Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αθωώνει» την ελληνική κυβέρνηση για το θάνατο στον Εβρο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αθωώνει» την ελληνική κυβέρνηση για το θάνατο στον Εβρο
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αθωώνει» την ελληνική κυβέρνηση για το θάνατο στον Εβρο

Η επικεφαλής της Κομισιόν κατηγορείται από ευρωβουλευτές ότι συμπαρατάσσεται με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τον θάνατο από σφαίρες μετανάστη στα σύνορα πριν από τέσσερις μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι δεν ευθύνεται για τα πυρά κατά μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα πριν από τέσσερις μήνες, άφησε να εννοηθεί η πρόεδρος της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς ευρωβουλευτές.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τις Ελληνικές αρχές- γράφει η  φον ντερ Λάιεν- «οι οποίες επιμένουν σταθερά ότι κανένα τέτοιο περιστατικό δεν προκλήθηκε από ενέργειες των Ελληνικών δυνάμεων».

Τον περασμένο Μάρτιο ένας μετανάστης σκοτώθηκε και άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Δημοσιογράφοι και ερευνητές έχουν έκτοτε βρει αποδείξεις ότι η σφαίρα προήλθε από ελληνικό όπλο.

Ωστόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  αναφέρει ότι η Frontex «δεν έλαβε αναφορά για σοβαρό περιστατικό που θα στήριζε τις κατηγορίες προς αυτήν την κατεύθυνση», ενώ και το προσωπικό της Frontex που είχε αναπτυχθεί το σημείο «δεν παρατήρησε τη χρήση πυρών από τις Ελληνικές αρχές επιβολής του νόμου»

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Τίνεκε Στρικ που έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή μέσω του Twitter, επέκρινε την απάντηση της προέδρου της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την τουλάχιστον ανεπαρκή: «Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν… απλώς εκλαμβάνει την άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης ως την αλήθεια, παρά τις σαφείς αποδείξεις ότι σκοτώθηκαν αιτούντες άσυλο. Η Κομισιόν δεν θα πρέπει να υπερασπίζεται κυβερνήσεις, αλλά να αποδίδει τις ευθύνες εκεί που πρέπει».

Την απάντηση της φον ντερ Λάιεν καταδίκασε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφύγων και Εξορίστων.

Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture

Θυμίζουμε πως ένα νέο αποκαλυπτικό βίντεo για τον θάνατο του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα Μοχάμαντ Αλ Αραμπ στις 2 Μαρτίου στον Εβρο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, συνέχεια του οπτικού υλικού τεκμηρίωσης που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Μαρτίου

Το νέο βίντεο φωτίζει με νέα στοιχεία τις συνθήκες του θανάτου από πραγματικά πυρά το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, όταν η Αγκυρα καλούσε πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοζε το δόγμα της ασύμμετρης απειλής, αναστέλλοντας για ένα μήνα τη Σύμβαση της Γενεύης και αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν εισβολείς που επιβουλεύονται την εδαφική κυριαρχία της χώρας.

Το βίντεο αποτυπώνει τη διαδρομή των προσφύγων τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα και τοποθετεί τις κινήσεις τους στο ακριβές σημείο μέσα από γεωγραφικό γεωεντοπισμό πολλών βίντεο και εικόνων. Σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί κοντά στον φράχτη του Εβρου φαίνονται Ελληνες στρατιώτες με αυτόματα πυροβόλα όπλα, ενώ σε βίντεο που τραβήχτηκαν κοντά στο σημείο ακούγονται πυροβολισμοί.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...