Σύνταξη: ecozen.gr

Από τη σεληνιακή έκλειψη, τη μερική ηλιακή έκλειψη έως τα σούπερ φεγγάρια, το 2021 ήταν μια θεαματική χρονιά για σεληνιακά γεγονότα. Αλλά αυτός ο μήνας σηματοδοτεί το τελευταίο σούπερ φεγγάρι του έτους, με την πανσέληνο της “φράουλας” να φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό την επόμενη εβδομάδα. 

Μια υπερπανσέληνος εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της Γης στην τροχιά του. Φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από μια τυπική πανσέληνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σχετικά με το πώς να ταξινομήσουν επίσημα το φαινόμενο, οπότε υπάρχει κάποια διαφωνία ως προς το αν το φεγγάρι του Ιουνίου μετράει ως σούπερ.

«Για το 2021, ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει τα τέσσερα πλήρη φεγγάρια από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, μερικά από τα τρία πλήρη φεγγάρια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, και μερικές μόνο τα δύο πλήρη φεγγάρια, τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπως supermoons,» δήλωσε ο Γκόρντον Τζόνστον, της NASA.

Το όνομά της

Η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται συχνά φεγγάρι της φράουλας από τις φυλές των ιθαγενών της Αμερικής, για τη συγκομιδή των φραουλών της Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, σύμφωνα με το αγροτικό περιοδικό Almanac. Δυστυχώς, το χρώμα του φεγγαριού δεν θα ταιριάζει με το όνομά του

Το φεγγάρι φράουλας σηματοδοτεί συνήθως την τελευταία πανσέληνο της άνοιξης ή την πρώτη του καλοκαιριού. Ονομάστηκε επίσης το φεγγάρι άνθισης, το φεγγάρι του πράσινου καλαμποκιού, το φεγγάρι γέννησης, το φεγγάρι ωοτοκίας και το φεγγάρι επώασης, το φεγγάρι του μελιού και το φεγγάρι του λιμανιού.

Οι ονομασίες

Η φράση “μήνας του μέλιτος” μπορεί να συνδεθεί με αυτήν την πανσέληνο, πιθανώς λόγω της παράδοσης του γάμου τον Ιούνιο ή επειδή το “φεγγάρι του μελιού” είναι το “γλυκύτερο” φεγγάρι του έτους.

Πότε και πως μπορείτε να το παρακολουθήσετε

Η πανσέληνος θα φτάσει στο μέγιστο φωτισμό της την Πέμπτη 24 Ιουνίου, στις 2:40 μ.μ. ET, αλλά δεν θα είναι ορατή μέχρι να ανέβει πάνω από τον ορίζοντα αργότερα εκείνο το απόγευμα.

Θα εμφανίζεται γεμάτο για περίπου τρεις ημέρες γύρω από αυτήν την ώρα, από περίπου το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί του Σαββάτου. 

Μπορείτε να βρείτε τους ακριβείς χρόνους ανατολής και σελήνης για την τοποθεσία σας από το timeanddate.com .  

Δεν έχετε καθαρή εικόνα του ουράνιου γεγονότος από την τοποθεσία σας; Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά από το σπίτι σας, με τη ζωντανή ροή  του εικονικού τηλεσκοπίου.

Με πληροφορίες του CBS News



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...