Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς παραδοσιακός

Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς παραδοσιακός
Η συνταγή της ημέρας: Μπακλαβάς παραδοσιακός

Παραδοσιακή συνταγή για τραγανιστό μπακλαβά με πλούσιο φύλλο και γέμιση φιστικιού. Ο παραδοσιακός μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φιστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.

Υλικά

Για το σιρόπι

700 γραμμ. ζάχαρη
460 γραμμ. νερό
2 φλούδες λεμόνι
¼ πορτοκάλι
3 στικ γαρύφαλλο
1 ξυλαράκι κανέλα

Για τη γέμιση

1 πακέτο φύλλο κρούστας
300 γραμμ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος
100 γραμμ. καλαμποκέλαιο
250 γραμμ. καρυδόψιχα
250 γραμμ. φιστίκι Αιγίνης
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

Διαδικασία

Ξεκινάτε βάζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν μια βράση, το κρατάτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και μετά αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει πολύ καλά.

Σε ένα μπολ προσθέτετε την καρυδόψιχα και τα φιστίκια, αφού τα έχετε χτυπήσει στο μπλέντερ (όχι να γίνουν πούδρα, να είναι σε κομματάκια). Τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα, γαρύφαλλο, φρυγανιά και ανακατεύετε καλά. Λιώνετε το καλαμποκέλαιο με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι.

Βουτυρώνετε ένα ταψί 25χ35, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και κατόπιν τοποθετείτε σταυρωτά τα πρώτα 4 φύλλα αφήνοντας από έξω να κρέμεται ένα μέρος από αυτά. Στη συνέχεια βάζετε στο κέντρο άλλο ένα φύλλο, βουτυρώνοντας συνεχώς. Δεν ακουμπάτε το πινέλο στα φύλλα, αλλά «πιτσιλάτε» το βούτυρο. Βάζετε ακόμα ένα φύλλο και βουτυρώνετε πάλι. Βάζετε 1 ½ χούφτα γέμιση σε κάθε στρώση και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το βούτυρο, αφήνοντας δυο φύλα για το τέλος.

Βάζετε τα τελευταία φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ενδιάμεσα και σκεπάζετε με τα φύλλα που εξέχουν να καλυφθεί όλο το γλυκό. Ρίχνετε όσο λιωμένο βούτυρο γάλακτος έχει περισσέψει. Βάζετε για 5 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο, στη συνέχεια χαράζετε μέχρι τα φύλλα(όχι μέχρι κάτω) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες ή στους 170 για 45 λεπτά και στους 180 για ακόμη 15 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο και αμέσως προσθέτετε το κρύο σιρόπι.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...