Η Ενωτική Πρωτοβουλία απαντά στην Δημοτική αρχή

Μέρος 1ο: Η απόπειρα αλλοίωσης της πραγματικότητας

Για πολλοστή φορά, στην θητεία του κ. Γκίζα, η δημόσια συζήτηση δεν αφορά στο τι κάνει ο κ. Γκίζας, αλλά στην κληρονομιά των έργων από την θητεία του Τάκη Λουκόπουλου. Ίσως γιατί ο κ. Γκίζας ελάχιστα πράττει ή ίσως γιατί η θητεία του Λουκόπουλου έχει αφήσει μεγάλη κληρονομιά.

Αγαπητοί φίλοι της παράταξης του κ. Γκίζα, γκρινιάξατε γιατί η Ενωτική Πρωτοβουλία, ανακοίνωσε πρώτη, με την έλευση του 2021, το ευχάριστο νέο της χρηματοδότησης της ανακατασκευής των εργαστηρίων του ΕΠΑ.Λ. με 2.250.000 ευρώ. Δυστυχώς για εσάς τα αντανακλαστικά σας είναι αργά. Αν παρακολουθούσατε από κοντά τα τοπικά νέα θα ξέρατε ότι από τον Μάϊο του 2020 (εδώ και οκτώ μήνες!) σε ανακοίνωσή μας με τίτλο«Υπάρχουν και καλά νέα»γράφαμε, προαναγγέλοντας την εξασφάλιση της χρηματοδότησης:

«Ναι, υπάρχουν και καλά νέα για τον δήμο Ναυπακτίας, όταν η σημερινή διοίκηση συνεχίζει, χωρίς τρικλοποδιές, τα έργα που έχει εξασφαλίσει η θητεία του Τάκη Λουκόπουλου στον δήμο.

•Η ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή των κτιρίων του  ΕΠΑΛ, με προϋπολογισμό 2.250.000 ευρώ υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Επειδή το έργο είναι απολύτως ώριμο, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι σχεδόν εξασφαλισμένη.»

Αναρωτιέστε άραγε πώς το γνωρίζαμε;

Μα επειδή γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το Ε.Σ.Π.Α. και πώς αξιολογούνται οι προτάσεις που κατατίθενται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Και όπως φαίνεται στα αντίστοιχα έγγραφα στις 29/12/20 οριστικοποιήθηκε μετά και τις ενστάσεις ο Πίνακας Κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν για σχολική στέγη. Την επόμενη ημέρα 30/12/20 η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης εισηγήθηκε στον Περιφερειάρχη την απόφαση ένταξης και την ίδια ημέρα(30/12) η υπογραφή του Περιφερειάρχη ολοκλήρωσε τυπικά την διαδικασία.

Κάτι ανάλογο έγινε και με τα 22 έργα του Leaderπου σήμερα υλοποιούνται. Όλη η διαδικασία αξιολόγησης και κατάταξης έγινε από την Αιτωλική Αναπτυξιακή, εγκρίθηκε από την Διαχειριστική αρχή και τυπικά έκλεισε την διαδικασία η υπογραφή του Περιφερειάρχη. Στα έργα, λοιπόν που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, η διαδικασία αξιολόγησης είναι ανεξάρτητη και σε μεγάλο βαθμό αντικειμενική. Για να κερδίσεις την χρηματοδότηση, πρέπει απλά να έχεις προετοιμαστεί, να έχεις κάνει τις σχετικές μελέτες, να έχεις εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Για το συγκεκριμένο κτιριακό έργο στο ΕΠΑ.Λ. η τελευταία αδειοδότηση, δόθηκε την 30/7/2019από το Συμβ. Αρχιτεκτονικής, στο οποίο κατατέθηκαν οι σχετικές μελέτες,. Και η έγκριση αυτή έφθασε στον δήμο Ναυπακτίας την 5/9/2019 (όπως φαίνεται στα σχετικά έγγραφα). Έτσι αυτό που έμεινε για την νέα δημοτική αρχή ήταν να εκδόσει την άδεια δόμησης, το οποίο και έκανε με αρκετούς μήνες καθυστέρησης.

Γι όλα τα παραπάνω, αγαπητοί φίλοι δεν ήταν απαραίτητο, ως άλλος «τοπικός Γκρούεζας», να ξεκινάτε την ανακοίνωσή σας με την υπογραφή του Περιφερειάρχη.Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι κάνετε κάθε προσπάθεια να κρύψετε την κληρονομιά της θητείας του Τάκη Λουκόπουλου,αλλά όχι κι έτσι.

Από την άλλη μεριά βέβαια ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό συμβούλιο, έχουν άμεση σχέση και καθορίζουν τις χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Εκεί (και όχι στο ΕΣΠΑ) η πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού συμβουλίου, είναι καθοριστική.

Σύμφωνα μάλιστα με δελτίο τύπου, που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητήθηκε από τους δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Και πράγματι χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΔΕ της Περιφέρειας, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και αξιολόγηση (όπως έγινε στο ΕΣΠΑ για το ΕΠΑΛ) μια σειρά έργων σε πολλούς δήμους της περιφέρειας.

Αλλά και εκεί, δυστυχώς για την Ναυπακτία, ο δήμος Ναυπακτίας με την διοίκηση Γκίζα είναι ουραγός. Η Περιφέρεια ζήτησε να χρηματοδοτήσει έργα που είναι στην αρμοδιότητα των δήμων, δίνει δηλαδή σοβαρή οικονομική βοήθεια στους δήμους. Ο δήμος Ναυπακτίας όμως ζήτησε μόνο την ανάπλαση της πλατείας Τζαβελαίων και την χρηματοδότηση δύο μελετών της θητείας Λουκόπουλου. Την πίστα για ΒΜΧ στο Γρίμποβο και τον πεζοδιάδρομο στο Γρίμποβο.

Συνολικός προϋπολογισμός 2,1 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα ο γειτονικός δήμος Θέρμου, πήρε 3,3 εκατομμύρια ευρώ για αναπλάσεις σε μικρές ορεινές κοινότητες.

Ο αρκετά μικρότερος σε πληθυσμό, δήμος Βόνιτσας πήρε 3,7 εκατομμύρια για τουριστικό καταφύγιο και για υπηρεσίες συμβούλου στο ίδιο έργο 150.000 ευρώ. Εμείς το δικό μας τουριστικό καταφύγιο στο Γρίμποβο, το καταργήσαμε, με την δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να βρούμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια! Μάλλον λείπαμε όταν ο Περιφερειάρχης μοίραζε τα χρήματα.Και βέβαια ο μικρότερος δήμος Βόνιτσας δεν σταμάτησε εκεί. Με 1.120.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε η δημιουργία Πολιτιστικού κέντρου, με 600.000 ευρώ η δημιουργία Αθλητικού Κέντρου κ.α. Επίσης μια σειρά άλλων δήμων πήραν χρηματοδότηση για δημοτική οδοποιία, για αθλητικές εγκαταστάσεις, για εκσυγχρονισμό σφαγείων. Εμείς δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε χρηματοδότηση για τα δικά μας σφαγεία; Ούτε για τον αντικατάσταση του κλαπέντος εξοπλισμού του ΞΕΝΙΑ;

Εσείς δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι της παράταξης Γκίζα,μάλλον κρατούσατε ομπρέλα όταν έβρεχε χρήμα. Προτιμούσατε να βγάζετε ανακοινώσεις για την θητεία του Λουκόπουλου, αντί να δουλέψετε για τον τόπο.

Και ένα ακόμη δείγμα της αποτελεσματικότητάς σας, είναι το ότι τα τρία έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια δεν έχετε ακόμη καταφέρει να τα εντάξετε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του δήμου, για να αρχίσει η διαδικασία υλοποίησης και δημοπράτησής τους!

Κρίμα και πάλι κρίμα.

Συνεχίζεται στο 2ο μέρος, με τίτλο:

«Ο κ. Γκίζας κάνει τα «νέα έργα» αόρατα!»

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...