Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικά ντόνατς

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικά ντόνατς
Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικά ντόνατς

Αφράτα και φουσκωτά ντόνατς, οι γνωστοί μας «λουκουμάδες», που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Η τέλεια συνταγή!

Υλικά

60 γραμμ. βούτυρο
1¼ φλιτζ. τσαγιού (250 ml) γάλα
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
80 γραμμ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
650 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Άφθονο σπορέλαιο (κατά προτίμηση βιολογικό), για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα
Άφθονη κρυσταλλική ζάχαρη ή λιωμένη κουβερτούρα

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε ελαφρά το βούτυρο, μέχρι απλώς να λιώσει. Προσθέτετε το γάλα και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ (κατά προτίμηση σε ένα μίξερ πάγκου), χτυπάτε για λίγο το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ και προσαρμόζετε το εξάρτημα «γάντζος», κατάλληλο για ζύμες. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι η ζύμη που θα φτιάξετε να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε σε χλιαρό μέρος, για τουλάχιστον 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Κατάλληλο μέρος είναι κάπου μακριά από ρεύματα αέρα και κοντά σε καλοριφέρ ή μπροστά από μια μπαλκονόπορτα (κλειστή) που να τη «χτυπά» ο ήλιος. Όταν η ζύμη φουσκώσει καλά τη μεταφέρετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και, με τη γροθιά σας, πιέζετε απαλά το κέντρο της ζύμης για να φύγει ο παραπανίσιος αέρας.

Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε σχετικά χοντρό φύλλο, με πάχος 2 εκ. Παίρνετε ένα στρογγυλό κουπ πατ (ή ένα πιατάκι του καφέ), με διάμετρο 9 εκ. και κόβετε 6 δίσκους ζύμης. Με ένα μικρότερο κουπ πατ (ή με ένα ποτηράκι-σφηνάκι) κόβετε ένα μικρότερο δισκάκι ζύμης, στο κέντρο κάθε μεγαλύτερου δίσκου. Έτσι, κάθε μεγάλος δίσκος θα έχει μια τρύπα στη μέση.

Ζεσταίνετε άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνετε μία-μία τις ροδέλες ζύμης στο καυτό λάδι, να κολυμπάνε, και τις τηγανίζετε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν μέτρια και να φουσκώσουν. Στραγγίζετε τα ντόνατς σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για να τα σερβίρετε, μπορείτε να τα περάσετε από άφθονη κρυσταλλική ζάχαρη και από τις δύο πλευρές ή να τα περιχύσετε με λιωμένη κουβερτούρα.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...