Η Οικονομία ξυπνάει από το λήθαργο!

Έκρηξη ανόδου στο Χρηματιστήριο, κερδοφορία με ρεκόρ έτους για τις τράπεζες και  ισχυρή βελτίωση στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς, μετά την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, που δείχνει ότι η ελληνική Οικονομία ανασαίνει πρώτη φορά από το 2010 που την έκλεισαν στα δεσμά των μνημονίων!  Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, είναι δείκτης της  ψυχολογίας της αγοράς και μετά την προκαταρτική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι επενδυτές έλαβαν ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η με την τελική συμφωνία, φεύγει η σκιά της αβεβαιότητας  και ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων.

 Το χρηματιστήριο, έφτασε μέχρι και σε  υψηλά 25 μηνών (737,75 μονάδες +3,59%), εντός της συνεδρίασης, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,06% στις 733,93 μονάδες! Ο τζίρος άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας  τα 158,8 εκατ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο από την κίνηση μίας μέσης συνεδρίασης. Μεγάλο μπόνους, από την συμφωνία είδαν οι τράπεζες με τον δείκτη του κλάδου να κλείνει με άνοδο 8,23% στις 961,64 μονάδες!

Μεγάλη βελτίωση υπάρχει στο επιτόκιο των ελληνικών τίτλων, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αναλυτές, μετά τη συμφωνία, βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014. Το 10ετές ομόλογο, βρέθηκε μία ανάσα πριν πέσει κάτω από το 6%. Το επιθυμητό όριο για να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές, κυμαίνεται από 4-4,4%, ένας στόχος που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μετά το μπαράζ καλών νέων που αναμένει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο. Κάθε καλό νέο, ρίχνει λίγο το επιτόκιο των ομολόγων. Όσο η Οικονομία οδεύει προς την έξοδο από την επιτροπεία, στα ήρεμα νερά της κανονικότητας και μακριά από τους υφάλους των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τόσο πιο ασφαλής θεωρούνται οι ελληνικοί τίτλοι.

Πρώτο βήμα, είναι η συμφωνία του ΔΝΤ με το Βερολίνο για την μείωση του χρέους και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μία θετική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο, θα φέρει μία θετική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από το Ταμείο και ΕΚΤ. Σε αυτή τη βάση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, που θα συνεδριάσει μέσα στο Μάιο, αναμένεται να συμφωνήσει στην συμμετοχή του Ταμείου, στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό, παράλληλα με την έκθεση συμμόρφωσης που αναμένεται να επικυρώσει το Eurogroup στις 22 Μαΐου, είναι αρκετά για τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, να ανοίξει την θύρα της ευρωπαϊκής  ρευστότητας  και για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, φέρεται να είναι έτοιμος να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing – Q.E.) και το μόνο που περιμένει είναι μία ξεκάθαρη δήλωση από την Ευρώπη, ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αυτό θα του δώσει την νομική κάλυψη, για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Αυτές οι προοπτικές, κάνουν τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, να απογειώνουν τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Από τις 730 μονάδες, εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεπεράσει τις 820, ενώ αν εκπληρωθούν όλα τα παραπάνω και η Ελλάδα επιστρέψει έστω και δοκιμαστικά στις αγορές, τότε ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εκτιμάται ότι θα φτάσει σε υψηλά, που έχουμε να δούμε από τις προ μνημονίου εποχές! 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/281950-E-Oikonomia-xypnaei-apo-to-lethargo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...