Η τραγωδία της πανδημίας στην Ινδία: Στοιβάζονται οι σοροί στα κρεματόρια – Όλη νύχτα αποτεφρώνουν θύματα της Covid-19 (εικόνες&video)

Η τραγωδία της πανδημίας στην Ινδία: Στοιβάζονται οι σοροί στα κρεματόρια – Όλη νύχτα αποτεφρώνουν θύματα της Covid-19 (εικόνες&video)
Η τραγωδία της πανδημίας στην Ινδία: Στοιβάζονται οι σοροί στα κρεματόρια - Όλη νύχτα αποτεφρώνουν θύματα της Covid-19 (εικόνες&video)

Ένας γοερός θρήνος ανεβαίνει στον ουρανό καθώς οι συγγενείς των θυμάτων του κορωνοϊού στην Ινδία αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα με τις νεκρικές πυρές να καίνε όλη νύχτα στα κρεματόρια του Νέου Δελχί.

Οι σοροί των θυμάτων στοιβάζονται με εφιαλτικούς ρυθμούς κι οι εργάτες στα κρεματόρια δεν προλαβαίνουν να τις αποτεφρώσουν καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ινδία. «Πριν την πανδημία αποτεφρώναμε οκτώ με δέκα σορούς ημερησίως, τώρα από 100 έως 120», λέει ο Τζιτεντέρ Σινγκ Σούντι, επιεφαλής του κρεματόριου Σιμαπούρι στο ανατολικό Νέο Δελχί.

Ο φόρτος είναι τόσο μεγάλος που το κρεματόριο αναγκάστηκε να επεκταθεί στο χώρο στάθμευσής του κι οι συγγενείς των θυμάτων πιάνουν θέση στην ουρά περιμένοντας επί ώρες τη σειρά τους για να πουν το στερνό αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα θύματα του κορωνοϊού που αποτεφρώνονται είναι τόσο πολλά που εξαντλούνται τα αποθέματα ξύλων. Οι συγγενείς πληρώνουν και γι’ αυτά. Άλλωστε δεν έχουν άλλη επιλογή αφού η αποτέφρωση θεωρείται σημαντικό σκέλος των εθίμων κηδείας των Ινδουιστών, που θεωρούν ότι το σώμα πρέπει να καταστραφεί για να προχωρήσει η ψυχή στη μετενσάρκωση.

Στοιβάζονται οι σοροί των θυμάτων του κορωνοϊού στα κρεματόρια της Ινδίας

Η Ινδιά κατέγραψε χθες νέο τραγικό ρεκόρ με πάνω από 385.000 νέα κρούσματα σ’ ένα 24ωρο και πάνω από 3.600 θανάτους. Την περασμένη εβδομάδα στα κρεματόρια του Νέου Δελχί αποτεφρώνονταν πάνω από 600 σοροί ημερησίως – αριθμός διπλάσιος από τον επίσημο αριθμό θυμάτων που ανακοινώνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα οι Αρχές της πόλης και πιθανή ένδειξη ότι δεν καταγράφονται – ή δεν ανακοινώνονται – όλοι οι θάνατοι.

Κρεματόριο στο Νέο Δελχί επεκτάθηκε στο χώρο στάθμευσής του λόγω του μεγάλου φόρτου

To πιο τρομακτικό για τον Σούντι είναι η διαπίστωση ότι «πεθαίνουν νέοι άνθρωποι» από την Covid-19. «Είδαμε οικογένειες που έχασαν δύο με τρία μέλη τους. Δεν ξέρω τι συνέβη στο Νέο Δελχί. Είναι αποκαρδιωτικό», είπε στο CNN. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας που συγκρότησε η κυβέρνηση της Ινδίας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης οι νέοι άνθρωποι μολύνονται σε παρόμοια με το πρώτο κύμα ποσοστά από τον κορωνοϊό, αλλά ειδικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στα κρεματόρια και πολιτικοί προειδοποιούν ότι ο τεράστιος αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει πόσο σοβαρά πλήττονται και οι νέοι άνθρωποι. «Σ’ αυτό το κύμα οι νέοι πλήττονται. Τους απευθύνω έκκληση να προσέχουν τους εαυτούς τους», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα μέσα Απριλίου ένας υπουργός.

Ομολογία αποτυχίας

Η κυβέρνηση της Ινδίας πασχίζει να φρενάρει την πανδημία που καλπάζει. Οι Αρχές σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια και πόλεις επέβαλαν νέα περιοριστικά μέτρα κι έκλεισαν επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ενέκρινε την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων φορητών συσκευών οξυγόνου. Διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει με πολλές χώρες ανά την υφήλιο να στέλνουν από οξυγόνο και φάρμακα μέχρι αναπνευστήρες και άλλο εξοπλισμό, αλλά θα χρειαστεί καιρός για τη διανομή τους καθώς και για την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής οξυγόνου, πράγμα που σημαίνει ότι για το προσεχές διάστημα οι σοροί των θυμάτων θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα κρεματόρια.

Σοροί θυμάτων της Covid-19 καταφθάνουν διαρκώς στα κρεματόρια με ρυθμούς που εξαντλούν τους εργαζομένους, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους

Η απογοήτευση και η οργή για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης φουντώνει, ειδικά μεταξύ εκείνων που βιώνουν καθημερινά τον τραγικό αντίκτυπο της πανδημίας. «Η κατάσταση θα χειροτερέψει επειδή το Νέο Δελχί δεν έχει οξυγόνο, νοσοκομειακές κλίνες, αναπνευστήρες. Είμαι πολύ οργισμένος και ταυτόχρονα νιώθω τύψεις που δεν μπορώ να κάνω περισσότερα. Αυτοί που θα έπρεπε να διαχειρίζονται αυτή την τραγική κατάσταση είναι απόντες. Έκαναν υποσχέσεις και εξαφανίστηκαν». Αλλά και η κοινή γνώμη -ειδικά εκείνοι που θρηνούν θύματα από την πανδημία – είναι εξοργισμένοι. «Οι πολιτικοί μας μας παράτησαν στη μοίρα μας», λέει η Μπάρκα Ντουτ, αρθρογράφος των Hindustan Times και της Washington Post, που έχασε προ ημερών τον πατέρα της ελλείψει οξυγόνου. «Η κυβέρνησή μας απέτυχε. Δεν έκανε τίποτε, δεν κατάστρωσε κανένα σχέδιο ανάγκης για το δεύτερο κύμα».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...