Η χλιδή ποτέ δεν είναι αρκετή για τον Σουλτάνο

Η χλιδή ποτέ δεν είναι αρκετή για τον Σουλτάνο
Η χλιδή ποτέ δεν είναι αρκετή για τον Σουλτάνο: Το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν

Της Άλκηστης Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν

Βυθισμένος στη χλιδή ο Τούρκος Πρόεδρος

• 300.000 τ.μ έχει έκταση το Μέγαρο του Σουλτάνου
• 500 εκατομμύρια κόστισε η κατασκευή του

Tην ώρα που η τουρκική λίρα ζει την απόλυτη κατρακύλα, με την ισοτιμία της να φτάνει το 1 δολάριο προς 8 λίρες, και το 25% των Τούρκων ζουν σε συνθήκες από­λυτης φτώχειας, το Λευκό Σαράι, το παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν, προκα­λεί ίλιγγο από την χλιδή που το δια­κατέχει. Ο Σουλτάνος διάγει τον πιο πολυτελή βίο, σε ένα μέγαρο που έχει έκταση 300.000 τετραγωνικών μέτρων! Μέγεθος που ξεπερνά ακό­μα και τον Λευκό Οίκο, αφού είναι 30 φορές μεγαλύτερο, και δεσπόζει επιβλητικά στην κορυφή ενός λόφου της Άγκυρας με πανοραμική θέα σε όλη την πόλη.

Αυτή την τεράστια, χαώδη έκτα­ση κοσμούν βοτανικοί κήποι, λίμνες, πάρκα, συνεδριακό κέντρο, καθώς και ειδικά καταφύγια πλήρως εξο­πλισμένα, προκειμένου να αντέξουν επιθέσεις χημικών και πυρηνικών όπλων, εάν χρειαστεί.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από το κύριο κτίριο και δύο επιμέρους υπο­στηρικτικά κτίρια, τα οποία είναι δια­θέσιμα για τους υψηλούς προσκεκλη­μένους που κατά καιρούς δέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος. Το Προεδρικό Μέγαρο, μάλιστα, που είναι το κύριο κτίριο, απαρτίζεται από ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 1.150 δωμάτια. Επιπλέον διατίθενται επιπρόσθετοι ξενώνες, και δωμάτια με δορυφορικά και στρατιω­τικά συστήματα επικοινωνιών. Όλο αυτό το απέραντο συγκρότημα διαθέ­τει μόνωση τελευταίας τεχνολογίας για να εξουδετερώσει και τον τελευ­ταίο κατασκοπευτικό κοριό!

Από τα 1.150 δωμάτια, ο Σουλ­τάνος έχει τα 250 για αποκλειστι­κή χρήση αυτού και της οικογενεί­ας του. Μάλιστα ζαλίζει η χλιδή με την οποία είναι φτιαγμένα, όπως τα αστραφτερά μαρμάρινα δάπεδα, οι μεταξένιες κουρτίνες αλλά και οι επιβλητικοί πανάκριβοι πολυέλαι­οι που τα κοσμούν. Πανάκριβα έπι­πλα σκαλισμένα με χρυσές λεπτομέ­ρειες. Λέγεται μάλιστα πως μόνο τα χαλιά που χρησιμοποιήθηκαν κόστι­σαν περί τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα απλό ποτήρι που απολαμ­βάνει το τσάι του ο Τούρκος Πρόε­δρος κοστίζει περίπου 265 ευρώ.

Και το πάρτι χλιδής δεν σταματά­ει εδώ, καθώς τα δωμάτια κοσμούν ιαματικές πηγές, πισίνες, υπερπολυ­τελή μπάνια με τουρκικά χαμάμ, με ολόχρυσες πινελιές, όπου ο Σουλτά­νος και οι οικείοι του απολαμβάνουν
στιγμές βαθιάς χαλάρωσης.

Το κόστος του παλατιού προκαλεί ίλιγγο

Σύμφωνα με τη βρετανική SUN το αρχικό κόστος κατασκευής του παλα­τιού ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια βρετανικές λίρες! Και αρκεί να σκεφτεί κανείς το κόστος συντήρησης ενός τέτοιου υπερπολυτελούς συμπλέγμα­τος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο λογαριασμός θέρμανσης τον χει­μώνα φτάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ! Και πρόχειρα σκεπτόμενος κανείς την καθαριότητα, την συντή­ρηση, και τους εκατοντάδες υπαλ­λήλους που απασχολεί, αλλά και τα πανάκριβα μηχανήματα ασφάλειας και παρακολούθησης που θέλουν συντήρηση, αντιλαμβάνεται ότι το κόστος θα ξεπερνά πολλά εκατομ­μύρια λίρες!

Η Rönesans Holding είναι η εται­ρία που ανέλαβε και έκανε πραγμα­τικότητα το προεδρικό παλάτι της Τουρκίας, στην Άγκυρα. Μάλιστα ανήκει στον Τούρκο δισεκατομμυ­ριούχο, Ερμάν Ιλιτζάκ, γνωστό για τη στενή φιλία του με τον Ερντογάν. Η εταιρία αυτή δραστηριοποιείται ως κατασκευαστής ακινήτων σε 28 χώρες και έχει στο παρελθόν συνά­ψει σύμβαση 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την τουρκική κυβέρνη­ση προκειμένου να κατασκευαστούν 12 μεγάλα νοσοκομεία.

Πώς αποφάσισε ο Ερντογάν να δημιουργήσει το παλάτι χλιδής

Το Μέγαρο είχε αρχικά κατασκευ­αστεί ώστε να είναι το γραφείο του Πρωθυπουργού. Όμως, μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία το 2014, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε ότι θα χρησι­μοποιούσε το Μέγαρο ως κατοικία του, σπάζοντας μάλιστα μια παράδο­ση 91 χρόνων που ήθελε τον Πρό­εδρο της Τουρκίας να κατοικεί στο Μέγαρο Τσανκαγιά.

Το κτίριο είχε αρχικά δημιουρ­γηθεί από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατα­τούρκ το 1925. Το 1937 η στρατι­ωτική ηγεσία δώρισε το κτίριο στο κράτος και το 1992 ανακηρύχτηκε μνημείο πρώτου βαθμού προστασί­ας, που σημαίνει ότι δεν έπρεπε να χτιστεί κάποια κατασκευή εντός των ορίων της περιοχής. Παρότι λοιπόν στις 4 Μαρτίου του 2014 το διοικη­τικό δικαστήριο της Άγκυρας διέτα­ξε την διακοπή εργασιών ή αλλαγής του χώρου που περίκλειε το κτίριο, ο Ερντογάν αγνόησε την απόφαση αυτή και συνέχισε την κατασκευή του παλατιού, τα εγκαίνια του οποίου έγι­ναν στις 29 Οκτωβρίου του 2014. Και ενώ η κατασκευή του προκάλε­σε θύελλα αντιδράσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυριζόταν ότι η αλλαγή της κατοικίας του συμβολίζει μια Νέα Τουρκία επί της ηγεσίας του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που φιλο­ξενήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το 2014 και μάλιστα τότε Τούρκοι αρχι­τέκτονες είχαν ζητήσει να μην παρευ­ρεθεί στο παράνομο, όπως χαρακτή­ριζαν, Ακ Σαράι, όπως είναι ο τίτλος του, που σημαίνει «Λευκό Παλάτι».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο δεύτερος παγκόσμιος ηγέτης που παρέστη στην τελετή στο νέο Μέγαρο, πάλι το 2014.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το Λευκό Παλάτι είναι 4 φορές μεγα­λύτερο από το Μπάκιγχαμ και 12 από το Κρεμλίνο.

Το γραφείο του Τούρκου Προέ­δρου, όπου φωτογραφήθηκε κατό­πιν ο Αλέξης Τσίπρας όντας πρω­θυπουργός το 2019 κατόπιν πρό­σκλησης του Τούρκου Προέδρου,θυ­μίζει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Το γραφείο είναι αδιαπέρα­στο, με ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνο­μιλίες, ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η σπατάλη του Τούρκου Προέδρου δεν έχει τέλος

Φαίνεται πως όλη αυτή η υπερ πολυτέλεια του Μεγά­ρου που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στην Παγκόσμια ιστορία, δεν είναι αρκετή για τον Σουλτάνο.

Το τελευταίο απόκτημά του είναι ένα ακόμη παλά­τι, αυτή τη φορά στην μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, την λίμνη Βαν. Και ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του δεν ξεπερνούσε τα 3,4 εκατομμύρια ευρώ, φαί­νεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ξοδέψει ήδη 14,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα πενταπλάσια χρήματα περίπου.

Είναι πάντως απορίας άξιο πώς ένας ηγέτης που απαιτεί και προκαλεί διαρκώς για τα συμφέροντα της χώρας του, ως γνήσιος πατριώτης για τους Τούρκους, απαξιεί για τα εκατομμύρια των πολιτών που την ίδια ώρα έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή ανεργία και φτώχεια.

Φαίνεται πως ο αμφιλεγόμενος ηγέτης και ταραξί­ας της Μεσογείου Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει σκοπό της ζωής του να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προσπάθεια που ξεκίνη­σε επίσημα όταν το 2014 απέκτησε το υπερχλιδάτο Ακ Σαράι. Και μπορεί το επίσημο Προεδρικό Μέγαρο να μείνει για χρήση και από τον επόμενο Πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Ερντογάν, ωστόσο το όνειρο της Μεγάλης Τουρκίας είναι πασιφανές από τις προκλήσεις που βιώ­νει η χώρα μας καθημερινά, ενώ η φιλοδοξία, η αλαζο­νεία και η επεκτατική του διάθεση δεν μπορεί να περι­οριστεί ούτε και στα 300.000 τ.μ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...