Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 19 Ιουνίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ανέφερε ότι από την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη Γέννηση του Χριστού μέχρι την Πεντηκοστή έκλεισε ένας εορτολογικός κύκλος που δηλώνει το μυστήριο της Θείας Οικονομίας. Και σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων εορτάζουμε τους καρπούς της Θείας Οικονομίας που είναι οι άγιοι.

Στη συνέχεια ανέλυσε τί είναι οι άγιοι. Είναι αυτοί που ενώθηκαν με τον Χριστό εν Αγίω Πνεύματι και έγιναν υιοί Θεού. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης σαφώς γράφει ότι «ὅσοι ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς τέκνα Θεοῦ γενέσθαι» (Ιωάν. α’, 12-13). Έτσι, εν Χριστώ, από δούλοι έγιναν υιοί του Θεού.

Έπειτα, προσδιόρισε ποιά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ότι κάποιος έγινε υιός του Θεού. Αυτά τα καθορίζει ο Απόστολος Παύλος επακριβώς.

Στην προς Γαλάτας επιστολή του γράφει: «Ὅτι ἔστε υἱοί Θεοῦ, ἐξαπέστειλεν ὁ Θεός το Πνεῦμα τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ εἰς τάς καρδίας ὑμῶν κράζων, ἀββά, ὁ Πατήρ». Δηλαδή, γνώρισμα κάποιου ότι είναι υιός του Θεού είναι όταν έχει καρδιακή προσευχή που είναι η κραυγή του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά. Τότε δεν είναι δούλος των παθών, αλλά υιός και αφού είναι υιός είναι «καί κληρονόμος Θεοῦ, διά Χριστοῦ» (Γαλ. δ’, 6-7).

Ο ίδιος, ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή γράφει ότι όσοι άγονται από το Πνεύμα του Θεού, αυτοί είναι υιοί Θεού. Γιατί δεν λάβαμε από τον Θεό πνεύμα δουλείας, αλλά λάβαμε πνεύμα υιοθεσίας. Και με το πνεύμα της υιοθεσίας κράζουμε στην καρδιά «ἀββά, ὁ Πατήρ». Έτσι, αυτό το πνεύμα δίνει την συμμαρτυρία στο δικό μας πνεύμα ότι «ἐσμέν τέκνα Θεοῦ» (Ρωμ. η’ 14-17).

Κατέληξε λέγοντας ότι οι άγιοι δεν είναι οι καλοί άνθρωποι, αλλά όσοι είναι τέκνα – υιοί Θεού και αυτό αποδεικνύεται από το πνεύμα της υιοθεσίας που εκφράζεται με την αγάπη στον Θεό και την καρδιακή προσευχή.

Η ορθόδοξη θεολογία δεν είναι αφηρημένες καταστάσεις, ούτε στοχασμοί, ούτε φιλοσοφίες, αλλά βεβαιωμένη κατάσταση. Και η σωτηρία είναι εμπειρική αίσθηση της κατά χάριν υιοθεσίας.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ι. Π. Μεσολογγίου, όπου χοροστάτησε στην Δοξολογία που τελείται, κάθε χρόνο, την εορτή των Αγίων Πάντων από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει καθιερώσει αυτήν την ημέρα ως ημέρα τιμής στους αποστράτους της.

Αναγνώσθηκε η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων κ. Θωμάς Μπεκατώρος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ευχήθηκε χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη τόσο στους εν ενεργεία αστυνομικούς, όσο και στους απόστρατους, επισημαίνοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν μέσα στην κοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι αστυνομικοί που έχουν αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία είναι απόστρατοι, αλλά όχι απόμαχοι.

Στη Δοξολογία παραβρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας κ. Κωνσταντίνος Κακούσης, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου κ. Κυριακή Σκανδάλου, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και τα μέλη της Ενώσεως Αποστράτων.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/ub3fvRF4UQeyeRcx7



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...