Η «μαύρη» εργασία στο στόχαστρο του Υπ. Εργασίας! – Οι διατάξεις που έρχονται το φθινόπωρο!

Η «μαύρη» εργασία στο στόχαστρο του Υπ. Εργασίας! – Οι διατάξεις που έρχονται το φθινόπωρο!

Μπαράζ νέων και «ανανεωμένων» διατάξεων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, που μεγαλώνει το «οπλοστάσιό» του στη μάχη κατά της «μαύρης» εργασίας. Το επιτελείο του υπουργείου, βάζει στο στόχαστρο τις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία και εκτός από τα πρόστιμα και τις κυρώσεις, τις αποκλείει και από κάθε κοινοτική χρηματοδότηση!

Σε αυτό το πλαίσιο η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, θεωρείται η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης. Αυτό είναι μόνο ένα από τα σημεία που προβλέπει το άρθρο 56 του νόμου 4487/2017 που πήρε χθες ΦΕΚ και έρχεται για να διορθώσει την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (ΑΠ 677/2017) που είχε κρίνει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του.

Από την οδό Σταδίου, ετοιμάζουν πλήθος διατάξεων για την καταπολέμηση του φαινομένου και από το φθινόπωρο έρχονται:

  • Αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία από τα κοινοτικά κονδύλια και τις συμβάσεις με το Δημόσιο.
  • Ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων θα δηλώνονται οι υπερωρίες στην Εργάνη
  • Τρίμηνο λουκέτο για όποια επιχείρηση, παραβαίνει την εργατική νομοθεσία

Με την αγορά εργασίας, ακόμα να μην έχει ανακάμψει από τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης και των σκληρών μνημονιακών πολιτικών, το υπουργείο προσπαθεί να προλάβει τη μονιμοποίηση μίας τάσης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που έχει αρχίσει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες εργαζόμενοι, είτε αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, είτε πληρώνονται με κουπόνια, είτε πιέζονται να επιστρέψουν μέρος του μισθού τους, αφού τους το καταβάλει ο εργοδότης, ώστε εκείνος να φαίνεται «καθαρός».

Τώρα με αυτό το σχέδιο νόμου θα προβλέπεται και ο διαχωρισμός της ασφάλισης από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/296377-E-mayre-ergasia-sto-stochastro-toy-Yp-Ergasias-Oi-diataxeis-poy-erchontai-to-phthinoporo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...