Η «Κραυγή» στα χέρια Αμερικανού δισεκατομμυριούχου

Η «Κραυγή» στα χέρια Αμερικανού δισεκατομμυριούχου

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Λέον Μπλάκ είναι ο μυστηριώδης αγοραστής που πλήρωσε το ποσό ρεκόρ των 119,92 εκατομμυρίων δολαρίων για το αριστούργημα «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνχ, στo πλαίσιo δημοπρασίας του οίκου Σόθμπις τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που πουλήθηκε ποτέ έργο τέχνης σε δημοπρασία Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Wall Street Journal», ο Λέον Μπλάκ είναι Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας και φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης.

Hγείται του επενδυτικού ομίλου Apollo Global Management, φιγουράρει στο νούμερο 330 της λίστας του περιοδικού Forbes με τους δισεκατομμυριούχους, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Το σπουδαίο έργο του Νορβηγού ζωγράφου δημιουργήθηκε το 1895 και απεικονίζει μία σχεδόν αφηρημένη ανδρική φιγούρα με το στόμα ανοιχτό και τα χέρια να ακουμπάνε τα αυτιά, μπροστά στο σκοτεινό ουρανό του Όσλο, υποδηλώνοντας μία απελπισμένη ανθρώπινη μορφή.

Ήταν η μόνη εκδοχή του έργου – από τις τέσσερις- που βρισκόταν σε χέρια ιδιώτη, με τις άλλες τρεις να βρίσκονται σε ιδιοκτησία νορβηγικών μουσείων. Ο πίνακας που δημοπρατήθηκε είναι ο μοναδικός – της σειράς των τεσσάρων- που περιλαμβάνει στο κάδρο ένα ποίημα, στο οποίο ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος περιγράφει την έμπνευσή του.

«Περπατούσα σ’ ένα μονοπάτι με δυο φίλους – ο ήλιος έδυε – ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα – σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη – αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη – οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία – κι ένιωσα μια ατέλειωτη κραυγή να διαπερνά τη φύση».

Η «Κραυγή» θεωρείται από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα τέχνης στον κόσμο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...