Η σύμβουλος κοινότητας Ναυπάκτου Έλενα Κατσούλη για την κατάργηση του Ποδηλατόδρομου

Στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας στις 21 Νοεμβρίου 2022 υπήρχε το εξής θέμα: «Προσωρινή αναστολή λειτουργίας ποδηλατόδρομου Δήμου Ναυπακτίας» το οποίο αναβλήθηκε.

Από την Τοπική Κοινότητα δεν έγινε αποδεκτό κατά πλειοψηφία. Η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του ποδηλατόδρομου με σκοπό να εξετασθεί η λειτουργία του σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές (ΦΕΚ 1053/Β/2016/ Έγκριση τεχνικών οδηγιών για ποδηλατόδρομους), για την μέγιστη ασφάλεια λαμβάνοντας υπόψη και τα τρέχοντα έργα ανάπλασης.Η αλήθεια είναι ότι ο ποδηλατόδρομος έχει ελάχιστη χρήση από τους πολίτες της Ναυπάκτου.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, όταν στο παρελθόν (όταν ήμουν εγώ παιδί) όλοι σχεδόν έκαναν ποδήλατο σε μια πόλη που το μεγαλύτερο μέρος της είναι επίπεδο εκτός από την περιοχή προς το κάστρο.

Ο πιο σημαντικός λόγος αυτής της κατάστασης είναι η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ για αυτόν (εκτός φυσικά της έλλειψης σεβασμού ορισμένων δημοτών), η οποία αντί να τον βελτιώσει προσπαθεί να τον καταργήσει!!Αν πάρουμε δε το παράδειγμα άλλων Ελληνικών πόλεων όπως η Αλεξανδρούπολη, τα Τρίκαλα κ.α. θα δούμε ότι προχωρούν συνεχώς σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις των υπαρχόντων ποδηλατοδρόμων. Εκεί γιατί και στη Ναύπακτο όχι;;

Επειδή άκουσα και το επιχείρημα ότι ο ποδηλατόδρομος δεν είναι ασφαλής. Αν κοιτάξει κανείς φωτογραφίες του αντίστοιχου της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ θα διαπιστώσει ότι είναι ίδιος! (παραθέτω και αντίστοιχες φωτογραφίες). Εκεί είναι ασφαλής και εδώ δεν είναι;; Στην Ψανή που είναι ασφαλής και είναι στο ίδιο επίπεδο με το πεζοδρόμιο, δεν χρησιμοποιείται διότι όλοι οι πεζοί περπατάνε μέσα σε αυτόν και τον έχουν ακυρώσει οι ίδιοι!!

Όσον αφορά στο ΦΕΚ 1053/Β/2016/ Έγκριση τεχνικών οδηγιών για ποδηλατόδρομους, το οποίο επικαλείται η Δημοτική αρχή, δεν αναγράφει πουθενά ότι με τη μείωση του πλάτους ενός δρόμου καταργείται ο ποδηλατόδρομος, αντίθετα προβλέπει λωρίδα ΜΙΚΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ. Αυτό πρέπει να γίνει στο τμήμα της Αγ. Παρασκευής που αυτή τη στιγμή γίνονται έργα. Απλά πρέπει να γίνει άλλη διαγράμμιση και να τοποθετηθούν άλλες πινακίδες. Eπιπλέον, δεδομένου ότι με τα έργα που εκτελέστηκαν της γενικότερης ανάπλασης του κέντρου έχουν μειωθεί οι θέσεις στάθμευσης, ο ποδηλατόδρομος είναι άκρως απαραίτητος και χρήσιμος. Το πρόβλημα της στάθμευσης υπάρχει εδώ και χρόνια και τώρα θα χειροτερεύσει.

Θα πρέπει να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε όσους δεν κατεβάζουν το αυτοκίνητό τους στο κέντρο και παίρνουν το ποδήλατό τους. Για να μην μακρηγορώ προτείνω τα εξής προς βελτίωση:

1. Πλαστικά εμπόδια χαμηλού ύψους για τον διαχωρισμό του ποδηλατόδρομου όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ

2. Προωθητικές ενέργειες από τον Δήμο Ναυπακτίας

3. Καλύτερη αστυνόμευση για τα παρκαρισμένα οχήματα

4. Μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων στα 30χλμ/ώρα

5. Σταθερές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης

6. Συμμετοχή των σχολείων με δράσεις σχεδιασμένες από τον Δήμο.

7. Αύξηση του μήκους ώστε να γίνει διασύνδεση του Παπαχαραλαμπείου Γηπέδου με τα γήπεδα του Τέννις στον Σκα.

8. Βαφή σε πολύ πιο έντονο χρώμα Θα μπορούσα να σας γράψω αρκετά ακόμα για το θέμα αυτό, για τα οφέλη του ποδηλάτου σε κυκλοφοριακό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και προσωπικό επίπεδο.

Να παραθέσω τα success stories πόλεων του ευρωπαϊκού Βορρά (εκεί που ο ήλιος βγαίνει 50 μέρες τον χρόνο, αλλά όλοι μετακινούνται με ποδήλατα).

Ο ρόλος της πολιτείας είναι να βλέπει μπροστά και να προδιαγράφει το μέλλον και να δίνει ερεθίσματα στους πολίτες ώστε να τους οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.. ΜΠΡΑΒΟ στην ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ που δεν δέχτηκε να περάσει αυτό το θέμα !!

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, δρόμος και οδός


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν είμαστε καλά
    Επικαλείστε την ελάχιστη χρήση από τους ποδηλάτες ως λόγο ακύρωσης του ποδηλατόδρομου , όταν σε άλλες πόλεις και χώρες γίνονται προσπάθειες να αγαπήσει ο κόσμος το ποδήλατο ;
    Αλλά πως να γίνει αυτό όταν ο ποδηλατόδρομος στην Ναυπακτο έχει μετατραπεί σε μόνιμο χώρο στάθμευσης ;
    Πως να αγαπήσει ο κόσμος το ποδήλατο όταν κινδυνεύεις να τραυματιστείς από τις κακοτεχνίες στους δρόμους και τους αδιάφορους και επικίνδυνους οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων ;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...