Η NASA ξεκίνησε προετοιμασία για αποστολή στο δορυφόρο του Δία

Τα πρώτα της πλάνα για την προετοιμασία ρομποτικής αποστολης στην Ευρώπη, το δορυφόρο του Δία καταστρώβει η NASA. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος εκτιμά πως είναι μία καλή αρχή για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Η υπηρεσία παρήγγειλε έκθεση, η οποία έχει ολοκληρωθεί, για τη σημασία που θα είχε η προσεδάφιση ενός ρομπότ στην παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.

Ο δορυφόρος του Δία έχει διάμετρο περίπου 3.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει πως είναι μικρότερος από τη Σελήνη, ενώ η «ηλικία» του αγγίζει τα 4,5 δισ. χρόνια.

Να σημειωθεί πως εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι κάτω από το έδαφος του δορυφόρου του Δία κρύβεται ένας μεγάλος ωκεανός. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν πως εντόπισαν, χάρη σε εικόνες από τηλεσκόπιο, ισχυρές ενδείξεις από πίδακες νερού που εκτινάσσονται από την επιφάνεια της Ευρώπης. 

Λίγους μήνες νωρίτερα, ερευνητές από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA είχαν προσδιορίσει τη χημική σύσταση που θα πρέπει να έχει το νερό κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης, βρίσκοντας ότι η χημική του ισορροπία θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτήν των γήινων ωκεανών.

Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως θα υπάρξουν ποσότητες υδρογόνου και οξυγόνου σε τέτοιο ποσοστό ώστε να είναι αρκετές για την ανάπτυξη ζωής, αν και ο δορυφόρος δεν παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Οι πίδακες νερού κάνουν επίσης σχετικά εύκολη τη μελέτη του ωκεανού στο υπέδαφος, από τον οποίο προέρχονται. Κι αυτό γιατί ένα ρομπότ θα μπορούσε να ψάξει για οργανικά μόρια ή ακόμη για ίχνη ζωής στον ωκεανό, χωρίς να χρειάζεται να σκάψει σε βάθος χιλιομέτρων.

Έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από την προηγούμενη απόπειρα αναζήτησης ζωής πέρα από τη Γη, με τις αποστολές της NASA Viking 1 και 2 στον πλανήτη Άρη το 1976.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...