Η Τεχνική Νοημοσύνη Και η Αλλοτρίωση Του Ατόμου.

Η Τεχνική Νοημοσύνη Και η Αλλοτρίωση Του Ατόμου.

Οι μεταβολές που πραγματοποιούνται στον κόσμο είναι τόσο σημαντικές ώστε να αποκλείουν τις προφητείες. Τα γεγονότα ξετυλίγονται με κινηματογραφική ταχύτητα και αναθεωρούν όχι μόνο χθεσινά γεγονότα και δοξασίες αλλά ακόμη και κοσμοθεωρίες που άλλοτε θεωρούνταν ότι αποτελούν μοχλό για την αναμόρφωση του κόσμου.

Αποτελεί κοινό τόπο να υποστηρίζει κάποιος ότι η τεχνολογία και η επιστήμη παίρνει διαρκώς μεγαλύτερη θέση στη ζωή των ανθρώπων και στην κοινωνική οργάνωση. Εδώ μπορούμε να είμαστε περισσότερο δηλωτικοί και κατηγορηματικοί.

Εξαιτίας των επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων ο άνθρωπος θα ζήσει μέσα σ’ ένα νέο περιβάλλον, θα δέχεται τους σχεδόν καθημερινούς αιφνιδιασμούς των τεχνολογικών κατακτήσεων και ανανεώσεων και θα συνυπάρξει με τα λεγόμενα «έξυπνα ρομπότ» που θα είναι πραγματικοί υπηρέτες στη διάθεση του και θα κάνουν συμπληρωματικές εργασίες στο εργοστάσιο, στο γραφείο κ.λπ..

Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς τον αυτοματισμό. Στις προσεχείς δεκαετίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα. Ο άνθρωπος θα ζει σ’ ένα εντελώς τεχνολογικό περιβάλλον. Θα επικοινωνεί ηλεκτρονικά, π.χ. μηνύματα για ευχές και όχι επισκέψεις στο σπίτι του γείτονα, δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και την παραγγελία θα την υλοποιεί με ένα κλικ στον υπολογιστή ή μέσω τηλεοπτικής συσκευής.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η πρόβλεψη που γίνεται είναι ότι ο άνθρωπος θα ζήσει σε ένα τεχνητό «έξυπνο» και με νόηση κόσμο. Το ρομπότ θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αλλά ακόμη και η παρακολούθηση της υγείας του ανθρώπου θα γίνεται με τη διασύνδεση υπολογιστών που θα έχει ποικιλία συμβουλών, ιατρικά κέντρα, νοσοκομεία και επαφή με τους γιατρούς.

Αυτό που έλεγε άλλοτε η Ευρωπαϊκή αριστερά ότι η ζωή των ανθρώπων ουσιαστικά θα αστυνομευτεί κάτι που διαρκώς ολοκληρώνεται και το ερώτημα «περισσότερη ελευθερία ή ασφάλεια» του Χομς, είναι επίκαιρο σήμερα και ο κόσμος ζητά περισσότερη ασφάλεια αδιαφορώντας για την ελευθερία!

Σταδιακά ελέγχονται όλα τα στοιχεία για την κατάσταση κάθε πολίτη, οικονομικά πολιτικά, κοινωνικά, προσωπικά τα οποία θα είναι στη διάθεση των πάντων, χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι έγινε τελευταία με τη διαρροή στοιχείων από το Facebook.

Το ίδιο το σπίτι θα αλλάξει και στο σχεδιασμό του και στη λειτουργία του. Και εδώ θα παίξει ρόλο η ηλεκτρονική τεχνολογία. Οι προοπτικές που γίνονται για να αναφερθούμε σε μια καθημερινή διαδικασία για κάθε οικογένεια, δηλαδή την προετοιμασία του φαγητού θα γίνεται με την χρησιμοποίηση της ηλιακής θερμότητας. Οι μαγειρικές συσκευές θα είναι και αυτές «έξυπνες».

Χωρίς αμφιβολία οι άνθρωποι τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα διαφορετικό κόσμο. Στην περίπτωση που θα υπάρχουν  ακόμη μεγαλύτερες διευκολύνσεις για την μετανάστευση και εγκατάσταση σε άλλες χώρες, διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Αυτό σημαίνει ότι με πιο μεγάλη ευχέρεια μια οικογένεια θα μπορεί να μεταναστεύσει από τη μία χώρα στην άλλη.

Αλλά δε θα είναι το μόνο πρόβλημα: θα υπάρξουν πολλά άλλα καθώς ο κόσμος παγκοσμιοποιείται. Είναι βέβαιο παράδειγμα, ότι τα εθνικά σύνορα στο μέλλον δεν θα έχουν τη σημασία που είχαν στο παρελθόν, γιατί θα αναπτυχθούν οικονομικές πολιτικές σχέσεις των κρατών που δεν μπορούν πλέον να υπακούσουν στο «εθνικό κέντρο» γιατί θα είναι υποχρεωμένα να ανασυνδέσουν τις οικονομικές εμπορικές και πολιτιστικές τους σχέσεις μεταξύ τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του Αζερμπαϊτζάν: Οι κάτοικοι του, που ασπάζονται την ισλαμική θρησκεία και νοιώθουν την ανάγκη να ολοκληρώσουν πέρα από σύνορα, τους γείτονες στο Ιράν και να αναπλάσουν τη ζωή τους συνεργαζόμενοι στενά μαζί τους. Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί τελευταία με τις δυο Κορέες.

Πρέπει να τονισθεί ότι καθώς θα μειώνεται ο ιδεολογικός ανταγωνισμός, η εξέλιξη αυτή θα παίζει σημαντικότερο ρόλο κυρίως από οικονομικής εμπορικής άποψης. Και καθώς έγραφε ο Κ. Μαρξ ότι το οικονομικό θέμα είναι καθοριστικό στη ζωή των ανθρώπων και των κρατών, πρέπει να αναγνωρίσει κάποιος ότι στη γενική επιδίωξη για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, οι εξελίξεις αυτές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346042-E-Technike-Noemosyne-Kai-e-Allotriose-Toy-Atomoy ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...