Η σωστή διατροφή πολεμά τον καρκίνο

Η σωστή διατροφή πολεμά τον καρκίνο
Με σύνθημα τη ρήση του Ιπποκράτη «η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου» ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η διατροφή και οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες στην αντικαρκινική προστασία του οργανισμού.

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να διοργανώσω την εκστρατεία αυτή, από τους πρώτους μήνες που ξεκίνησε η περιπέτεια μου με τον καρκίνο» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μυρτώ Σκοτίδα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΚΕΦΙ, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του προγράμματος. «Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, είδα πως η σωστή διατροφή με γέμιζε ενέργεια και μου έδινε τη δύναμη να ανεχθώ τις θεραπείες και να προχωρήσω. Τώρα προσέχω, έχοντας υιοθετήσει μια αντικαρκινική διατροφή, που πιστεύω ότι έχει γίνει σύμμαχός μου στη διατήρηση της υγείας μου» υπογράμμισε η κ. Σκοτίδα.

Η σωστή διατροφή συμβάλλει στην ποιότητα ζωής του ασθενούς κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του καρκίνου, ενώ παράλληλα μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη, ανέφερε η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Μαρία Σκουρολιάκου.

«Η πρόληψη και η διατροφή είναι η ασπίδα προστασίας για να μη νοσήσουμε από καρκίνο» επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου, προσθέτοντας, ωστόσο, το έλλειμμα ενημέρωσης, που υπάρχει σε αυτό τον τομέα. «Από το νοσοκομείο δεν μας έλεγαν ούτε καν ότι πρέπει να προσέχουμε το αλάτι στην περίοδο των χημειοθεραπειών» σημείωσε η κ. Γραμματόγλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, Δημήτρη Τσουκαλά, η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο βασικός λόγος πίσω από την έκπτωση της υγείας μας σήμερα.

Μια διατροφή βασισμένη στη μεσογειακή, πλούσια σε φρούτα, πολύχρωμα λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα, και λιγότερο σε κόκκινο κρέας και κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά και να αποτελέσει επιπλέον «χείρα βοηθείας» στις ήδη υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες, είπε από την πλευρά της η διαιτολόγος – διατροφολόγος Δ. Γιαννακούλια.

Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών, μέσα από την εκστρατεία «τροφός», που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, θέλει να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τη σωστή επιλογή τροφών σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης της ασθένειας, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποθεραπεία. Η εκστρατεία «τροφός» περιλαμβάνει σειρά από επικοινωνιακές δράσεις, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των ογκολογικών κλινικών, σε φαρμακεία, καθώς και μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...