Η εργασία από το σπίτι βλάπτει σοβαρά την υγεία και δεν είναι τελικά όσο ιδανική φαντάζει

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization- ILO) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα νέα έρευνα, στην οποία αποκαλύπτει η εργασία από το σπίτι δεν είναι τελικά τόσο καλή όσο πιστεύουμε αφού μπορεί να προκαλέσει από αϋπνία μέχρι αυξημένο στρες.

Η μελέτη με τίτλο «Working anytime, anywhere: The effects on the world of work» ανέλυσε τις συνήθειες εργασίας ατόμων από τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Η ΔΟΕ κατέταξε τους εργαζομένους σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που δουλεύουν από το σπίτι κανονικά, τους «υψηλής κινητικότητας» που εργάζονται σε διάφορα μέρη εκτός γραφείου κι εκείνους που μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στο σπίτι και το γραφείο.

Αυτό που διαπίστωσε ήταν πως και οι τρεις ομάδες ήταν πιο επιρρεπείς στο να αποκτήσουν κακή υγεία συγκριτικά με όσους πάντα ή τακτικά εργάζονται σε γραφείο. «Η έρευνα δείχνει πως η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών διευκολύνει γενικά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, αλλά την ίδια στιγμή, μπερδεύει τα όρια ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή, ανάλογα με τον χώρο εργασίας και τα επιμέρους χαρακτηριστικά διαφορετικών επαγγελμάτων» λέει ο Jon Messenger, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 42% των «υψηλής κινητικότητας» και των τακτικών εργαζομένων από το σπίτι αντιμετώπιζαν προβλήματα αϋπνίας, συγκριτικά με ένα ποσοστό μόλις 29% αντίστοιχα για όσους εργάζονται στο γραφείο. Επίσης το 41% των «υψηλής κινητικότητας» εργαζομένων παραπονέθηκαν για συμπτώματα στρες, σε αντίθεση με το 25% όσων δουλεύουν στο γραφείο. «Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των συμπληρωματικών εργασιών που εκτελούνται μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υπερωρίες, καθώς επίσης και να διασφαλιστεί ότι η υπάρχει ελάχιστη ξεκούραση ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων», σχολίασε ο Oscar Vargas από το Eurofound, που επίσης βρίσκεται πίσω από την έκθεση.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, η ΔΟΕ προτείνει να κατοχυρωθεί νομικά η εξ’ αποστάσεως, μερικής απασχόλησης εργασία, που με τη σειρά της θα βοηθήσει τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας να διατηρούν σχέσεις με τους συναδέλφους τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/271623-E-ergasia-apo-to-spiti-blaptei-sobara-ten-ygeia-kai-den-einai-telika-oso-idanike-phantazei ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...