Η φυσική είναι φαντασία…

Της Βασιλικής Θεοφάνη 

Η Φυσική θεωρείται από τα δυσκολότερα μαθήματα για τους περισσότερους μαθητές σ’ όλο τον κόσμο.

Όμως σ’ αυτήν την δύσκολη επιστήμη οφείλουν την ύπαρξή τους τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα αεροπλάνα, τα τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις  και τόσα άλλα που κάνουν τη ζωή μας εύκολη. Είναι η βάση των θετικών επιστημών και για πολύ κόσμο είναι μαγική. Για  οσους ασχολουνται μαζι της  δεν αποτελει κατι μαγικο  ομως τους εχει μαγεψει.

Η εισαγωγη των μαθηματικων  όμως  δυσκολευει πολύ τα παιδια, καθως και η ορολογια που χρησιμοποιειται.

Ετσι ο ρολος του δασκαλου της Φυσικης είναι καθοριστικος.

Θα πρέπει ο καθηγητής να επιστρατεύσει την ευρηματικότητα και τη φαντασία κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών του. Να τους κάνει να πιστέψουν ότι το μάθημα της  Φυσικής δεν είναι ένα μάθημα ξεκομμένο από την πραγματικότητα, φτιαγμένο για λίγους, αλλά εκείνο το μάθημα που μελετά αυτά που οι άνθρωποι είπαν και σκέφτηκαν για τη φύση και ασχολείται με την καθημερινή πραγματικότητα. Πρέπει να πείσει τους μαθητές του ότι η Φυσική ασχολείται με ότι πιο μοντέρνο υπάρχει στον κόσμο και άρα είναι το μάθημα εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στους νέους. Αλλωστε  αξιολογοι συμμαχοι του σε αυτη την προσπαθεια  ειναι τα πειραματα  και οι υπολογιστες  ετσι ωστε το μαθημα να γινεται προσιτο και τα παιδια να βλεπουν τη μαγεια της Φυσικης.

Τι πιο ωραιο να μαθει ο μαθητης γιατι  ριχνουμε  αλατι στον παγωμενο δρομο, γιατι  παμε με πυραυλους στο φεγγαρι  και οχι με ελικοφορα αεροπλανα με μεγαλη μηχανη , τι σημαινει η φυγοκεντρη δυναμη τον εβγαλε απο την στροφη…

Ο καλός καθηγητής είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός ενώ το μάθημά του είναι μια θεατρική πράξη.

Μια επιτυχημένη παράσταση κρατά το κοινό της και οι ηθοποιοί πηγαίνουν κάθε φορά στο θέατρο με χαρά για μια ακόμη επιτυχία. Αντίθετα, μια αποτυχημένη παράσταση χάνει το κοινό της και οι ηθοποιοί πηγαίνουν βαριεστημένα στο θέατρο αφού ξέρουν ότι θα αποτύχουν για μια ακόμη φορά

Ασκήσεις που περιλαμβάνουν μια ιστορία με ένα πυροσβέστη, ένα ράφτη ή κάποιο γνωστό τραγουδιστή γίνονται επώνυμες  και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών, αντιμετωπίζονται πιο φιλικά και μένουν περισσότερο χρόνο στη μνήμη τους.

Μην ξεχναμε τα λογια του Αινσταιν ότι η φαντασια ειναι πιο σημαντικη απο τη γνωση , και οι ευφυεις ανθρωποι  κανουν ερωτησεις  αμφισβητουν τον εαυτο τους και τους αλλους  για να βρουν απαντησεις .

   Βασιλικη Θεοφανη

            Φυσικος  

Email:[email protected]

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...