Η κόντρα Τραμπ – Μέρκελ και η μείωση του ελληνικού χρέους

Δρόμο που να ξεπερνά το θολό τοπίο της διαπραγμάτευσης και να δίνει καθαρή εικόνα, για το πώς η Ελλάδα θα υπερκεράσει τα εμπόδια και θα επιστρέψει στις αγορές (μετά τον Ιούλιο του 2018), θέλει το υπουργείο Οικονομικών. Καλή η ποσοτική χαλάρωση, ακόμα καλύτερη η μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά όσο η χώρα δεν βγαίνει στις αγορές, αναγκάζεται να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, με δανεικά από τους θεσμούς. Τα νέα δάνεια, κατά κανόνα συνοδεύονται από νέα πακέτα μέτρων, με αποτέλεσμα μία ολόκληρη χώρα, να παραμένει εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Επιπροσθέτως, οι εξαιρετικά υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι που επιβάλουν στην ελληνική Οικονομία οι πιστωτές, φέρνουν φοροεπιδρομές  και άλλα μέτρα, τα οποία κρατούν την ελληνική αγορά μακριά από την ανάπτυξη.

 Προϋπόθεση για μία ελληνική επιστροφή, είναι να έχει πρώτα διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα και μία δυναμική που να πείσει τους επενδυτές, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο της μνημόνιο. Τέτοια μηνύματα, θα ήταν μία συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για την μείωση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εμπόδιο σε θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα είναι το Βερολίνο, που για δικούς του εσωτερικούς λόγους, αρνείται ακόμα και να συζητήσει τώρα, την μελλοντική μείωση του ελληνικού χρέους. Κόντρα στο Βερολίνο, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν μπορεί να δεχθεί το πρόγραμμα ως έχει, καθώς το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, άρα δεν μπορεί βάλει ούτε δολάριο, σε ένα πρόγραμμα που «δεν βγαίνει». Παρά τις πληροφορίες για διαφαινόμενη συμφωνία ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κόντρα, φαίνεται πως έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο.

Τραμπ εναντίον Γερμανίας, για το εμπορικό πλεόνασμα!

 Ένα τελείως διαφορετικό θέμα, το ισχυρό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στο θέμα του ελληνικού χρέους και να πυροδοτήσει εξελίξεις! Δεν είναι μυστικό, ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της παραγωγής και των επιχειρήσεων της αμερικανικής Οικονομίας. Όμως οι Αμερικανοί καταναλωτές, φαίνεται πως προτιμούν τα γερμανικά προϊόντα έναντι της εγχώριας παραγωγής και μάλιστα σε κλάδους «κλειδιά», όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Με λίγα λόγια, οι γερμανικές εταιρίες  πουλάνε περισσότερα προϊόντα στους Αμερικανούς, από αυτά που οι αμερικανικές εταιρίες πουλούν στους Γερμανούς. Στην «τραμπάλα» του εμπορικού ισοζυγίου,  οι Γερμανοί κερδίζουν με διαφορά, κοστίζοντας σημαντικά στην αμερικανική Οικονομία. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε., όπως φάνηκε και μετά τις συναντήσεις των ηγετών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και μετά στη Σύνοδο των G7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας.

Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. βρίσκονται σε τόσο δύσκολο σημείο, που ακόμα και η Καγκελάριος Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται στους συμμάχους της.  Πρόκειται για μια κατάσταση μεγαλύτερης πίεσης προς την Ευρωζώνη που παρασύρει και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  

Όπως παραδέχονται και αξιωματούχοι των δύο πλευρών, το συνολικό κλίμα των σχέσεων μεταξύ Ευρωζώνης και Ουάσιγκτον είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαινόταν αρχικά.  Από τα πιο εμφανή σημεία της πίεσης αυτής, είναι αυτό της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.  Όπως έχει διαρρεύσει στο διεθνή Τύπο, από την πλευρά των συμβούλων του αμερικανού προέδρου, επαναβεβαιώνουν ότι ο οικονομικός σύμβουλός του, επιμένει ότι το θέμα του ελληνικού χρέους είναι καθαρά ευρωπαϊκό  και αυτή είναι μία θέση που προσεγγίζει και το ΔΝΤ.  Αυτή η θέση του Ταμείου, σημαίνει μεγαλύτερες απαιτήσεις ελάφρυνσης του χρέους από την ευρωπαϊκή πλευρά, κάτι που υποστήριξε και στο τελευταίο Eurogroup, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν

 Πρόκειται για ένα παιχνίδι πιέσεων που θα παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου. Το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο να μην εκταμιευτεί η δόση των 7,4 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Διπλωματικοί κύκλοι, φέρονται να έχουν υποστηρίξει ότι  είναι ένα θέμα που μπορεί να πει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα ότι έχει λήξει. Τώρα, η εκκρεμότητα είναι μόνο το πότε θα συμφωνηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/286191-E-kontra-Tramp-Merkel-kai-e-meiose-toy-ellenikoy-chreoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...