Η πρώτη οικονομική συμφωνία που θα επαναδιαπραγματευθεί ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι προγραμματίζει άμεσα τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού

Την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό προγραμματίζει άμεσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι προγραμματίζει άμεσα τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA).

«Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη NAFTA. Η επαναδιαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί όχι μόνο στη NAFTA, αλλά και σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας των συνόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια τελετής για την ορκωμοσία των υψηλόβαθμων συμβούλων του στο Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι στην περίπτωση προεδρικής εκλογής του θα προχωρούσε στην επαναδιαπραγμάτευση της παραπάνω αναφερόμενης συμφωνίας, προκειμένου να επιτύχει πιο ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ.

Η NAFTA άρχισε να εφαρμόζεται το 1994, ενώ η εφαρμογή της, μαζί με άλλες διεθνείς συμφωνίες, προκαλούν την οργή των ψηφοφόρων στις κεντρικές βιομηχανικές πολιτείες των ΗΠΑ σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και τη μείωση των εισοδημάτων.

Ο πρεσβευτής του Καναδά στις ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο Τραμπ ενδιαφέρεται περισσότερο απ’ όλα για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ, τόσο με το Μεξικό, όσο και με την Κίνα.

«Δεν νομίζω ο Καναδάς βρίσκεται στο επίκεντρο» της προσοχής των κινήσεων στην Ουάσιγκτον, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μακνότον στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα, παραμονές της διεξαγωγής διήμερης κυβερνητικής σύσκεψης για το χειρισμό από τον Καναδά των κινήσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ειδικοί στις εμπορικές σχέσεις, πανεπιστημιακοί, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι η πολιτική εφαρμογής μηδενικών δασμών της NAFTA θα είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξει, ενώ, τόσο ο Καναδάς, όσο και το Μεξικό, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζουν ότι η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, αλλά και τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, προκειμένου να συνεργαστούν για την τροποποίηση της NAFTA.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε θετικά τον Μεξικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς, αλλά και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Ο πρόεδρος είναι εκπληκτικός. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το Μεξικό και τις ΗΠΑ, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οι επικριτές του Πένια Νιέτο υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τη μείωση του εμπορίου που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την απέλαση των παράνομων Μεξικάνων μεταναστών από τις ΗΠΑ.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μιλήσει ελάχιστα για τις επιδιώξεις του σχετικά με την τροποποίηση της NAFTA, ενώ είναι σίγουρο ότι επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των βιομηχανικών μονάδων που εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ, ώστε οι θέσεις εργασίας να παραμείνουν εντός της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την κατασκευή τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, ώστε να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση, ενώ έχει εξαγγείλει ότι το οικονομικό κόστος για την κατασκευή του τείχους θα καλυφθεί από το Μεξικό.

Γερμανικός Τύπος: Ο Τραμπ διχάζει τους αναλυτές

Οι μεν βλέπουν να επιβεβαιώνονται ήδη οι χειρότεροι φόβοι τους, οι δε εκτιμούν ότι θα πρέπει να κριθεί όχι από κάποια πρώτα λεκτικά πυρά αλλά από τα πρώτα ουσιαστικά δείγματα γραφής.

Το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Είναι κάπως παιδιάστικο να συγκρίνει κανείς των αριθμό των ανθρώπων που την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ διαδήλωναν εναντίον του, με εκείνον που παρακολούθησε την τελετή (…). Αυτό που δείχνει όμως το κύμα διαμαρτυρίας είναι ο βαθύς διχασμός μιας χώρας που απειλείται από μια νέα μορφή διαχωρισμού: της Αμερικής του Τραμπ εναντίον της Αμερικής κατά του Τραμπ».

Προς μια νέα εποχή πολιτικής συμμετοχής;

«Το να είσαι μόνον εναντίον του Τραμπ δε βοηθά», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. «Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον ήταν για το κόμμα ένα καταστροφικό ηγετικό δίδυμο. Ως εκ τούτου η είσοδος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν απλώς το λογικό επακόλουθο μιας προκαθορισμένης εξέλιξης. Όσο οι Δημοκρατικοί δεν τερματίζουν αυτή την πτώση, δεν θα έχει σημασία πόσοι διαδηλώνουν στους δρόμους. Πολιτικά θα αλλάξει κάτι μόνον εάν οι Δημοκρατικοί αρχίσουν και κερδίζουν πάλι εκλογές».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η συντηρητική Welt: «Πρόκειται για μια εξέγερση της κοινωνίας των πολιτών εναντίον ενός Προέδρου τον οποίο πολλοί θεωρούν θρασύ. Συνιστά και μια υπενθύμιση ότι η Αμερική δεν είναι μόνον χώρα του Τραμπ. Πολλοί ελπίζουν τώρα σε μια νέα εποχή πολιτικής συμμετοχής. Αυτό θα είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο σε έναν Πρόεδρο ο οποίος ρέπει προς την παραβίαση κανόνων και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

«Οι τύχες μιας δημοκρατίας κρίνονται την ημέρα των εκλογών»

Η Stuttgarter Zeitung συμπεραίνει ότι «από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ οι επικριτές του έχουν την ελπίδα ότι το αξίωμα θα τον οδηγήσει στο σωστό δρόμο. Ωστόσο ο Τραμπ εξανέμισε ήδη αυτές τις ελπίδες. Ο νέος Πρόεδρος θα κινηθεί παρορμητικά και χωρίς στρατηγική, ορμώμενος λιγότερο από πολιτικούς στόχους και περισσότερο από την έφεση για σόου και τις προσωπικές του ευαισθησίες. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με δύσκολους καιρούς».

Η Rhein-Zeitung: «Όποιος θέλει να αποτρέψει άλλους Τραμπ σε αυτό τον κόσμο, θα πρέπει να αντλήσει το εξής δίδαγμα από την άνοδό του: οι τύχες μιας δημοκρατίας κρίνονται την ημέρα των εκλογών. Το να κινητοποιείς χιλιάδες κατά δεξιών λαϊκιστών δεν αρκεί.

Το ερώτημα όμως είναι πώς μπορεί να προσεγγίσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο. Στις ΗΠΑ ήταν μια σιωπηρή, οργισμένη πλειοψηφία που βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγεί. Στη Γερμανία παραμένει καταρχήν μειοψηφία. Αν όμως δεν την ακούσει κανείς, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε πλειοψηφία».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...