ανάπτυξη…

Ωραίο το όραμα για τον Άγιο Μαυρίκιο, αλλά για ένα κράτος που, δυστυχώς αγαπητοί μου, μέχρι και το 2009 είχε φιλοδοξίες βαλκανικής περιφερειακής δύναμης, αποτελεί την επιτομή της αποτυχίας.

Καλό θα ήταν λοιπόν να  αναρωτηθούμε  γιατί η κλεψύδρα έχει αρχίσει και γυρνάει ανάποδα. Αν εξαιρέσει κανείς ότι η χώρα δανείζεται φθηνότερα(και δανείζεται…ασταμάτητα)εξαιτίας της δημοσιονομικής «χαλάρωσης» λόγω πανδημίας που σύντομα θα λήξει, η «ανάπτυξη»  και το περιβόητο success story, .

Στα χρόνια που πέρασαν απλά η Ελλάδα, παραλίγο να χρεοκοπήσει και επίσημα, γέμισε λαθραίους, φτωχοποιήθηκε ακόμη περισσότερο, αποξένωσε την νεολαία της που σε μέσα σε απόγνωση και απόλυτη υπαρξιακή κρίση θεοποιεί λούμπεν  είδωλα, απώλεσε την πίστη στην Ορθοδοξία και ξενιτεύτηκε αναζητώντας καλύτερη τύχη στην «πεφωτισμένη» Εσπερία…

 Επαγγελλόμαστε την ψηφιακή επανάσταση, σηκώνοντας πρόχειρες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, διάτρητες ακόμη και από τον τελευταίο κλητήρα υπουργείου, μιλούμε βαρύγδουπα για επενδύσεις, επειδή κάποιοι Γερμανοί έστησαν ένα hub με τριάντα υπαλλήλους στα Γιάννενα, περιμένοντας να τους φιλοξενήσει δωρεάν ο δήμος στο «τεχνολογικό πάρκο» του μέλλοντος και ξεπουλάμε την δημόσια περιουσία, διαφημίζοντας την ικανότητα τους στην εκποίηση ασημικών. «Πανηγυρίζουμε και αλληλοσυγχαίρομαστε»,   επειδή ανέβηκε το ΑΕΠ 16,2%, λες και κάναμε κάτι γι αυτό. Σα να γεμίσαμε ξαφνικά εργοστάσια και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ξεχνούμε να συγκρίνουμε το φετινό 2ο τρίμηνο (που ήταν φυσικό και αναμενόμενο να καταγράψει ένα «ριμπάουντ» σε σχέση με το περσινό του λοκ νταουν) με εκείνο του 2019.

Γιατί αν το κάναμε θα διαπιστώσουμε μία μείωση σχεδόν 3%. Ξεχνάμε επίσης να σημειώσουμε ότι μαζί με την άνοδο του ΑΕΠ, αυξήθηκε και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 17,1% στο επτάμηνο, παρά την ταυτόχρονη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Ξεχνούμε τέλος να ομολογήσουμε το κυριότερο: Ότι από την αρχή του 2020 αυξήθηκε και το δημόσιο χρέος κατά…31,3 δις, ανερχόμενο αισίως σήμερα στο…εξωφρενικό 226,6% του «αυξημένου» ΑΕΠ.

  • Τώρα πώς γίνεται μία οικονομία να θεωρείται πτωχευμένη με χρέος 150% του ΑΕΠ όπως έκριναν οι «αγορές» πριν δέκα περίπου χρόνια και σήμερα να θεωρείται «σωσμένη», «βιώσιμη» και «σε αναπτυξιακή τροχιά», ρωτήστε καλύτερα την κυβέρνηση και τους Γερμανούς. Φοβούμαι όμως ότι αυτή την απλή και εξόχως λογική ερώτηση δεν θα την ακούσετε .

Αντ’ αυτής θα ακούσετε θριαμβολογίες, υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και  «μέτρα για την ανακούφιση του λαού». Ο λαός όμως δεν ανακουφίζεται όταν μια χώρα εισάγει, χωρίς να παράγει και περιμένει το δίφραγκο από τον τουρίστα για να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν ανακουφίζεται, επίσης, ο κοσμάκης όταν βλέπει τον καφέ και το κουλούρι, από την μια μέρα στην άλλη να γίνεται είδος πολυτελείας με πληθωριστικές ανατιμήσεις-σοκ που παραπέμπουν στην Ελλάδα της Κατοχής

Τέλος ο λαός δεν ανακουφίζεται με ένα ενεργειακό μοντέλο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ξένων(στο όνομα τάχα μου της πρωτοπορίας για την Κλιματική Αλλαγή)που πετάει στα σκουπίδια τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας για να βασιστεί σε εισαγόμενες «ανανεώσιμες».

Αυτή η πολυδιαφημισμένη «διάσωση» της ΔΕΗ με τα χρυσοπληρωμενα golden boys, που ανακάλυψαν τον τροχό στις ανεμογεννήτριες, θα περάσει μοιραία από ένα μεγάλο ηλεκτροσόκ στην τσέπη των καταναλωτών. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, η υπέροχη ελληνική ύπαιθρος, καμένη και μη, θα γεμίσει από αυτά τα ανοικονόμητα αιολικά πάρκα αμφιλεγόμενης απόδοσης, γιατί «η θάλασσα δεν φτάνει», όπως είπαν πρόσφατα στη βουλή .

Από τη μία δηλαδή κάνουμε τούμπες μην χάσουμε τα τσάρτερ της TUI και από την άλλη θέλουμε να στήσουμε ανεμογεννήτριες και μέσα στη θάλασσα, λες και το καταγάλανο Αιγαίο είναι η γκρίζα Βόρεια θάλασσα των Σκανδιναβών που χρησιμοποιούν τις παραλίες μόνο για να ξεφορτώνουν μπακαλιάρους.

  • Βγάζετε εσείς νόημα από το «αναπτυξιακό μοντέλο» ; Σίγουρα όχι. Το μόνο νόημα είναι η Ελλάδα βουλιάζει και εξαθλιώνεται μέσα στα δεσμά μιας δανειακής ομηρίας που εξυπηρετείται πρόθυμα από  ντόπιους ευρω γενίτσαρους και οι απέναντι θέτουν τις βάσεις για να κάνουν την Τουρκία εξαγωγική υπερδύναμη.

Θα επανέλθω σύντομα σε αυτή την τελευταία επισήμανση παραθέτοντας στοιχεία που προκαλούν θλίψη. Κι ας μην βιαστούν κάποιοι να πουν ότι το παραγωγικό επίτευγμα των δίπλα είναι fake.

Γιατί αν η τουρκική οικονομία έχει χαρακτηριστικά «φούσκας» (που πράγματι έχει) η αντίστοιχη ελληνική,  έχει χαρακτηριστικά ανέκδοτου. Και πολύ κακογουστου, θα σας έλεγα…
            Καλλιγάς Κ. Ανδρέας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...