Η θέση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Ναυπακτίας για το ΤΕΣΥΔ

tesydΤο τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (ΤΕΣΥΔ) δημιουργήθηκε το 2004 στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ. Είναι το μοναδικό παράρτημα του ΤΕΙ Μεσολογγίου μιας και από τα Παραρτήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου έχουν δημιουργηθεί παλιότερα άλλα Ιδρύματα (ΤΕΙ Άρτας κλπ) και, εδρεύει στη Ναύπακτο. Τώρα το σχέδιο Αθηνά το συγχωνεύει με άλλα πέντε τμήματα (ΕΠΔΟ και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού) δημιουργώντας ένα ενιαίο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.

Από το 2004 μέχρι σήμερα το ΤΕΣΥΔ έχει πετύχει σημαντικά  ακαδημαϊκά επιτεύγματα αφού διαθέτει 10 μέλη ΕΠ, έχει αξιολογηθεί εσωτερικά και εξωτερικά, έχει εγκεκριμένο ΜΠΣ, διαθέτει εθνικά και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, διοργανώνει θερινό σχολείο, έχει βραβευτεί για δράσεις αριστείας, βρίσκεται σε συνέργεια με Ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια και εταιρίες, διοργανώνει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, οι απόφοιτοί του έχουν αποδεδειγμένα υψηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας, είχε δείξει αντοχή στη “βάση του δέκα”, βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, ενώ απόφοιτοί του συνεχίζουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Cambridge, Uo Minnesota κλπ). Ταυτόχρονα διαθέτει ισχυρή σύνδεση με την τοπική κοινωνία σε αναπτυξιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο, αφού μέσω του Τμήματος ο Δήμος Ναυπακτίας συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, φιλοξενεί διεθνή συνέδρια κλπ.

Στην περίπτωση του ΤΕΣΥΔ το σχέδιο Αθηνά αντί να διορθώνει παθογένειες, ακυρώνει προσπάθειες εννέα ετών που οδήγησαν ένα τμήμα ΕΠΕΑΕΚ σε αρκετά υψηλό επίπεδο. το τμήμα συγχωνεύεται με διάφορα άλλα τμήματα πέρα από κάθε ακαδημαϊκή δεοντολογία και διεθνή πρακτική. Ενδεικτικό του βαθμού διαφοροποίησης των προγραμμάτων σπουδών άλλωστε το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν επιτρέπει καν μεταγραφές μεταξύ των τμημάτων αυτών. Το ΤΕΣΥΔ είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τμήμα με μεταπτυχιακό που απορροφάται από Τμήμα που δεν παρέχει μεταπτυχιακό ή εξωτερική αξιολόγηση.

Το σχέδιο «Αθηνά» επιχειρεί δήθεν να διορθώσει τα “κακώς κείμενα” και να «εξορθολογίσει» την χωροταξική διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κατάργηση και συγχώνευση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, με προσχηματικό διάλογο και με αποκλειστικό στόχο να επιτευχθεί με κάθε κόστος η δραστική συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης για να επιτευχθούν οι προκρούστιοι στόχοι του Μνημονίου.

Αυτοί που ευθύνονται για την ίδρυση Τμημάτων και Σχολών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά προχωρούν στην ολοκλήρωση του λάθους τους. Με λογική “εκτάκτου ανάγκης”, χωρίς σχεδιασμό, με αδιαφανή κριτήρια, χωρίς καμία μέριμνα για το δικαίωμα στην εργασία και τη μόρφωση σε συνθήκες ασφυκτικής κρίσης, ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης Τμημάτων και την μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 25%.

Είναι φανερό ότι το σχέδιο «Αθηνά» δεν έχει καμία ακαδημαϊκή στοχοθεσία, ενώ κινείται με μόνο γνώμονα ασαφή δημοσιονομικά, συντεχνιακά και ευκαιριακά κριτήρια που αγνοούν πλήρως τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του ίδιου του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Η μόνη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και το Υπ. Παιδείας να προβεί στον αναγκαίο και όχι προσχηματικό διάλογο για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...