Η Φινλανδία απορρίπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Φινλανδία απορρίπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Φινλανδία απορρίπτει το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης


04/06/2020 – 21:57

Η Φινλανδία εναντιώνεται και απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση της οικονομίας των χωρών της ΕΕ, η οποία έχει πληγεί από σφοδρά από την πανδημία.

Μάλιστα, στις 19 Ιουνίου πρόκειται οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσουν την καινούργια πρόταση για βοήθεια ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από το απόγευμα της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ύφεση στην Ευρώπη και προειδοποίησε πως αναμένεται να φτάσει στο 8,7% έως 12,6%.

Επιπλέον, έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή ύφεση», που δημιουργήθηκε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα λάβει μια σειρά πρόσθετων μέτρων για να βοηθήσει τα κράτη της ευρωζώνης να ανταπεξέλθουν της κρίσης.

Έτσι, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το πακέτο των ομολόγων που θα αγοράσει εκτάκτως η ΕΚΤ έως του χρόνου τον Ιούνιο μέσω του προγράμματος PEPP, αυξάνεται στα 1,35 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό τα ομόλογα που αγοράζει στο πλαίσιο του προγενέστερων προγραμμάτων.

H EKT, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για’ αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η ύφεση φέτος προβλέπεται να φθάσει φέτος το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ πως η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει «πιάσει πάτο» τον Μάιο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί. Συνακόλουθα εκτιμάται ότι σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...