Η οικονομία καταρρέει, ο Ερντογάν θησαυρίζει

Η οικονομία καταρρέει, ο Ερντογάν θησαυρίζει
Η οικονομία καταρρέει, ο Ερντογάν θησαυρίζει


05/04/2021 – 13:32

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ – ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΠΕΛΤΕ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας έχουν γκριζάρει τον λούστρο της εξουσίας του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει καθημερινά την δημοτικότητά του να πέφτει. Ο άνθρωπος που έδωσε πνοή στην τουρκική οικονομία και ελπίδα στους φτωχούς Τούρκους, είναι αυτή την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα του.

Ο ταπεινός ισλαμιστής που κατάφερε να εκτοπίσει το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, να εκβιομηχανοποιήσει τη χώρα του και να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο, έγινε δυνάστης, αλλά και ο μεγαλύτερος ολιγάρχης στη χώρα του. Δεν είναι μυστικό ότι ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν στην κυριολεξία θησαυρίσει, δημιουργώντας μάλιστα μια ισχυρή κάστα ολιγαρχών που υπακούουν τον Ερντογάν.

Μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Κασίμ Πασά της Πόλης, αλλά σήμερα ζει σε ένα παλάτι χιλίων δωματίων στην Άγκυρα και σε ένα επίσης Παλάτι στην Πόλη, πάνω στον Βόσπορο ενώ ετοιμάζει ένα ακόμα, θερινό αυτή τη φορά, τριακοσίων δωματίων, στον κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας.

Όμως από την ώρα που ο Ερντογάν έγινε Πρόεδρος, τον Αύγουστο του 2014, η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει κατά 74% ενώ από τις αρχές του 2021 έχει χάσει το 28,5% της αξίας της. Επακόλουθα ο πληθωρισμός αυξάνεται, όπως και το εξωτερικό χρέος αλλά και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων, αυξάνεται η ανεργία, Πέφτουν οι επενδύσεις, όπως και τα συναλλαγματικά αποθεματικά. Η αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας μειώνεται ραγδαία, προκαλώντας νέους κύκλους ύφεσης. Η κατάσταση αυτή προβληματίζει και εκτός Τουρκία, πρώτα τους δανειστές (τράπεζες), δεύτερον τους ξένους επενδυτές (εταιερίες όπως η Honda, η Volks Wagen κ.ά.) αλλά και τους συμμάχους σε Ευρώπη και Αμερική. Διότι εκτός όλων των άλλων, η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο ΝΑΤΟϊκό στρατό και πολεμική βιομηχανία.

Παρ’ όλα αυτά, το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας είναι ακόμα μικρότερο από το 60% του ΑΕΠ. Ειναι όμως ο συνδυασμός των προβλημάτων που ταλανίζει την Τουρκία, μεταξύ αυτών και η έλλειψη πλέον συναλλάγματος.

Η φτώχεια σκεπάζει την Τουρκία

Λάδι με το ποτήρι, πελτέ με την κουταλιά, αγοράζουν εκατομμύρια Τούρκοι, που δεν μπορούν να αγοράσουν πλέον το απαιτούμενο ψωμί, πατάτες ή κρεμμύδια. Οι πολίτες δεν έχουν λεφτά ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικό και τραγικό συγχρόνως είναι ότι οι μπακάληδες πουλάνε χύμα σε μεμβράνες, ή λάδι σε πλαστικά ποτήρια: «Έτσι δίνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ανάλογα με ότι έχουν οι πελάτες, 0.05 ευρώ, 1 λεπτό του ευρώ, 2 λεπτά του ευρώ…».

Σήμερα στην Τουρκία ένα μπούτι αρνιού κοστίζει περίπου 100 λίρες, δηλαδή 10 ευρώ. Οι τιμές ορισμένων τροφίμων, όπως του λαδιού ή των γαλακτοκομικών προϊόντων, αυξάνονται πλέον κάθε εβδομάδα. «Το ελαιόλαδο αξίζει πια χρυσάφι. Το προσφέρεις στην καλή σου για να την εντυπωσιάσεις», λένε ειρωνικά οι Τούρκοι πολίτες. Πανάκριβο είναι και το βρεφικό γάλα.

Το πρόβλημα είχε εμφανιστεί από πέρυσι. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2020. 13,9% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, το οποίο βρίσκεται στα 4,3 δολάρια (3,59 ευρώ) την ημέρα κατ’ άτομο. Η αντιπολίτευση εδώ και μήνες πλέον εστιάζει την κριτική της προς τον Ερντογάν, στην φτώχεια που έχει προκαλέσει η πολιτική του.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δηλώνουν ότι «Το ψωμί πρέπει να μπαίνει σε κάθε σπίτι κάθε κατοίκου της Κωνσταντινούπολης. Ο δήμαρχος παλεύει γι’ αυτό. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεινάει».

Ο πανικός του Ερντογάν

Από την αρχή του έτους, το πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας πλέον δεν κρύβεται. Οι Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, η οικονομία έχει καθίσει, οι ξένοι επενδυτές αναστέλλουν την δραστηριότητά τους, τα ελλείμματα αυξάνονται.

Ο Ερντογάν έχει αλλάξει σε λιγότερο από 14 μήνες, 4 επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, δείχνοντας έτσι και τον πανικό του, αλλά και την εμμονή του να είναι αυτός ο απόλυτος κυρίαρχος για όλα. Διαφώνησε με την αύξηση των επιτοκίων αλλά, για να συγκρατηθεί η Λίρα, όλοι του λένε ότι πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια.

Σύμφωνα με διεθνείς οίκους, οι τουρκικές τράπεζες έχουν παρέμβει στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ξοδεύοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την κατάρρευση της λίρας. Χωρίς αποτέλεσμα.

Ένας από τους βασικούς λόγους που βρέθηκε ς αυτή την κατάσταση η τουρκική οικονομία, είναι το τέλος των φανερών και κρυφών εισροών από το εξωτερικό. Πριν από χρόνια ήταν η Σαουδική Αραβία που αντικαταστάθηκε από το Κατάρ, αλλά και το Ιράν και άλλες χώρες της Ασίας και του Κόλπου. Όλα αυτά σταμάτησαν με την αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών και της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας από τον Καύκασο έως την Λιβύη. Σήμερα ο Ερτογάν χρωστάει μισθούς και στους μισθοφόρους στην Συρία ή την Λιβύη.

Η προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ, είναι μια λύση που μάλλον δεν θα την επιλέξει, γιατί θα πρέπει να παραδώσει κομμάτι των αποφάσεων σε άλλους (ξέρουμε εμείς από αυτά).

Έχει στραφεί όμως στους Τούρκους πολίτες, προφανώς σε αυτούς που έχουν κάποια περιουσία και τους ζητάει «δανεικά». Η ανασφάλεια οδήγησε τους έχοντες να έχουν καταθέσεις σε συνάλλαγμα, το οποίο θέλει να τους το πάρει, δίνοντας τους πληθωριστικές Λίρες. Ζητάει και χρυσό, γνωρίζοντας επίσης ότι οι έχοντες επενδύσουν σε χρυσό. Εξ ου και οι εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα στην Τουρκία (από ενεχυροδανειστήρια κ.α.). Υποχρέωσε τους χρυσοχόους της Τουρκίας να δώσουν 50 γραμμάρια χρυσού ο καθένας, για να μαζέψει 20 τόνους χρυσού ή 1,1 δισ. δολάρια. Είναι ένας ιδιόμορφος εσωτερικός δανεισμός «με το περίστροφο στον κρόταφο».

Ο Ερντογάν αρνείται να διαχειριστεί το πρόβλημα με γνωστά οικονομικά εργαλεία, κάτι όμως που θα αναγκαστεί στο τέλος να κάνει με χειρότερους όρους.

Εκβιάζοντας τους Ευρωπαίους, ελπίζοντας στην… Κίνα

Παρά τις πιέσεις και τις «απειλές» του Μπάιντεν και των υπουργών του, προς τον Ερντογάν για να εγκαταλείψει τους S-400 και ουσιαστικά τον Πούτιν, οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι θέλουν την Τουρκία, φροντίζοντας μάλιστα να μην καταρρεύσει. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται κάπως απειλητικοί, έχοντας στη φαρέτρα τους την ενδεχόμενη καταδίκη των υπευθύνων της τουρκικής Τράπεζας Halkbank, για σκάνδαλα στις ΗΠΑ. Το ύψος της καταδίκης μπορεί πράγματι να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα. Αντιθέτως οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την Τουρκία, δεν λαμβάνουν μέτρα εναντίον της, αυξάνοντας μάλιστα την βοήθεια στο όνομα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Η έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών (ισπανική BBVA, ιταλική UniGredit, γαλλική BNP Baribas και ολλανδική ING) είναι μεγάλη και άρα επικίνδυνη. Ο Ερντογάν μπορεί και να εκβιάζει λοιπόν, παρά τις ανάγκες του.

Την ίδια ώρα όμως ελπίζει και αυτός στην… Κίνα. Όπως το Ιράν (μετά από 40 χρόνια αποκλεισμού) πουλάει τα πάντα στην Κίνα, το ίδιο σκέφτεται και ο Ερντογάν. Αν όχι πουλώντας όλα, τουλάχιστον όσα θα του επιτρέψουν να σταθεροποιήσει την εξουσία του. Και αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...