«Θηλιά» στην Οικονομία, το Ιδιωτικό χρέος ύψους 230 δις ευρώ!

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που συνεχίζουν να αυξάνονται, απειλούν  όχι μόνο την «τσέπη» μας, αλλά και την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, που αν εκτροχιαστούν, μπορεί να βάλουν την χώρα σε ακόμα ένα μνημόνιο! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι «νέες» (εντός του έτους) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 4,031 δις ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου μετά την προσθήκη ακόμα 754 εκατ.. ευρώ τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Συνολικά 3,94 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρωστούν στην εφορία το ποσό των 94,7 δισ. ευρώ! Σε αυτά τα σχεδόν 95 δις αν προστεθούν και τα περίπου 30 δις ευρώ χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα 105 δις ευρώ των κόκκινων δανείων, τότε το ιδιωτικό χρέος, ανεβαίνει στο αστρονομικό ποσό των περίπου 230 δις ευρώ!   

Ένα ασήκωτο βάρος, για μία Οικονομία όπως η ελληνική που ακόμα φέρει νωπές τις πληγές της οικονομικής κρίσης. Όμως αυτή η Οικονομία πρέπει όχι μόνο να πληρώσει τους φόρους της για να επιτευχθούν οι στόχοι των μνημονίων, αλλά να συνεχίσει να το κάνει κάτω από αντίξοες συνθήκες, ώστε να συντηρηθεί η Ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ, που εκτιμά για το 2017, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τα έσοδα από την φορολογία, θεωρούνται «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Όμως η είσπραξη των εκτιμώμενων ποσών, δεν θεωρείται βέβαιη, καθώς μετά από οχτώ χρόνια κρίσης και επτά χρόνια μνημονίων, η φορολογική βάση δίνει πλέον να έχει «στραγγίξει», να έχει χάση την φοροδοτική της ικανότητα. 

ΤτΕ: Κίνδυνος για την δυναμική της ανάκαμψης, τα ληξιπρόθεσμα!

Τους πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και για τη δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που κρύβει η ταχεία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το δημόσιο, επισημαίνει και  ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος του 2016, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών προς το δημόσιο άγγιξαν το 64% του ΑΕΠ με περισσότερο από τα 2/3 του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους να αφορά οφειλές προηγούμενων ετών. Μάλιστα, οι εισπράξεις έναντι του παλαιού χρέους είναι 5 φορές μικρότερες από τις εισπράξεις των νέων οφειλών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται με γρήγορο ρυθμό νέο χρέος!

7.300 ΑΦΜ, χρεωστάνε το 80% του χρέους!

Τα «τρελά» νούμερα του χρέους δεν σταματούν να εκπλήσσουν, καθώς σύμφωνα με την ΤτΕ, μόλις το 0,17% (7.300 οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά η μέση οφειλή για τη συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων (84%) είναι μικρότερη από 3.000 ευρώ!

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «η συνεχής συσσώρευση νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αποτελεί ένδειξη κόπωσης των φορολογουμένων όσον αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η οποία επιτείνεται τόσο από τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όσο και από την παρατεταμένη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας».

Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο,  δημιουργείται «ένας φαύλος κύκλος υψηλού ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, υψηλών φορολογικών συντελεστών και επίμονης ύφεσης, που καταδεικνύει ότι η τρέχουσα φορολογική πολιτική θέτει σε κίνδυνο τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναιρεί κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης».

ΓΛΚ: Βελτίωση της εισπραξιμότητας το 2015 και 2016

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, τα έτη 2015 και 2016 παρατηρείται βελτίωση στο ποσοστό εισπραξιμότητας σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη σε αρκετές κατηγορίες φόρων.

Το 2015 παρατηρείται αύξηση της εισπραξιμότητας σε πέντε κατηγορίες φόρων στην πλειονότητα των οποίων η εισπραξιμότητα διατηρήθηκε ή ενισχύθηκε το επόμενο έτος. Το 2016 το ποσοστό εισπραξιμότητας βελτιώθηκε σε περισσότερες κατηγορίες φόρων (έξι έναντι δύο έως πέντε τα έτη 2010 έως 2015).

Η αύξηση συνοδεύθηκε από την αύξηση των ταμειακών εισπράξεων κατά 11,8%, αυξάνοντας το μερίδιο των φόρων περιουσίας στα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους στο 7,6%. Επίσης, το 2016, μετά από πέντε χρόνια συνεχούς πτώσης, καταγράφηκε αξιόλογη άνοδος της εισπραξιμότητας (κατά 1,46 ποσ. μον.) στα έσοδα από ΦΠΑ λοιπών προϊόντων. Η βελτίωση της εισπραξιμότητας συνδυάστηκε και με την άνοδο των ταμειακών εισπράξεων ΦΠΑ λοιπών προϊόντων κατά 11,4% σε σχέση με το 2015, καθώς και με αύξηση της βαρύτητας των εν λόγω εσόδων στο σύνολο των άμεσων και έμμεσων φόρων σε 22% από 21,1% το 2015.

Το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση των εισπράξεων από άμεσους και έμμεσους φόρους κατά 3,7 δις ευρώ. Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης (περίπου το 75% ή 2,77 δις ευρώ) αποδίδεται στη μεταβολή της φορολογικής πολιτικής και στις μακροοικονομικές εξελίξεις. Κατά την εκτίμηση αυτή, το ποσοστό εισπραξιμότητας για κάθε επιμέρους κατηγορία φόρων διατηρείται στα επίπεδα του 2015 και ως εκ τούτου η μεταβολή στα φορολογικά έσοδα ερμηνεύεται από το αυξημένο επίπεδο βεβαιωμένων φόρων σε σύγκριση με το 2015, δηλαδή από προσδιοριστικούς παράγοντες όπως οι φορολογικοί συντελεστές, η φορολογική βάση ή οι μακροοικονομικές εξελίξεις.

Το εναπομένον μερίδιο της αύξησης των εισπράξεων άμεσων και έμμεσων φόρων (περίπου το 25% ή 0,95 δις ευρώ) εκτιμάται ότι ερμηνεύεται σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση της εισπραξιμότητας, η οποία υποστηρίχθηκε από τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, διεύρυνσης της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291090-THelia-sten-Oikonomia-to-Idiotiko-chreos-ypsoys-230-dis-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...