Το μεγάλο «ταξίδι» στον χρόνο της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής σαπουνιού, η οποία εξελίχθηκε σε όμιλο που πρωταγωνιστεί σε τρόφιμα – ενέργεια και επελέγη σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητο 165 στρεμμάτων

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού, η οποία ιδρύθηκε λίγο μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, το 1947, και κατάφερε να εξελιχθεί -μετά από δεκαετίες- σε έναν κορυφαίο όμιλο με δραστηριότητες σε διάφορους κλάδους, έκανε τη διαφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ακινήτου, που βρίσκεται στον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίο-Αντίρριο.

Η ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ ΑΒΕΕ είναι αυτή που αναδείχθηκε πρώτος επιλέξιμος επενδυτής μετά την αποσφράγιση 5 οικονομικών προσφορών.

Το αντάλλαγμα των 2,885 εκατ. ευρώ θεωρείται υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου, το οποίο είχε προσφερθεί στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία για την έκταση των περίπου 165 στρεμμάτων και όσα περιλαμβάνει.

Το σχέδιο για την αξιοποίηση του; Από τον διαγωνισμό δεν τέθηκε κάποιος περιορισμός ως προς τις χρήσεις του ακινήτου, όπως τουλάχιστον είχε γνωστοποιηθεί. Ίσως όμως συμβεί κάτι τέτοιο λόγω των χαρακτηριστικών του.

Δηλαδή, στο μεγαλύτερο μέρος του, φέρεται να διέπεται από τις εκτός σχεδίου πόλεως – οικισμού, ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ διατάξεις, με εξαίρεση ένα υποτμήμα του ακινήτου εμβαδού 7.400 τ.μ. περίπου, που βρίσκεται εντός ορίων του οικισμού του Αντιρρίου και μόνο αυτό αφορούν πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν για τον οικισμό.

Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η επιλογή μιας τουριστικής επένδυσης θα δυσκόλευε, όπως λέγεται, αν και η τοπική κοινωνία του Αντιρρίου και του Δήμου Ναυπακτίας δεν θα έλεγε «όχι». Από την άλλη, έχει αναφερθεί ότι η θέση του οικοπέδου θα ταίριαζε περισσότερο σε επενδύσεις στον τομέα των logistics.

Οι αποφάσεις της Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Δυτικής Ελλάδας με έδρα την ΒΙΠΕ Πατρών, που έχει δραστηριοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε αυτό το μεγάλο «ταξίδι» της στον χρόνο στα βιοκαύσιμα, τον κλάδο των ελαίων και των πρώτων υλών, τη σαπωνοποιία, την παραγωγή φρούτων και οπωροκηπευτικών κ.ά., προφανώς θα αποκαλυφθούν όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Η «αφετηρία», το σήμερα, το αύριο

Το ημερολόγιο γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Αν το έτος ίδρυσης της, το 1947, υπήρξε η επιχειρηματική «αφετηρία» μιας άλλης εποχής για την Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ, ο πρώτος μεγάλος σταθμός της πορείας της ήρθε μια 35ετία αργότερα, το 1982. Την εποχή της ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που τη δημιούργησε, ο Παύλος Πέττας, τη μετέτρεψε σε Ανώνυμη Εταιρεία και άρχισε να διευρύνει την γκάμα των δραστηριοτήτων της.

Όπως σημειώνει στο μήνυμά του ο σημερινός πρόεδρος της, Νίκος Πέττας, αφού η επιχείρηση πέρασε στον έλεγχο της δεύτερης γενιάς (σ.σ. εδώ και 3-4 δεκαετίες), των δύο γιων και της κόρης του ιδρυτή της, παρουσίασε ραγδαία πρόοδο κάτω από τις φρέσκιες ιδέες και τη δύναμη της, σε δύο μεγάλους κλάδους: Την παραγωγή φυτικών λιπαρών για τη βιομηχανία τροφίμων και τις πρώτες ύλες για την αγορά αρτοποιίας. (Διαθέτει μάλιστα καταχωρημένες με δύο εμπορικές ονομασίες, FAMA και FAMA Premium Line, για λίπη και μαργαρίνες).

Newmoney.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...