Θέλουν τον Καραμανλή για αντι-Μπαρόζο

Θέλουν τον Καραμανλή για αντι-Μπαρόζο
Ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές, οι συζητήσεις για την επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τα ονόματα των υποψηφίων να κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες.

Τις τελευταίες μέρες και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr βολιδοσκοπήθηκε ο Κώστας Καραμανλής για τις προθέσεις του σχετικά με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.     

Ήταν λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωνε:  

«O Πρόεδρος, ο κ. Mπαρόζο, είναι σημαντικό ότι είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων των χωρών του ευρωπαϊκού Nότου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνοχή, την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση». Μια δήλωση που σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα για τον διάδοχο του Μπαρόζο.

Η αναφορά δεν είναι καθόλου τυχαία αφού τη συγκεκριμένη δήλωση μας τη θύμισε τακτικός συνομιλητής του πρώην Πρωθυπουργού, δίνοντας τροφή στο σενάριο που άρχισε να κυκλοφορεί σε «κλειστούς» οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους περί προσέγγισης του από ανώτατο αξιωματούχο των Βρυξελλών.

Σε ερώτηση αν ο Κώστας Καραμανλής ήρθε σε επαφή το τελευταίο διάστημα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η απάντηση ήταν αινιγματική, «πάντα μιλούσε και μιλάει…».  
     
Πολιτικός με εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο σημείωνε με νόημα ότι «ο Πρόεδρος της Eπιτροπής είναι ο θεματοφύλακας των συμφερόντων  E.E. Πρέπει να συγκεράζει απόψεις και να υποστηρίζει την Eνωση στο σύνολό της.

Το καλύτερο είναι να είναι  ένας πολιτικός που προέρχεται από μια μεσαία χώρα της E.E. όπως η Eλλάδα, όπως ο Μπαρόζο. Και μάλιστα αυτή την εποχή με τον αντιγερμανισμό να διογκώνεται να προέρχεται από μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου, όπως η χώρα μας. Ένας πολιτικός με γνώση και ευαισθησίες σε προβλήματα διαρθρωτικά, συνοχής και κοινής αγροτικής πολιτικής. Δηλαδή, σε ζητήματα που απασχολούν και την Eλλάδα».    
 
Οι υποψήφιοι για τη θέση Μπαρόζο και ο τρόπος εκλογής    
 
Αυτό που στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα συζητηθεί, είναι ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, που θα διαδεχτεί τον Μπαρόζο το 2014 θα εκλεγεί απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό προβλέπει το άρθρο 17 της αναθεωρημένης και επικυρωμένης συνθήκης της Λισσαβώνας.

Το Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών, που ως τώρα όριζε τον πρόεδρο της Επιτροπής, θα έχει τη δυνατότητα μόνο να καταθέσει μια πρόταση, η οποία όμως, όπως ορίζεται στη συνθήκη θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς των ευρωεκλογών.

Αυτό σημαίνει οτι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουμε και για το αν ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι συντηρητικός, φιλελεύθερος, σοσιαλδημοκράτης ή κάτι άλλο.  

Το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι και Πράσινοι έχουν συμφωνήσει ότι θα επιλέξουν ένα πρόσωπο το οποίο θα προτείνουν για πρόεδρο της Κομισιόν. Αυτός θα είναι ο επικεφαλής της καμπάνιας σε όλες τις χώρες και θα επισκεφτεί και τις 27 πρωτεύουσες και θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα του. Σε αυτή τη λογική φαίνεται να κινείται και το κόμμα της Αριστεράς που φαίνεται να καταλήγει στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα. 

Οι ζυμώσεις για τα ονόματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συζητείται το όνομα του Πολωνού Πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ και της Επιτρόπου του Λουξεμβούργου Βιβιάν Ρέντινγκ. Στα κεντρικά του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ωστόσο θα προτιμούσαν κάποιον από το Νότο, για προφανείς λόγους. Στους φιλελεύθερους ως επικρατέστερος υποψήφιος φέρεται ο πρωην Βέλγος Πρωθυπουργός Γκυ Φερχόφσταντ.

Στους σοσιαλιστές θεωρείται φαβορί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς. Ωστόσο τίποτε ακόμα δεν έχει κριθεί, οι σοσιαλιστές άλλωστε έχουν συμφωνήσει να αναδείξουν τον υποψήφιο τους μέσα από προκαταρτικές εκλογές στο αμερικάνικο πρότυπο. Έχει ήδη συμφωνηθεί, ότι οι υποψήφιοι του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος PES θα πρέπει να καταθέσουν τις υποψηφιότητες τους τον Οκτώβριο του 2013.

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν θα αναδειχθεί μέσα από εκλογές που θα οργανωθούν σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα που μετέχουν στο PES τον Ιανουάριο του 2013.

Τις τελευταίες ημέρες  πληροφορίες θέλουν την Κριστίν Λαγκάρντ να περιλαμβάνεται στα φαβορί για τη θέση αν και δεν προέρχεται από την παράταξη του κ. Φρανσουά Ολάντ. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εκλογικές επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αν αναδειχθεί πρώτη δύναμη τότε νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι Συντηρητικός, ανεξάρτητα από το τι επιθυμεί ο κ. Ολάντ. Η εξίσωση είναι δύσκολη και δεν θα βγει εύκολα όπως άλλωστε είχε γίνει και με την πρώτη εκλογή Μπαρόζο το 2004.  

Το παρασκήνιο εκλογής Μπαρόζο το 2004  

O Ζοζέ Mανουέλ Nτουράο Mπαρόζο επελέγη για πρώτη φορά, ως ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής στις 29 Ιουνίου 2004 σε έκτακτη σύνοδο κορυφής μετά από την αποτυχία των ηγετών να συμφωνήσουν στην τακτική σύνοδο κορυφής. 

Ο Mπαρόζο ανεδείχθη ως υποψήφιος, όταν στη σύνοδο κορυφής της 17ης – 18ης Iουνίου, η Bρετανία απέρριψε τον Bέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχόφσταντ και η Γαλλία ανταπάντησε αποκλείοντας τον Bρετανό αντίπαλό του, επίτροπο Kρις Πάτεν.

Το παρασκήνιο οργίασε με τα φαβορί να «καίγονται» και τελικά ο Πορτογάλος πρωθυπουργός να λαμβάνει το χρίσμα την τελευταία στιγμή.

Τότε η επιλογή Mπαρόζο ήταν ευθεία ήττα για το γαλλογερμανικό άξονα από τη συμμαχία του νότου και της «νέας Eυρώπης», την οποία συστηματικά προσεταιρίσθηκε ο κ. Mπαρόζο τα χρόνια της πρωθυπουργίας του, χωρίς εντούτοις να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ως αντιευρωπαϊστής, όπως οι Bρετανοί και άλλοι…

Ο ρόλος της Ελλάδας και του Κώστα Καραμανλή ήταν ρυθμιστικός καθώς εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, δεν στήριξε τον Φέρχοφσταντ, όπως θα περίμενε κανείς, αν θεωρούσε δεδομένο τον προσανατολισμό της προς το Παρίσι και το Bερολίνο. Μαζί με «σκληρό πυρήνα» Bρετανίας, Iταλίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Πορτογαλίας  μπλόκαραν την υποψηφιότητα του Φέρχοφσταντ! Με αυτή την κίνηση, όμως, κάηκε και ο Πάτεν…που δεν είχε εξαρχής καμία πιθανότητα εκλογής.

Σύμφωνα με γνώστη του παρασκηνίου όταν τα δύο στρατόπεδα μπήκαν στη φάση να παρουσιάσουν εναλλακτικούς υποψηφίους.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν δίστασε να προτείνει τον φίλο του Μπαρόζο…η τελική έκβαση τον δικαίωσε.
      
Η συμμαχία του Νότου και η σχέση Καραμανλή Μπαρόζο  

Καραμανλής, Μπαρόζο πορεύθηκαν επί περίπου μία εξαετία (2003-2009) . Ο πορτογάλος πολιτικός πότε δεν ξέχασε τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή-εκτός από μία φορά- και αποτέλεσε τον καλύτερο σύμμαχο στην διακυβέρνηση της ΝΔ.

Ένας από τους στενότερους και ικανότερους συνεργάτες του θυμήθηκε τη «συμμαχία του νότου» στην Κέρκυρα το 2003 για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ με τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Χοσέ Μαρία Αθνάρ πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση στήριξης του κ. Καραμανλή λίγο πριν από την εκλογική νίκη της ΝΔ, τον Μάρτιο του 2004.

Μια τέτοια συμμαχία, που σήμερα είναι το ζητούμενο, ίσως να ανέτρεπε τα δεδομένα και να έβαζε φρένο στην Γερμανική κυριαρχία.

Η εξέλιξη της κούρσας διαδοχής του Μπαρόζο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα δούμε αν ο Πορτογάλος ανταποδώσει την κίνηση του Καραμανλή να τον προτείνει τον Ιούνιο του 2004 για την προεδρία της Ε.Ε.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...