Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Φοβάμαι 3.000 κρούσματα την ημέρα μετά τις εικόνες στις εκκλησίες και αν ανοίξουν σχολεία και καταστήματα

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Φοβάμαι 3.000 κρούσματα την ημέρα μετά τις εικόνες στις εκκλησίες και αν ανοίξουν σχολεία και καταστήματα
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Φοβάμαι 3.000 κρούσματα την ημέρα μετά τις εικόνες στις εκκλησίες και αν ανοίξουν σχολεία και καταστήματα

Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην Κυριακάτικη Kontranews κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκτόξευση των κρουσμάτων ιδίως τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, που και λόγω του αυξανόμενου κρύου θα είναι πολύ δύσκολοι. O επιστήμονας τονίζει ότι τα αυστηρά μέτρα είναι απαραίτητα μέχρι ο πληθυσμός να φτάσει στην ανοσία αγέλης που δεν προβλέπεται πριν τον Σεπτέμβριο, ενώ υπογραμμίζει ότι οι επιστήμονες που δεν είναι ειδικοί για την πανδημία δεν θα έπρεπε να εκφέρουν άποψη.

 Πώς κρίνετε τις εικόνες στις εκκλησίες ανήμερα των Φώτων;

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Είναι να μας φυλά­ει ο Θεός. Εάν Εκκλησία και πιστοί δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα γίνεται με τάξη, όπως οι εικόνες που είδα στον Μητροπολιτικό Ναό Πει­ραιά, τότε πρέπει να απαγορευτεί η εκκλησία, και ο εκκλησιασμός των πιστών. Αυτή η εικόνα είναι υγειονομικά επικίνδυνη.

Και η ανάγκη του πιστού για πνευμα­τική τροφή;

Το πρόβλημα στους ναούς δεν είναι όταν εκκλη­σιάζομαι και κρατάω τις αποστάσεις. Το πρόβλη­μα είναι όταν στήνεται ο ένας πίσω από τον άλλον χωρίς μάσκα για να πάρει το αντίδωρο, ή να κοι­νωνήσει. Δυστυχώς στο θέμα της Θείας Κοινω­νίας, η Ορθοδοξία οικουμενικά θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά. Να συγκαλέσει μια Οικουμε­νική Σύνοδο και να αποφασίσει, αντί να χρησι­μοποιείται κοινό κουτάλι για όλους τους πιστούς, να χρησιμοποιείται ένα κουτάλι μιας χρήσης για κάθε πιστό, με το οποίο να λαμβάνει τη Θεία Κοι­νωνία χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό πρό­βλημα. Να περιμένει και στο ένα μέτρο ο ένας από τον άλλον και να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυ­νος. Δυστυχώς επικρατεί το δόγμα ότι το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας ποτέ δεν μπορεί να φέρει νόσο και αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι ισχύ­ει, όπως και το αντίθετο.

Τα δημοτικά ανοίγουν στις 11/1. Είναι επικίνδυνο;

Δεν υπάρχει δραστηριότητα που να γίνεται και να μην έχει βαθμό επικινδυνότητας πρέπει αυτό να το δεχτούμε ως κοινωνία. Tα παιδάκια σπανίως νοσούν βαριά ακόμα και αν κολλήσουν, και ακόμα σπανιότερα χάνουν τη ζωή τους. Οι δάσκαλοι δεν είναι κάτι ενιαίο. Μία δασκάλα 25 ετών και υγιής δεν είναι ομάδα υψηλού κινδύνου και να νοσού­σε δεν θα κινδύνευε η ζωή της. Ο δάσκαλος που είναι 55 ετών υπέρβαρος π.χ. με υπέρταση, με σακ­χαρώδη διαβήτη, είναι ομάδα υψηλού κινδύνου και θα έπρεπε να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα.

Έχουν παρθεί μέτρα για τον εμβολια­σμό των εκπαιδευτικών;

Άκουσα ότι υπάρχει αυτός ο προγραμματισμός – δεν συμμετέχω στον προγραμματισμό- αν ήμουν στην επιτροπή που θα πρότεινε στο Υπουργείο τι να κάνει, θα έπαιρνα την ηλεκτρονική συνταγογρά­φηση που ξέρουμε τι φάρμακα παίρνει ο καθένας από εμάς τα προηγούμενα χρόνια άρα και τι νόσο έχει, θα έβρισκα τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάποια νόσο και αυτούς θα τους εμβολίαζα κατά προτεραιότητα οποιουδήποτε άλλου.

Γιατί να ανοίξουν τα δημοτικά όταν γυμνάσια – λύκεια, παραμένουν κλειστά;

Είναι απαραίτητη για την ψυχοκοινωνική τους εξέ­λιξη, η κοινωνικοποίηση σε αυτή την ηλικία. Έπει­τα, είναι πολύ μικρό το ποσοστό συγκέντρωσης σε ένα μικρό παιδί μπροστά στην οθόνη, από ότι σε έναν 17αρη που είναι εξοικειωμένος.

Πρόσφατα αναφερθήκατε στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ ως μη ειδική για την πανδημία…

Δεν έχω τίποτα εναντίον του συνδικαλισμού, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ και δεν με αφορά. Είναι άλλο πράγμα να είσαι ικανός συνδικαλιστής και άλλο να είσαι ικανός ιατρός και ειδικευμένος να αντιμε­τωπίσεις την πανδημία. Οι ειδικότητες που έχουν σχέση με την πανδημία είναι οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι, οι πνευμονιολόγοι, οι εντατικολό­γοι και τέλος. Δεν είναι ούτε οι ψυχίατροι, ούτε οι ουρολόγοι, ούτε οι γενικοί ιατροί, ούτε ο οποιοσδή­ποτε ιατρός μπορεί να έχει συνδικαλιστική δράση. Άκουσα την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ να λέει σε περι­φερειακό κανάλι που ήμουν φιλοξενούμενος, να χορηγούμε στα κέντρα υγείας τα κατάλληλα φάρ­μακα ώστε να μην καταλήγουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο. Αν υπάρχουν τέτοια φάρμακα να τα αποκαλύψει και σε εμάς να τα χορηγούμε και εμείς. Τέτοιες τοποθετήσεις παραπληροφορούν τον κόσμο και κλονίζουν την εμπιστολύνη στην ιατρική κοινότητα. Καλούν στα κανάλια και μου κάνει αίσθηση, έναν πανέξυπνο άνθρωπο, και πάρα πολύ ικανό από ότι φαίνεται, τον πρόεδρο του Π.Ι.Σ. Ο κ. Εξαδάκτυλος -δεν τον γνωρίζω προ­σωπικά και τιμώ πλήρως τον ρόλο του ως πρόε­δρο- αλλά είναι πλαστικός χειρουργός. Δεν έχει την εκπαίδευση που απαιτείται για να έχει άπο­ψη ειδικού για την επιδημία.

Ποια η γνώμη σας για τις θεραπείες που πρότεινε ο κ. Πολάκης;

Διαφωνώ απολύτως. Ο κ. Πολάκης είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, αριστούχος επιστήμο­νας, όμως έχει ασχοληθεί κυρίως με την πολιτι­κή και όχι με την επιδημιολογία και την έρευνα. Τα δύο μονοκλωνικά αντισώματα που αναφέρ­θηκε είναι της εταιρίας LILLY. Το πρώτο δίδεται στους αρρώστους μόλις κολλήσουν τον κορω­νοϊό και πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Είναι τα ίδια με αυτά που αναπτύσσει η REGENEROΝ και είχαν δοθεί στον Πρόεδρο Τραμπ. Αυτά τα δύο αντισώματα έχουν αποδείξει ότι στην 7η και την 11η μέρα από την χορήγησή τους μειώνουν σε ένα μικρό ποσοστό την συγκέντρωσή του ιού στο αναπνευστικό σύστημα. Ακόμα όμως και αν ήταν η μαγική θεραπεία -που δεν είναι- δεν θα μπορού­σαν να επαρκέσουν οι δόσεις. Όταν οι δύο εται­ρίες προβλέπεται το 2021 να παράξουν περίπου 2.000.000 δόσεις και έχεις 27 εκατομμύρια ενερ­γά κρούσματα, πώς θα σταματήσεις την πανδη­μία όταν δεν λύνεις το πρόβλημα και απλά μειώ­νεις ελαφρώς το ιικό φορτίο;

Αλλά και το 2ο αντίσωμα που είπε ο κ. Πολά­κης, απεδείχθη ότι μειώνει τα συμπτώματα κατά μία ημέρα, από 8 σε 7. Άρα αυτά τα είπε ο κ. Πολά­κης στη Βουλή είτε μην έχοντας διαβάσει καλά τις εργασίες, είτε διότι δεν έχει κατάλληλη εκπαίδευ­ση, είτε δεν έχει καλή γνώση αγγλικών -αν κρί­νω από το «κόπυ πάστε» -είτε τα είπε για λόγους λαϊκισμού και δεν θέλω να το πιστέψω γιατί οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν λένε ότι είναι ένας άνθρωπος με πολύ καλές προθέσεις. Άρα αυτά που είπε είναι θεραπευτικές προσεγγίσεις που δεν είναι άχρηστες, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Υπάρχει αισιόδοξο μήνυμα, εκτός από την πολυπόθητη ανοσία;

Ανοσία αγέλης στην Ελλάδα θα επιτευχθεί γύρω στον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι εγκρίνεται και το εμβόλιο της Moderna που θα αυξήσει λίγο τη δυνατότητά μας να εμβολιάζου­με τον κόσμο. Με τις εικόνες που είδα στις εκκλη­σίες θα έχουμε αύξηση σίγουρα της επιδημίας.

Φοβόσαστε έκρηξη ;

Ασφαλώς. Εάν ανοίξουν σχολεία, και μετά μαγα­ζιά με click in και click away, τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε παραπάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου. Δεν έχει λήξει ακόμα το 2ο κύμα και το θέμα είναι να μην ξαναφουντώσει.

Πώς θα αντέξει το Ε.Σ.Υ.;

Δεν υπάρχει λύση για τον απλούστατο λόγο ότι και 10.000 κλίνες εντατικής θεραπείας να έχεις γεμά­τες, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχεις 4.000 με 4.500 θανάτους. Το θέμα είναι να μην ασθε­νήσουν ώστε να χρειαστούν Μονάδα.

Καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...