Η Κομισιόν καλεί σε συμβιβασμό για το προσφυγικό στην Ε.Ε

Η Κομισιόν καλεί σε συμβιβασμό για το προσφυγικό στην Ε.Ε
Η Κομισιόν καλεί σε συμβιβασμό για το προσφυγικό στην Ε.Ε


24/01/2020 – 14:44

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, που πραγματοποιεί περιοδεία στις πρωτεύουσες της Ε.Ε. εν όψει της κατάρτισης ενός νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ σε έναν “συμβιβασμό” για τον καταμερισμό προσφύγων και μεταναστών. Όπως είπε, ελπίζει να βρεθεί διέξοδο από την “απαράδεκτη” κατάσταση μπλοκαρίσματος.

Η Σουηδέζα Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων θα παρουσιάσει την άνοιξη ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο και πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποστολή της είναι πολύ ευαίσθητη ενώ το ζήτημα προκαλεί συγκρούσεις.

“Σκοπός μου είναι να καταπραΰνω τη διαμάχη για τη μετανάστευση”, τόνισε.

“Δεν είναι ο μοναδικός τομέας στον οποίο τα κράτη-μέλη έχουν πολύ απομακρυσμένες θέσεις εκκίνησης, όμως στους υπόλοιπους τομείς καταφέρνουμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να διαπραγματευθούμε, να βρούμε έναν συμβιβασμό (…) μια λύση που μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα”, είπε.

“Υποθέτω ότι κανένα κράτος-μέλος δεν θα πει για το Σύμφωνο αυτό πως είναι η ιδανική λύση”, παραδέχεται η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος και πρώην υπουργός Εργασίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Όμως “είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση πολιτικού μπλοκαρίσματος για τόσο καιρό”.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου είναι ζήτημα που προκαλεί πολλές συγκρούσεις στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι από το 2015, που ήταν η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχουν συνολικά μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι χώρες, μέσω των οποίων οι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες επωμίζονται την ευθύνη εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, έχουν αναλάβει δυσανάλογο φορτίο, με αποτέλεσμα να ζητούν στήριξη, άλλες χώρες βιώνουν “δευτερογενείς κινήσεις” προσφύγων και μεταναστών, ενώ το σχέδιο των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για “μετεγκαταστάσεις” απέτυχε.

Η Ίλβα Γιόχανσον διαπιστώνει πως “η υποχρεωτική μετεγκατάσταση είναι προφανέστατα μπλοκαρισμένη, η μετεγκατάσταση σε εθελοντική βάση δεν θα αρκέσει. Άρα η λύση θα είναι κάπου ανάμεσα στα δυο”. Επίσης εκφράζει ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η σύγκρουση στη Λιβύη, καθώς “περισσότεροι ανθρώποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο” προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη και με δεδομένο ότι η διαδρομή μέσω της κεντρικής Μεσογείου παραμένει η πιο φονική.

Και, λόγω της σύγκρουσης στη Λιβύη, η Ευρωπαία Επίτροπος δηλώνει “πολύ ανήσυχη” βλέποντας “περισσότερους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο” προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να επανεκκινήσουν τη ναυτική επιχείρηση Σοφία, η οποία βοήθησε στη μάχη κατά των διακινητών ανθρώπων, αλλά στη συνέχεια αφοσιώθηκε αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη.

Η επίτροπος Εσωτερικών υπεραμύνθηκε και της συμφωνίας με την Τουρκία και απέρριψε τις επικρίσεις της Άγκυρας η οποία κατηγορεί σταθερά την Ε.Ε. ότι δεν τηρεί τις οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Η Ε.Ε. πληρώνει “κάθε μήνα” για την αγορά τροφίμων για τους πρόσφυγες και τους μισθούς εκπαιδευτικών, απάντησε η Γιόχανσον στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που για μια ακόμη φορά διαμαρτυρήθηκε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πληρώσει τα πρώτα 3 δισ. ευρώ της συμφωνίας. “Τα χρήματα εξυπηρετούν επίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, για παράδειγμα, σχολεία, κέντρα φροντίδας, και πληρώνουμε όταν κατασκευάζονται”.

Επισήμανε πάντως ότι η Τουρκία, που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, “πρέπει να υποστηριχθεί” και πως η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί.

Η Επίτροπος κρίνει επίσης πως η Ευρώπη πρέπει “να κάνει πολύ περισσότερα προκειμένου να διευκολύνει” τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών: “είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν, που πρέπει να γίνουν δεκτοί, και εκείνους που δεν το έχουν”, δηλώνει.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...