Η μισή Γαλλία

purgos aifel

Θυμόμαστε τον Εμανουέλ Μακρόν, στο νικητήριο λόγο του, μετά την εκλογή του, ως Προέδρου της Γαλλίας, να αναφέρεται στη μισή-ή και λίγο παραπάνω-Γαλλία, που είχε προτιμήσει, στον β` γύρο, την κ. Λε Πεν ή την αποχή.

 Δείχνοντας να έχει συναίσθηση αυτής της πραγματικότητας, ο νέος ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές δράσεις, ώστε αυτοί η μισή Γαλλία, των αποκλεισμένων και χαμένων από την οικονομική κρίση, να μην έχει κανένα λόγο να στραφεί προς την επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου», ή στη λύση της αποχής. Προφανώς, είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος, αλλά η μισή Γαλλία, φρόντισε, ξανά, να στείλει το μήνυμά της, απέχοντας από την εκλογική διαδικασία. Με δεδομένο, μάλιστα, τον πλειοψηφικό χαρακτήρα του εκλογικού συστήματος, είναι μάλλον δύσκολο να αναμένουμε κάποια αξιοσημείωτη αύξηση της συμμετοχής, στο β` γύρο, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν μόνο οι δύο πρωτεύσαντες υποψήφιοι, σε κάθε περιφέρεια. Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ίσως να εξηγεί και τη σημαντική διαφορά, στα εκλογικά ποσοστά της κ. Λε Πεν και του επικεφαλής του «Αριστερού Μετώπου» Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ειδικά, πάντως, για την «ποικιλώνυμη Αριστερά», όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο έντονου προβληματισμού, η εξακολουθητική αδυναμία της να εκφράσει ή να κινητοποιήσει αυτά τα τμήματα των διαρκώς αυξανόμενων «Αγιάννηδων».

 Ξεχωριστή περίπτωση, αποτελεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η πορεία του οποίου, παρουσιάζει, πλέον, «ανατριχιαστικές» ομοιότητες, με το ημέτερο ΠΑΣΟΚ. Αν δει κανείς, τις απώλειες σε έδρες, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, θυμίζουν έντονα το τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ 2009 και 2012. Αν συνυπολογίσουμε, τι έπαθε το όμορο κόμμα, στην Ολλανδία, πριν τρεις μήνες, αλλά και τη διαφαινόμενη, νέα και καθαρή ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στην Γερμανία, τότε βλέπουμε να γίνεται εφιαλτική πραγματικότητα, το λεγόμενο «σύνδρομο ΠΑΣΟΚ», δηλαδή, η εκλογική εξαΰλωση και πολιτική περιθωριοποίηση της πάλαι ποτέ πανίσχυρης και, κατά περιόδους, ηγεμονικής Σοσιαλδημοκρατίας, σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πολιτικό φαινόμενο, που απαιτεί ξεχωριστή ανάλυση και, βεβαίως, έναν κριτικό αναστοχασμό, από τα αντίστοιχα κομματικά επιτελεία.

 Πιο σοβαρή, όμως, όπως την έχουμε δει να εξελίσσεται και σε μας, είναι η τάση «αποχώρησης» από την εκλογική διαδικασία, ολοένα αυξανόμενου αριθμού Ευρωπαίων πολιτών, με ομοιογενή, ευδιάκριτα χαρακτηριστικά.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/288305-E-mise-Gallia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...