Η κυβέρνηση βλέπει συμφωνία άμεσα

Ο Τσακαλώτος ενημερώνει τους βουλευτές

Μηνύματα αισιοδοξίας ότι βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά σε συμφωνία εκπέμπει η κυβέρνηση, και το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως στις 7 Απριλίου θα βγει «λευκός καπνός». Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημερώνουν τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, ενώ κατά πληροφορίες επίκειται και νέα ενημέρωση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε προφανές αδιέξοδο καθώς θα κληθούν αν σηκώσουν στις πλάτες τους μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του και σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ανέφερε πως υπάρχουν διαβουλεύσεις για να κλείσουν μια σειρά από ζητήματα (συνταξιοδοτικό, εργασιακό και το θέμα της ενέργειας). Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, «η αισιοδοξία της κυβέρνησης στηρίζετε στο ότι έχει δηλωθεί πως στόχος είναι να κλείσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα και από τους Ευρωπαίους έχει ακουστεί η ημερομηνία της 7ης Απριλίου». Σχολιάζοντας τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «δεν πρόκειται να μπει καμιά υπογραφή αν δε διεξαχθεί συζήτηση στα όργανα» και διαβεβαίωσε ότι «είναι απολύτως συμπαγές το κόμμα». Στη συνέχεια, ο κ. Τζανακόπουλος αναφερθείς στο επίμαχο θέμα των ημερών που αφορά στη ΔΕΗ, σχολίασε χαρακτηριστικά: «ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε για πολιτικά βαποράκια, αλλά για βαποράκια οικονομικών συμφερόντων τα οποία έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας τα χρόνια της κρίσης» ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία της επιχείρησης με τον καλύτερο τρόπο.

«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στις ομαδικές απολύσεις»

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στις ομαδικές απολύσεις και στο λοκ αουτ» και συμπλήρωσε πως πρέπει να περιμένουμε για να έχουμε συνολική τεχνική συμφωνία. Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην πιθανότητα τα νέα στα εργασιακά να είναι τόσο θετικά που η κυβέρνηση θα χαρεί να τα νομοθετήσει, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας  σύγκλιση σε ένα από τα θέματα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε τέλος, ότι κάποια από τα μέτρα, θα ψηφιστούν από τη Βουλή μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας και πριν το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης που θα άφορα το μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο κύριος όγκος του πακέτου είπε, θα ψηφιστεί μετά το κλείσιμο του συνόλου της συμφωνίας.
 

 Βούτσης: Η συμφωνία θα είναι διαχειρίσιμη

Είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες, θα την έχουμε και θα την μελετήσουμε, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς.  «Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά στους εταίρους, ωστόσο έχει φτάσει η ωρίμανση να κλείσουμε τη συμφωνία. Ολα δείχνουν πως άμεσα θα έχουμε την συμφωνία , που θα είναι κοινωνικά βιώσιμη και θα είναι διαχειρίσιμη. Τις επόμενες μέρες θα την έχουμε και θα τη μελετήσουμε», ανέφερε ο κ. Βούτσης. Τέλος, τοποθετήθηκε και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος σημείωσε  πως «η συμφωνία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι σημαντική επιτυχία, και θα είναι προς την κατεύθυνση να βγούμε από την επιτροπεία με το τοπίο να είναι μετά διαφορετικό για την οικονομία».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/277115-E-kybernese-blepei-symphonia-amesa ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...