Θέμα ωρών η επιστροφή της Ελλάδας στις Διεθνείς αγορές!

Άμεσα, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την επιστροφή της Ελλάδας στις Διεθνείς αγορές, με 5ετές ομόλογο!  Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το επόμενο βήμα που θα είναι η έκδοση 2τούς ή 5τους ομολόγου αξίας από 2 έως 4 δις ευρώ.  Η ζήτηση που θα διαμορφωθεί θα καθορίσει το επιτόκιο, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει παράλληλα και τις επόμενες εκδόσεις ώστε να υπάρχει συνέχεια και να δουν οι επενδυτές ότι υπάρχει σχεδιασμός σε βάθος χρόνου.

 

 

 Απαντώντας σε ερώτηση για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε ότι «ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές έχει ανοίξει μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου του Eurogroup, η οποία αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

 

 Στην συνέχεια, σημειώνει ακόμη πως  «δεν θα γίνει για επικοινωνιακούς λόγους αλλά θα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την απόκτηση οριστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος».

 

 Σχετικά με την άποψη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να γίνουν πρώτα ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις και μετά η έξοδος στις αγορές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζει πως είναι «καλοδεχούμενη».  «Όλοι, εξάλλου, τελευταία εκφράζουν την άποψη τους για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του κυριακάτικου τύπου, το σχέδιο εξόδου είναι έτοιμο και προβλέπει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να γίνει -εκτός κάποιου ανατρεπτικού απροόπτου –είτε την Δευτέρα, το αργότερο όμως έως το απόγευμα της Τρίτης.

 

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αντλήσει να διαμορφωθούν στα 3-4 δις ευρώ, από τα οποία τα πρώτα 2 δις  ευρώ θα «ρολάρουν» τα ομόλογα που τις 17ης  Ιουλίου.

 

Άτομα με γνώση της κατάστασης, ξεκαθαρίζουν ότι όλα είναι έτοιμα και αναμένεται σημαντική ζήτηση καθώς  το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ιδιαίτερα ζωηρό.

 

Θετικό σήμα από το ΔΝΤ θα βοηθούσε την έξοδο στις αγορές

 

Μια καλή  ανάλυση του ΔΝΤ  για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βοηθούσε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές, αναφέρει σχολιάζει η Citigroup, με αφορμή την ανακοίνωση από τον Πολ Τόμσεν ότι στις 20 Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, προκειμένου να εγκρίνει την επί της αρχής συμμετοχή σε πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι  «η έγκριση ενός νέου προγράμματος από το Ταμείο στο κοντινό μέλλον δείχνει δύσκολη, δεδομένης της περιορισμένης προόδου στο θέμα του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων. Η απόφαση μπορεί να αναβληθεί για αργότερα φέτος ή όπως είναι πιο πιθανό το καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα».

 

Είναι καλό το  «timing» για επιστροφή στις αγορές, λένε οι Ευρωπαίοι!

Αξιωματούχοι του ευρώ -μηχανισμού, δήλωναν εχθές, ότι είναι μια καλή στιγμή για να εκδώσει ομόλογο η ελληνική κυβέρνηση. Αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία η β’ αξιολόγηση, έχει δημιουργηθεί μία πολύ θετική δυναμική, που φαίνεται και στην μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Την Παρασκευή, το διετές ομόλογο έκλεισε με απόδοση 3,5%, ενώ το δεκαετές με  απόδοση 5,3%.

 Μετά τις δύο χώρες που συχνά συγκρίνουν με την Ελλάδα, λόγω της πορείας που ακολούθησαν για έξοδο από το μνημόνιο, Ιρλανδία και Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές πετυχαίνοντας «λογικές αποδόσεις», που τις βοήθησαν να αποδεσμευτούν από τον ESM.

 Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος στόχος του οικονομικού επιτελείου, είναι να επιτευχθεί μία καλή απόδοση κάτω από το 4,8%. Το 2014, η η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκδώσει 5ετές ομόλογο με απόδοση 4,95%. Τώρα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, στο ότι  ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο προς αντικατάσταση μέρους του πρώην πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί το 2014.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/293034-THema-oron-e-epistrophe-tes-Elladas-stis-Diethneis-agores ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...