Η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την Κυριακή 12 Ιουλίου 2022. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ι. Π. Μεσολογγίου.

Αμέσως μετά, κατά την τάξη της Εκκλησίας, τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού της Γονυκλισίας.

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή από πλευράς εβραϊκής και χριστιανικής.

Οι Εβραίοι την Πεντηκοστή εόρταζαν την παράδοση του Νόμου από τον Κύριο της Δόξης στον Μωυσή επάνω στο όρος Σινά και κατεγράφησαν σε πλάκες, οι οποίες φυλάσσονταν στην Κιβωτό της Διαθήκης. Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης ερμηνεύει θεολογικώτατα την ανάβαση του Μωυσέως στο όρος Σινά μέσα στο γνόφο που είναι φως και για την «υπερέχουσαν λαμπρότητα» φαίνεται ως γνόφος.

Οι Χριστιανοί την Πεντηκοστή εορτάζουμε την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στις καρδιές των Αποστόλων, όπως ψάλλουμε «αποστολικάς καρδίας κτίζει καθαράς», στις οποίες εγγράφεται ο πνευματικός νόμος.

Έτσι ερμηνεύει ο Απόστολος Παύλος την προφητεία του Ιερεμίου ότι ο Θεός θα συνάψει διαθήκη με τον λαό του χαράσσοντας τον νόμο στις καρδιές τους και θα είναι Θεός τους και αυτοί λαός Του.

Με αυτόν τον τρόπο γράφει ο Απόστολος Παύλος ότι οι Χριστιανοί είναι επιστολή Χριστού που δεν έχει γραφεί με μελάνι, αλλά με πνεύμα ζώντος Θεού «ουκ εν πλαξί λιθίνοις, αλλά εν πλαξί καρδίαις  σαρκίναις».

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ότι η γνώση του Θεού είναι εμπειρική και όχι διανοητική, η ορθόδοξη ζωή αναπτύσσεται στην καρδιά κατά τον λόγο του Χριστού «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Και ευχήθηκε να ζήσουμε την Πεντηκοστή μέσα στον «κρυπτόν της καρδίας άνθρωπον εν τω αφθάρτω του πραέος και ησυχίου Πνεύματος ο εστίν ενώπιον του Θεού πολυτελές», κατά τον λόγο του Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος έζησε το μυστήριο της Πεντηκοστής.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον Όρθρο, τη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/mNSTZCQ2Lc95anuL8



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...