“Θερμός” Σεπτέμβρης για τη Παιδεία – Απειλούν με απεργίες οι καθηγητές

«Θερμό» αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για το χώρο της Παιδείας, καθώς οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν εκφράσει ανοικτά την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κατά της διαθεσιμότητας.

Την ίδια ώρα, λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της λίστας των εκπαιδευτικών των επαγγελματικών λυκείων που εντάσσονται στο καθεστώς της κινητικότητας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύουν εκατέρωθεν πυρά. Η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει πως το σύνολο των εκπαιδευτικών, που εντάχθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «απολύσεις» και ξεκαθαρίζει πως θα στηρίξει το μέτωπο των κινητοποιήσεων.

Απεργιακό μέτωπο διαρκείας από τους εκπαιδευτικούς

«Προγραμματίζουμε νέες κινητοποιήσεις σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που ήδη κάνουμε κατά της διαθεσιμότητας» αναφέρει, σε δηλώσεις του στο newpost.gr, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα του υπουργείου Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημειώνει πως «από τον Σεπτέμβριο, τα σχολεία θα ανοίξουν με 18.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς» και εξηγεί: «Σχεδον 2.500 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, 3.500 θα συνταξιοδοτηθούν, 5.000 αναπληρωτές δεν θα προσληφθούν ξανά και 7.000 θα μετακινηθούν είτε στη διοίκηση είτε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

«Στο Συνέδριο μας αποφασίσαμε απεργιακό μέτωπο διαρκείας και αρχές Σεπτεμβρίου θα συζητήσουμε τη μορφή των κινητοποιήσεών μας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στο newpost.gr, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Μιλάμε για τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και άλλους εργαζόμενους για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, που προωθεί νέες περικοπές και απολύσεις.

Αν συνεχίσουν έτσι, τα επόμενα χρόνια δεν θα έχουμε δημόσια Παιδεία», καταλήγει ο κ. Κοτσιφάκης.
Επί ποδός και οι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη

Έχουν δημιουργήσει κέντρα δράσεις και χώρους συνάντησης, όπου συγκεντρώνονται κάθε Τρίτη και συζητούν για τη πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους κατά της διαθεσιμότητας, γεγονός που επιβεβαίωσε, μιλώντας στο newpost.gr, ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Νίκος Αγαθαγγέλου.

Μάλιστα, πριν μερικές ημέρες προχώρησαν σε κάψιμο των διαπιστωτικών πράξεων με τις οποίες υπάγονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

«Στις 20 Αυγούστου θα συναντηθούμε εκ νέου για να οργανώσουμε τον αγώνα μας», δηλώσει ο κ. Αγαθαγγέλου, προσθέτοντας πως «στα τοπικά συμβούλια περιμένουμε την τελική εισήγηση του κεντρικού οργάνου της ΟΛΜΕ για να αποφασίσουμε τη μορφή των κινητοποιήσεων.

«Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους άλλους εργαζόμενους σε μια κοινή συμμαχία», καταλήγει ο κ. Αγαθαγγέλου.
Ανεβαίνει το πολιτικό «θερμόμετρο» για την Παιδεία

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών. Ενδεικτικές της τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Ο υφυπουργός Παιδείας ήταν ιδιαίτερα καυστικός και μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο περί σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για «έφοδο στα θερινά ανάκτορα» μέσω της εκπαίδευσης, ενώ κατηγόρησε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ότι υποκινεί την ένταση στον χώρο της Παιδείας.

Χαρακτηριστικά είπε ότι επιθυμεί «να πετάξει το σπίρτο» σε «ένα δωμάτιο με πετρέλαιο», προκειμένου, όπως άφησε να εννοηθεί, να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντά. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και κατηγορούν την κυβέρνηση για απολύσεις και διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι «μετά και τις δηλώσεις των υπουργών για τα ζητήματα της Παιδείας, τρόικα και κυβέρνηση ετοιμάζονται να θυσιάσουν τους πάντες και τα πάντα μέσα στο καλοκαίρι».

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...