Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιδίως στους πολλούς Ενοριακούς Ναούς και τα Εξωκκλήσια που είναι αφιερωμένα στην εορτή αυτή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, το απόγευμα της παραμονής, Κυριακή 14 Αυγούστου 2022, επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού και κήρυξε τον θείο λόγο στις μοναχές που εγκαταβιούν εκεί και στο πλήθος των προσκυνητών της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ανέλυσε, με συντομία, μια φράση από το τροπάριο της ακολουθίας του Όρθρου της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο οποίο, αφού γίνεται λόγος για την μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου στις ουράνιες Μονές, από τον Χριστό, έπειτα γράφεται: «διὰ τοῦτο χαίρουσι μητέρες καὶ θυγατέρες και νύμφαι Χριστοῦ».

Είπε, ότι εδώ γίνεται λόγος για τρεις διαφορετικές καταστάσεις των ανθρώπων που πανηγυρίζουν αυτό το μεγάλο γεγονός∙ για τρεις πνευματικά συγγενείς του Χριστού.

Πρώτα, είναι οι «μητέρες» του Χριστού, που είναι εκείνοι που γεννούν κατά πνεύμα του Χριστού. Ο Χριστός, κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, μια φορά γεννήθηκε, κατά σάρκα, από την Παναγία, αλλά πάντοτε γεννάται κατά πνεύμα από αυτούς που θέλουν. Για αυτό, όταν μια γυναίκα μακάρισε την Μητέρα Του, όταν ο Χριστός ομιλούσε, Εκείνος είπε: «μενούνγε, μακάριοι οἱ ἀκούοντες τὸν λόγον τοῦ Θεού καὶ φυλλάσσοντες αὐτὸν», γιατί θα γίνουν μητέρες μου πνευματικά.

Δεύτερον, είναι οι «υιοί» και οι «θυγατέρες» του Χριστού που είναι όσοι ακολουθούν τον Χριστό. Ο Απόστολος Παύλος ακολουθώντας τον Προφήτη Ησαΐα και τον Προφήτη Ιερεμία γράφει: « Δι’ ὅ ἐξέλθατε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, κἀγὼ εἰσδέξομαι ὑμᾶς, λέγει Κύριος, καὶ ἔσομαι ὑμῖν εἰς πατέρα, καὶ ὑμεῖς ἔσεσθέ μοι εἰς υἱοὺς καὶ θυγατέρας, λέγει Κύριος παντοκράτωρ» (Β’ Κορ. 3, 17-18).

Τρίτον, από εκείνους που είναι οι «Νύμφες» του Χριστού που έχουν ολοκληρωτικώς αφιερωθεί στον Χριστό και τον αισθάνονται να είναι Νυμφίος τους. Αυτό δείχνουν οι παραβολές των γάμων που είπε ο Χριστός.

Και οι τρεις αυτές κατηγορίες «μητέρες», «θυγατέρες» και «νύμφες» Χριστού δείχνουν την ζωντανή σχέση που μπορούμε να αποκτήσουμε με τον Χριστό και ποιοί είναι οι αληθινοί εορταστές του Χριστού και της Παναγίας.

Κατέληξε ότι έχουμε πολλούς συγγενείς με τους οποίους αισθανόμαστε άνεση και σχέση, αλλά θα πρέπει να αποκτούμε πνευματική συγγένεια και με τον Χριστό και με την Παναγία.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μαυρομμάτης και άλλοι επίσημοι.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ιερόθεος μετέβη στο Αιτωλικό, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο.

Κατά το κήρυγμά του, στην αρχή, τόνισε ότι ο μήνας Αύγουστος δεν είναι μόνον ο μήνας των διακοπών, της ξεκούρασης, των εκδρομών και των θαλασσίων λουτρών, αλλά για εμάς τους Χριστιανούς είναι ο μήνας της θεολογίας. Ανταποκρίνεται στην ουσία του ανθρώπου, αφού ο άνθρωπος είναι θεολογικόν όν.

Υπογράμμισε ότι στην αρχή του μηνός προβάλλεται μπροστά μας η εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού με όλη την θεολογία της, ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου και καλούνται οι άνθρωποι να συμμετάσχουν ως φίλοι του σε αυτό το φως, που είναι η Βασιλεία του Θεού. Αυτό γίνεται με την πίστη του Αποστόλου Πέτρου, με την αγάπη του Ευαγγελιστού Ιωάννου και με τη διάθεση στο μαρτύριο του αγίου Ιακώβου.

Έπειτα, στο μέσον του μηνός προβάλλεται η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αυτό δείχνει ότι η Παναγία έγινε μητέρα του Φωτός και κοιμήθηκε ενδόξως, μετέστη προς την ζωή, δηλαδή υπερέβη τον θάνατο και μετέχει σε αυτήν την δόξα. Αυτό σημαίνει ότι και εμείς, με την Χάρη του Θεού, μπορούμε να αγωνισθούμε να συνδεθούμε με τον Χριστό και να νικήσουμε τον φόβο του θανάτου, ο οποίος παραμονεύει σε όλη τη ζωή μας. Με τη δύναμη του Χριστού ζούμε από τώρα την πρώτη ανάσταση και ελπίζουμε να ζήσουμε και την δεύτερη ανάσταση.

Στη συνέχεια είπε ότι πανηγυρίζουμε σε κάθε Θεία Λειτουργία την νίκη πάνω στην αμαρτία, τον διάβολο και τον θάνατο. Ο άνθρωπος δεν είναι απλώς κοινωνικό και πολιτικό ον, αλλά όντως είναι θεολογικό ον∙ δημιουργήθηκε από τον Θεό και θέλει να γνωρίσει τον Θεό. Όταν δεν ικανοποιείται αυτή η θεολογική του δίψα τότε είναι ανικανοποίητο ον και, για αυτό, είναι το πιο ανυπόφορο ον.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε να γνωρίσουμε αυτήν την ορθόδοξη θεολογία, να κάνουμε βουτιές μέσα στο πέλαγος της αγάπης του Θεού και να γίνουμε πραγματικά θεολογικά όντα.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος και πλήθος πιστών χριστιανών που κατέκλεισαν τον Ιερό Ναό και τον προαύλιο χώρο για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου επισκέφθηκε την κεντρική πλατεία του Αιτωλικού, όπου χαιρέτισε και συνομίλησε με τους κατοίκους και τους πολλούς επισκέπτες και σε κεντρική καφετέρια της πλατείας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και τους άλλους επισήμους που ήταν παρόντες.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Εσπερινού στον ακόλουθο σύνδεσμο     https://photos.app.goo.gl/VKJKiRhrKT6ncA3DA

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/tkyhXGwf3D8rorgS6

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...