Θάνος Μωραΐτης: ‘Πιστεύω βαθιά στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας

Εν μέσω της προεκλογικής του περιοδείας, συνέντευξη παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό NEWS 24/7  88,6 και την εκπομπή “Σκληρό Ροκ” του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Ο υποψήφιος βουλευτής κλήθηκε να σχολιάσει τη στρατηγική που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής –την πρόθεσή του να δώσει ‘ψήφο ανοχής’ σε κυβέρνηση της Ν.Δ.- εκφράζοντας την άποψη ότι: «Είναι η στρατηγική με την οποία διαφώνησα. Μια ιστορική παράταξη,  γίνεται παρακολούθημα της πολιτικής και της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη».

Ακολούθως ο κ. Μωραΐτης ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής εφόσον αυτό εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα ‘αμετανόητο’ και απάντησε μεταξύ άλλων πως: «Έχουμε δει πάρα πολλά να συμβαίνουν στη χώρα μας. Η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα. Είμαι από αυτούς που αγωνίζονται και πιστεύω ότι μπορεί να είμαστε το πρώτο κόμμα. Κι εκεί πλέον είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα να χτίσει μια νέα συμμαχία. Ο λαός με την ψήφο του θα “καθαρίσει” ένα γκρίζο τοπίο, το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και θα βάλει τον καθέναν στη θέση του».

Επίσης σχολίασε το γεγονός πως ορισμένοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αν κάτι δεν πάει καλά στις εκλογές, θα σκορπίσουν και θα εγκαταλείψουν το εγχείρημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω βαθιά στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, πιστεύω στο προσκλητήριο το οποίο απηύθυνε προς όλους εμάς και προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας.

Είμαι από αυτούς που θα δώσει τη μάχη, γιατί πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας θα έχει θετικά αποτελέσματα.Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν.

Σ’ ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, στο τέλος μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,  παίρνει το ρίσκο να συγκροτήσει τον προοδευτικό πόλο απέναντι στη Δεξιά.  Απέναντι σ’ αυτό λοιπόν, κι εγώ αλλά κι όλα τα στελέχη που προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, θα είμαστε δίπλα του και θα δώσουμε αυτή τη μάχη το επόμενο διάστημα».

Ακόμη αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε με τις αποκαλύψεις για τις επιστολές της κυβέρνησης Καραμανλή σε σχέση με το Μακεδονικό και την αλλαγή της στάσης της Ν.Δ., τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίστηκε μ’ όλους τους πατριδοκάπηλους, τους ‘Μακεδονομάχους’ για ένα εξάμηνο, για να μπορέσει να χτίσει συμμαχίες με την Ακροδεξιά, κι έρχεται  τις τελευταίες μέρες και μας λέει ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη υποκρισία, για ένα μεγάλο εθνικό θέμα, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια».

Κλείνοντας τη συνομιλία του με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όχι απλά θα κρατήσει τα ποσοστά του στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά είναι εφικτό να εκλέξει και τρίτο βουλευτή. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θάνου Μωραΐτη:

Δημοσιογράφος: Να σχολιάσετε ποια είναι η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής για την επόμενη μέρα. Δηλαδή αυτή η προσφορά μιας ψήφου ‘ανοχής’ στην Ν.Δ., σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα. Τι σημαίνει κατά τη γνώμη σας; Και πως προβλέπετε να αποτυπωθεί αυτό στις κάλπες;

Μωραΐτης: Είναι η στρατηγική με την οποία διαφώνησα. Δεν είναι μια στρατηγική των τελευταίων 2-3 μηνών. Είναι μια στρατηγική των τελευταίων 3 χρόνων. Εκτιμώ ότι είναι πραγματικά καταστροφική, για έναν χώρο και μια παράταξη που υπηρέτησε πραγματικά τη χώρα. Είναι λυπηρό αυτό το οποίο συμβαίνει. Μια ιστορική παράταξη, να γίνεται παρακολούθημα της πολιτικής και της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη.  Είδαμε όλες αυτές τις κινήσεις πανικού, οι οποίες δεν απέδωσαν και δεν πρόκειται να αποδώσουν εκλογικά, μ’ όλα αυτά με τον κ. Βενιζέλο και την απομάκρυνσή του από τα ψηφοδέλτια αλλά να παραμένει η στρατηγική του. Μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική. Και εκτιμώ ότι θα πάρουν μια σκληρή απάντηση από τον προοδευτικό κόσμο την Κυριακή που μας έρχεται.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε, εκτιμάτε, αξιολογείτε ότι σε περίπτωση που το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ στις εκλογές θα είναι μικρότερο από αυτό των Ευρωεκλογών θα εγερθεί θέμα ηγεσίας; 

Μωραΐτης: Δεν θέλω να σχολιάσω καθώς με το χώρο αυτό με συνδέουν πάρα πολλά πράγματα. Δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά. Είμαι στην πλευρά του ποταμού με όσους περιμένουν από την Κυριακή και μετά οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να μπουν σε μια νέα διαδρομή, σ’ ένα νέο ταξίδι από κοινού. Θα μου πείτε υπάρχουν αυτές οι φωνές ή αυτή η πλειοψηφία μέσα στο Κίνημα Αλλαγής; Θα σας απαντούσα όχι. Αλλά θεωρώ είναι πολύς κόσμος, είναι οι αγνοί ψηφοφόροι του κινήματος,είναι οι σύντροφοι που πορευτήκαμε μαζί χρόνια, που πιστεύω ότι αν αυτό που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους το προχωρήσουν –δηλαδή τη συνεργασία με τη Δεξιά- τότε δεν πρόκειται να μείνουν πλέον σ’ αυτό το χώρο.

Δημοσιογράφος: Ακούω τον Αλέξη Τσίπρα να λέει, και μάλιστα με βεβαιότητα, ότι αν εμείς κερδίσουμε -έστω και με μια ψήφο διαφορά- δεν υπάρχει αμφιβολία, θα υπάρξει κυβέρνηση. Άρα έχει κατά νου, ότι ακόμα κι αν κερδίσετε -έστω και με μια ψήφο διαφορά- τότε μάλλον μόνο με το ΚΙΝ.ΑΛ μπορείτε να συνεργαστείτε. Όταν σας λέει αμετανόητους -η ανακοίνωση για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον ΣΚΑΙ ήταν ότι παραμένει αμετανόητος- πώς θα μπορέσει να υπάρξει συνεργασία λοιπόν;

Μωραΐτης: Έχουμε δει πάρα πολλά να συμβαίνουν στη χώρα μας. Η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα. Είμαι από αυτούς που αγωνίζονται και πιστεύω ότι μπορεί να είμαστε το πρώτο κόμμα. Κι εκεί, πλέον,  είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα να χτίσει μια νέα συμμαχία. Βεβαίως χρειάζεται ένα κόμμα και προφανώς δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ένα κόμμα, μια κοινοβουλευτική δύναμη για να συμβεί κάτι τέτοιο, πέρα από το Κίνημα Αλλαγής. Αλλά αφήστε να περιμένουμε μέχρι την Κυριακή, γιατί νομίζω ότι ο λαός με την ψήφο του θα ‘καθαρίσει’ ένα γκρίζο τοπίο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και θα βάλει τον καθέναν στη θέση του.

Δημοσιογράφος: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν πάει καλά στις εκλογές -λένε αρκετοί- ότι όλοι εσείς, που προέρχεστε από άλλα κόμματα, θα εξαφανιστείτε, ότι θα γίνετε σκορποχώρι κι ότι δεν θα μπορεί ο χώρος αυτός να ανασυγκροτηθεί στη βάση αυτού του ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά…

Μωραΐτης: Πήρα μια πολιτική απόφαση μετά από πάρα πολλή σκέψη και θέλω να γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, εσείς κι οι ακροατές, ότι έχω ήσυχη την πολιτική μου συνείδηση. Πιστεύω στο εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, πιστεύω στο προσκλητήριο το οποίο απηύθυνε προς όλους εμάς και προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας. Είμαι από αυτούς που θα δώσει τη μάχη, γιατί πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας θα έχει θετικά αποτελέσματα. Δεν μπορώ να δω τίποτα αρνητικό. Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι. Διαφωνώ με όλες τις θεωρίες περί αρνητικού αποτελέσματος και τι θα γίνει. Γιατί εγώ δεν βλέπω αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά κι αυτό να υπήρχε, θεωρώ ότι δίνουμε μια μάχη νασυγκροτήσουμε τον προοδευτικό χώρο. Το μεγάλο ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτό ακριβώς. Ότι σ’ ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, στο τέλος μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,  παίρνει το ρίσκο να συγκροτήσει αυτόν τον προοδευτικό πόλο απέναντι στη Δεξιά.  Απέναντι σ’ αυτό λοιπόν, κι εγώ αλλά κι όλα τα στελέχη που προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, θα είμαστε δίπλα του και θα δώσουμε αυτή τη μάχη το επόμενο διάστημα.

Δημοσιογράφος:Επιστολές Καραμανλή…

Μωραΐτης: Άκουσα το σχόλιό σας… Δεν είχα το χρόνο να παρακολουθήσω ζωντανά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, το έκανα πολύ αργά το βράδυ. Νομίζω ότι απέμεναν περίπου 15 λεπτά, αν δεν κάνω λάθος, κι η απορία μου η μεγάλη ήταν ότι δεν είχε συζητηθεί ακόμη το Μακεδονικό…

Δημοσιογράφος:Αλήθεια είναι…

Μωραΐτης: Είχαμε μια συζήτηση 2 δημοσιογράφων με τον πρωθυπουργό για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου και  ένα θέμα που ταλάνισε, δίχασε τον ελληνικό λαό επί μήνες δεν είχε μπει στην ατζέντα. Τι να πω… τις απαντήσεις τις έδωσε ο πρωθυπουργός. Είχαμε τις αποκαλύψεις με τη θέση Καραμανλή, τη θέση της Ν.Δ. Βεβαίως μην ξεχνάμε την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ταυτίστηκε μ’ όλους τους πατριδοκάπηλους και τους ‘μακεδονομάχους’ για ένα εξάμηνο, για να μπορέσει να χτίσει συμμαχίες με την Ακροδεξιά, να μας λέει τις τελευταίες μέρες ότι θα τηρήσει κατά γράμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη υποκρισία, για ένα μεγάλο εθνικό θέμα, που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. 

Δημοσιογράφος:Πόσους βουλευτές έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό; 2 νομίζω…

Μωραΐτης: 2!

Δημοσιογράφος:Και τώρα πάτε για…

Μωραΐτης: 2 και πάμε για 3ο… κεΚοτρώτσο μιλάτε με έναν μαχητή αυτή τη στιγμή. 24 ώρες δίνουμε μάχη, όχι για να κάνουμε απλά την ανατροπή, αλλά  να αλλάξουμε το πολιτικό κλίμα. Και πιστεύω ότι η συνέντευξη του πρωθυπουργού, πράγματι, αλλάζει τα δεδομένα και πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους την Κυριακή.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. Καλή επιτυχία.

Μωραΐτης:Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...