Η μοιραία σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν (Εικόνες)

Χάνει έδαφος για την αργομισθία της ο υποψήφιος

Την άδεια στους ανακριτές που ερευνούν το σκάνδαλο Φιγιόν να μπουν στο εσωτερικό του κοινοβουλίου έδωσε ο Πρόεδρος της γαλλικής βουλής.

Εκεί έψαξαν αποδείξεις πληρωμής που έλειπαν, στο όνομα της Πενέλοπι Φιγιόν, από την εποχή που δούλευε στο πολιτικό γραφείο του συζύγου της.

Ο Φρανσουά Φιγιόν και η Βρετάνη σύζυγός του Πενέλοπι κατηγορούνται ότι η δεύτερη έπαιρνε αργομισθίες επί σειρά ετών ύψους 600.000 ευρώ , εκ των οποίων οι 500.000 από τα δημόσια ταμεία και οι 100.000 από τα ταμεία του ιδιωτικού ομίλου του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μαρκ Λαντρέ ντε λα Σαριέρ, ο οποίος έδωσε κατάθεση στη γαλλική αστυνομία για το σκάνδαλο.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υπέρμαχος του «νοικοκυρέματος» του δημοσίου τομέα και της κατάργησης 500.000 θέσεων εργασίας δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκεται υποχρεωμένος να αποδείξει ότι οι 7.000 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως η σύζυγός του από τη γαλλική βουλή είχαν αντίκρισμα σε πραγματική εργασία και δεν ήταν αργομισθία.

Όταν ο Φιγιόν εγκατέλειψε την έδρα του προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας, υπό τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, «κληροδότησε» την έδρα του στον βουλευτή που τον διαδέχθηκε. Η σύζυγός του κράτησε τη θέση της και συνέχισε να παίρνει τα χρήματα ως αποζημίωση για μια δουλειά που δεν έκανε.

Έμειναν άφωνοι στη γαλλική βουλή

Ήταν μπήκαν στη γαλλική βουλή οι ανακριτές, η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο των διαδρόμων. Η εισβολή της αστυνομίας στο κτίριο της βουλής είναι σπανιότατο γεγονός και όλοι θορυβήθηκαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Le Parisien, οι ανακριτές είναι πεπεισμένοι ότι η Πενέλοπι Φιγιόν δεν είχε ποτέ κάρτα εισόδου στη βουλή ούτε μέηλ μεταξύ των ετών 1998 και 2007 που υποτίθεται ότι εργαζόταν ως σύμβουλος στο σύζυγό της.

Οι έρευνες επιταχύνθηκαν για τις δραστηριότητες της κυρίας Φιγιόν το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την ανάκριση του ζεύγους που κράτησε πέντε ώρες.

Στήθος με στήθος με τον Μακρόν σε νέα δημοσκόπηση

1%. Αυτό το ποσοστό χωρίζει στην πρόθεση ψήφου τον συντηρητικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν από τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενέργησε το ινστιτούτο Kantar Sofres-Onepoint για το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την δεξιά εφημερίδα Figaro και το κανάλι της βουλής LCI ρωτώντας 1.032 άτομα.

Σε περίπτωση που διεξαχθεί η ψηφοφορία χωρίς τη συμμετοχή του Φρανσουά Μπαϊρού, η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει ένα ποσοστό 25%.

Πίσω της ακολουθεί με τρεις μονάδες διαφορά (22%) ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος, όμως, νιώθει καυτή την ανάσα στο σβέρκο του του Εμανουέλ Μακρόν με 21%.

Ο Μακρόν νικά τον Φιγιόν στο δεύτερο γύρο

Εάν από την άλλη βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης της κούρσας και ο πρόεδρος του Modem (Μπαϊρού), τότε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς συγκεντρώνει το 21% των ψήφων έναντι 20% του ηγέτη του ‘”En Marche!”(«Εμπρός!»), ενώ η Μαρίν Λεπέν παραμένει σταθερή στο 25%. Η σφυγμομέτρηση επιχείρησε επίσης να μετρήσει τις πιθανές επιδόσεις των τριών φαβορί και σ’ έναν δεύτερο γύρο. Αν βρεθούν αντιμέτωποι ο Φιγιόν με την Λεπέν, τότε ο Φιγιόν επικρατεί μ’ ένα συντριπτικό ποσοστό 60%.

Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 65%, θα έπιανε ο Μακρόν απέναντι στη Λεπέν. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας θα νικούσε και τον Φρανσουά Φιγιόν στο β’ γύρο με 58% -42%.

Η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν αυτοαποκαλείται «αγρότισσα»

«Εδώ και 35 χρόνια βρίσκομαι στη σκιά, τώρα όμως η πρόκληση αυτή είναι διαφορετική. Είναι η πρώτη φορά που ο Φρανσουά κατεβαίνει υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωνε στις 15 Νοεμβρίου 2016 η 60χρονη Πενέλοπι Κλαρκ Φιγιόν, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού, σπάζοντας την σιωπή της και μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους των γυναικών.

Η Πενέλοπι Κλαρκ γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1956 στη Ουαλία.  Είναι πραγματικά το αντίθετο από τις Πρώτες Κυρίες της Γαλλίας.

Η διακριτικότητα αποτελούσε θρησκεία στην οικογένειά της, την οποία από μικρή τηρούσε επιμελώς.

Στο αυστηρό σχολείο ήταν άριστη μαθήτρια, απέφευγε όμως να προσελκύει την προσοχή των άλλων. Είναι στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν γνωρίζεται με τον μετέπειτα σύζυγό της, Φρανσουά Φιγιόν, φοιτητές της Νομικής και οι δύο στη Σορβόνη, γόνοι δικηγορικών οικογενειών, που έχουν την ίδια ιδιοσυγκρασία.

Πολύ γρήγορα, ο νεαρός Φιγιόν διαπιστώνει ότι η Πενελόπ αποτελεί το «στήριγμά» του, έτσι έξι χρόνια μετά, στις 28 Ιουνίου του 1980 ανταλλάσουν αιώνιους όρκους στο δημαρχείο της γενέθλιας πόλης του, της Σαρτ, και λίγο αργότερα ακολουθεί η θρησκευτική τελετή στην Ουαλία.

Για την ιστορία, ο αδελφός του Πιέρ, λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε την αδελφή της Πενέλοπι, την Τζέιν!

Το ζεύγος Φιγιόν απέκτησε πέντε παιδιά και τρία εγγόνια. Την 34χρονη Μαρί, τον 32χρονο Σαρλ, δικηγόροι και οι δύο, τον 30χρονο Αντουάν, τον 26χρονο Εντουάρ, οικονομολόγοι, και τον 15χρονο Αρνό που είναι μαθητής, ενώ έχουν και τρία εγγόνια.

Προκειμένου να αναθρέψει την πολυμελή οικογένεια, η Πενελόπ Φιγιόν παραιτήθηκε από την ιδέα να εξασκήσει τη δικηγορία, την ώρα που ο Φιγιόν αρχίζει να ανεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της πολιτικής.

Μετά την εκλογή του το 1981 ως ο πιο νέος βουλευτής της Γαλλίας, ανέλαβε διαδοχικά τέσσερα υπουργικά χαρτοφυλάκια ( Παιδείας, Οικολογίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Τηλεπικοινωνιών), ενώ από το 2007 έως το 2012 όλη η οικογένεια διέμενε στο Ματινιόν, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Σε μία σπάνια συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Paris Match το 2015, η Πενέλοπι Φιγιόν η οποία αγαπά την ηρεμία της εξοχής είχε ομολογήσει ότι λόγω των καθηκόντων του συζύγου της αναγκάσθηκε να αλλάξει συνήθειες.

«Αποφεύγω τα επίσημα δείπνα και τις κοσμικές προσκλήσεις”, τόνιζε αποκαλύπτοντας ότι κατά τη διάρκεια των επίσημων συναντήσεων του συζύγου της, εκείνη προτιμούσε να στέκεται «ένα βήμα πιο πέρα» ή να κάνει βόλτες στο απέναντι πεζοδρόμιο… Από την στιγμή που το πρόγραμμά της το επιτρέπει, αυτή η «αγρότισσα» όπως αυτοαποκαλείται, επιστρέφει στην Σαρτ, όπου νοιώθει πολύ πιο άνετα σε σχέση με την κεντρική εξουσία.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...