«Η πατρίδα δε χαρίζεται σε κανένα κόμμα»

«Η πατρίδα δε χαρίζεται σε κανένα κόμμα»
«Πάντα με διέκρινε μια αγάπη στα ελληνικά έργα, ενώ και η έννοια της πατρίδας είχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση για μένα, και δεν την επικαλούμαι τώρα λόγω κρίση.
 Γι’ αυτό και δεν την χαρίζω σε κανένα κόμμα και κανένα κόμμα δεν μπορεί να την οικειοποιείται. Ομως δε γίνεται δεν γίνεται να μαθαίνουμε για την ιστορία μας διαβάζοντας βιβλία γραμμένα από ξένους» υπογράμμισε η Μιμή Ντενίση με αφορμή τις παραστάσεις του νέου της έργου «η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα», που θα δοθούν από 6-10 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μ2).

Για τη συμβολική επιλογή της, όπως γράφει ο Αγγελοφόρος,  να δοθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα η ίδια -που συνυπογράφει το κείμενο με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί- εξήγησε: «Επέλεξα το μουσείο για την παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης, επειδή αυτό πρέπει να είναι το Μουσείο όλων των Ελλήνων, αν ξέραμε την ιστορία του, και επειδή από εδώ ξεκίνησε η περιπέτεια αυτής της παράστασης. Πριν από μερικά χρόνια ζήτησα να το επισκεφτώ και ήταν πολύ συγκινητικό, που ένα σπίτι φιλοξενούσε την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα. Το κακό είναι ότι εμείς που ζούμε παρακάτω στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει -αν γνωρίζουμε και τίποτα- γι’ αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Τα παιδιά μας δεν έχουν ιδέα. Από το Μουσείο αυτό, λοιπόν, μου ήρθε η έμπνευση να ανεβάσω ένα έργο που να έχει σχέση με τη Μακεδονία».

«Πολεμάμε με όπλο τις αξίες»

Στο έργο, που σύμφωνα με την κ. Ντενίση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αποτελεί μια σύνθεση των ημερολογίων της Πηνελόπης Δέλτα και του μυθιστορήματός της «Ο Μάγκας» και υπενθυμίζει αξίες ξεχασμένες: «Διαβάζοντας τα ημερολόγια της Δέλτα για τη συνάντηση με τον Δραγούμη και την αφήγησή του για το θάνατο του Παύλου Μελά, σε μια κατά τ’ άλλα βαρετή κοσμική συγκέντρωση, διαπιστώνει κανείς ότι από καιρό είχε στο μυαλό της να γράψει κάτι για τον Μακεδονικό Αγώνα. Γράφει, λοιπόν, για τα μέλη μιας οικογένειας Ελλήνων της Αλεξάνδρειας –σαν την δική της- και μέσα από την καθημερινότητα τους περνάει όλες τις μεγάλες ιδέες για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την ισότητα για να καταλήξει στον Μακεδονικό Αγώνα. Και είχε την ιδιοφυή σύλληψη όλα αυτά να περνούν από ματιά του σκύλου της οικογένειας, του Μάγκα. Στην παράσταση βέβαια όταν υπάρχει διάλογος ο Μάγκας παίρνει τη μορφή ανθρώπου. Διαπιστώνεις, όμως, πως μετά από τόσα χρόνια τα πράγματα για την πολιτική και τη Μακεδονία δεν έχουν αλλάξει. Λέει κάπου η Δέλτα “Αν ήταν πιο γρήγορες οι ελληνικές κυβερνήσεις, πολλά θα είχαμε γλυτώσει”. Αλλά και ο Μάγκας αναφερόμενος σ’ ένα αλητόσκυλο της γειτονιάς λέει “τόσο φτωχός και τόσο έρημος και να έχει τόση αξιοπρέπεια”. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα σε μια τέτοια μεγάλη κρίση δεν μπορούμε να πολεμήσουμε με όπλο το χρήμα, αλλά με όπλο τις αξίες».

Μνήμη και ιστορία

Η κ. Ντενίση, πάντως, εξέφρασε την απογοήτευση της για τον τρόπο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και αποκάλυψε ότι και η ίδια είχε καταθέσει μια πρόταση για την αναπαράσταση κάποιων ιστορικών περιόδων της πόλης, αφιλοκερδώς από ηθοποιούς, εμπλουτισμένη από μουσικά και γαστρονομικά δρώμενα, που θα αναβίωναν το κλίμα παλιότερων εποχών, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλης Νικόλτσιος, υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης εκδηλώσεων που υπενθυμίζουν την ιστορία και ότι το Μουσείο, για έκτο χρόνο δεν έχει πάρει επιχορήγηση από το κράτος και ότι λειτουργούν χάρη στην στήριξη μιας ομάδας ιδιωτών.

Η κινησιολογία της παράστασης είναι της Μάρως Μαρμαρινού, τα σκηνικά και κοστούμια της Φωτεινής Δήμου, οι φωτισμοί του Αντρέα Μπέλλη και η μουσική επιμέλεια του Κυριάκου Λουκάκου. Παίζουν ακόμα οι Δημήτρης Μακαλιάς (μάγκας), Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αντρέας Κωνσταντινίδης, Φίλιππος Σοφιανός,Αναστασία Σκοπελίτη, Δημήτρης Νικολόπουλος, Βίκυ Κυριακίδη, Νέλλη Αλκάδη, Γιώργος Σκούφης, Αννα-Μαρία Μπούτνιοκ, Αντρέας Κωνσταντινίδης, Ελευθερία Παρασκευά, Αντρέας Λαμπρόπουλος, Αγγελος Μπέσσας, Γιώργος Σκούφης, Αναστασία Φαβιάνου και Νίκος Χαλδαιάκης. Οι τιμές εισιτηρίων είναι 20 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητές-συνταξιούχοι-κεντρικό θεωρείο) και 12 ευρώ (παιδικά). Οι παραστάσεις θα δοθιύν Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 20:00, Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 20:30, Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 20:30, Σάββατο 9 Μαρτίου στις 18:00 και στις 20:30 και Κυριακή 10 Μαρτίου στις 19:00.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...